Mocsai Lajos: Altatnak bennünket a szlovákok

Vágólapra másolva!
2012.11.04. 11:06
null
A mieink nagy csatára számítanak a szlovákok ellen is (Fotó: Korponai Tamás)
Címkék
Jelentős helyzeti előnybe kerülhet vasárnap a magyar férfi kézilabda-válogatott, ha az Eb-selejtező csoportküzdelmeinek második fordulójában Eperjesen legyőzi Szlovákiát. Mocsai Lajos kapitány szerint együttese esélyesebb ugyan, ám nem engedheti kiénekelni a sajtot a szájából. A női Bajnokok Ligájában az FTC svédországi pontszerzéssel csatlakozhat a már továbbjutott Győrhöz.

FÉRFI KÉZI EB-SELEJTEZŐ: NEM HAGYJUK MAGUNKAT ELALTATNI!

SULC ALIGHA JÁTSZIK

Az eperjesi csarnokban vasárnap régi jó ismerősöket láthatunk a szlovákok között. A kapuban Richard Stochl (Csehov) áll, akinek a karrierje Dunaújvárosban teljesedett ki, akárcsak Michal Kopcóé (Gummersbach). Ma is NB I-es játékos Teodor Paul, Martin Mazák (mindkettő FTC-PLER Budapest), Tomás Urban (Grundfos-Tatabánya) és Frantisek Sulc (Pick Szeged), valamint a szűkebb kerethez tartozó Marian Kleis (Mezőkövesd).

Sorsdöntő lehet, hogy pályára lép-e a Veszprém elleni legutóbbi rangadón fergetegesen játszó Sulc.

„Elutaztam Szegedről Eperjesre, és megvizsgáltam a szerdai horvát–szlovák meccsen megsérülő Sulc térdét, valamint láttam a fájós lábáról Kassán készült friss MRI-felvételt – mondta dr. Szabó István, a szegediek csapatorvosa. – Nagy baj, vagyis szakadás, törés nincs, de az erős rándulás miatt az ízület megtelt folyadékkal, ami meglehetősen fáj. A végső döntést a játékos és szlovák kollégám hozza meg, de szerintem kilencven százalék, hogy vasárnap nem lép pályára.”

„Altatnak bennünket a szlovákok, mert lépten-nyomon hangoztatják, hogy milyen sok a sérültjük, mennyire megviselte őket a horvátoktól elszenvedett vereség, valamint nem tudják pótolni a szerdán megsérülő Frantisek Sulcot, a csapat egyik legjobbját, aki várhatóan kihagyja a csatát – vélekedett Mocsai Lajos szövetségi kapitány. – Elhiszem, hogy hiányzik nekik a Bundesligában és Svájcban kézilabdázó Szűcs Csaba, Daniel Valo és Peter Kukucka, ugyanakkor tudjuk, hogy a helyükre lépők szintén rutinos, nemzetközi szintű játékosok, akik már huzamosabb ideje együtt kézilabdáznak a válogatottban. Szóval nehéz meccs lesz, és lehet, hogy vért kell izzadnunk a sikerért.”

A magyar együttes hétfőtől Gyöngyösön gyakorolt, ahol szerdán leiskolázta Lettországot, majd szombaton elutazott Eperjesre, s ott fejezte be a Szlovákia elleni felkészülését.

„Erős menetből, csupán egy taktikai edzés után, fáradtan is sikerrel vettük az akadályt a lettekkel szemben, majd túljutva a holtponton, csütörtöktől voltak újra terhelhetőek játékosaink – folytatta a kapitány. – Hogy ezt elérjük, a regenerációra különösen kellett ügyelnünk. Taktikai feladatokat csak pénteken, majd a szombati eperjesi tréningen kaptak a fiúk. Javult Ilyés Ferenc lettek ellen meghúzódó vádlija, valamint kijött a megfázásból Lékai Máté, így a teljes keret rendelkezésemre áll. Hogy tavasszal jó pozícióból folytathassuk a horvátok ellen, két pontot kell szereznünk Eperjesen.”

A szlovákok februárban kinevezett kapitánya, a 46 éves Peter David (66-szoros csehszlovák, 43-szoros szlovák válogatott, 1995-től német klubcsapatok edzője) a Nemzeti Sportnak készségesen és nyíltan beszélt csapata helyzetéről és esélyeiről.

„Az Európa-bajnoki selejtező az első jelentős feladatom kapitányként, és bár borzalmasan nehéz, nagyon szeretném sikeresen megoldani, vagyis kijutni a dániai kontinensviadalra – mondta. – A szerencse egyelőre elkerül, mert játékosaimat sérülések sora sújtja. Nagyon nem mindegy, hogy Szűcs, Valo, Kukucka, Sulc vagy Pavol Polakovic szerepel-e vagy sem. Közben a magyarok az ismét a csapatba kerülő Nagy Lászlóval megerősödve negyedikek lettek Londonban, és újra a világ legjobbjai közé sorolhatóak. Reálisan nézve szerény az esélyünk vasárnap, ám itthon az utolsó leheletünkig harcolunk.”

 

FÉRFI KÉZILABDA EB-SELEJTEZŐ
4. CSOPORT, 2. FORDULÓ
Szlovákia–Magyarország, Eperjes (Presov), 17.00 (Tv: Sport1)
TEGNAP JÁTSZOTTÁK
Lettország–Horvátország 23–30 (12–19)
AZ ÁLLÁS
1. Horvátország 2 2 55–44 4
2. MAGYARORSZÁG 1 1 32–25 2
3. Szlovákia 1 1 21–25 0
4. Lettország 2 2 48–62 0

 

NŐI BL: EGY PONT IS ELÉG AZ FTC-NEK A SÄVEHOF ELLEN

Cifra támadásban is sokat 
segíthet a Fradinak (Fotó: blikk.hu)
Cifra támadásban is sokat segíthet a Fradinak (Fotó: blikk.hu)

A három mérkőzés után még veretlen Ferencvárosnak már a döntetlen is elég lehet a svéd Sävehof otthonában ahhoz, hogy jövőre a középdöntőben folytathassa a sorozatot. A zöld-fehérek legutóbb 2004-ben játszottak a legjobb nyolc között a legrangosabb európai kupasorozatban, és akkor 60–55-ös összesítéssel az aktuális kirakatcsapat, a dán Slagelse búcsúztatta Németh András együttesét. Érdekesség, hogy arra is a 2003–2004-es szezonban akadt legutóbb példa, hogy két magyar csapat játsszon a BL-ben a legjobb nyolc között: a Fradi mellett a Dunaferr volt még tagja a mezőnynek. De vissza a jelenbe!

A Győr ugye már szombaton továbbjutott a B-csoportból, és ugyanez a feladat egyszerű lehet Elek Gábor együttese számára is, hiszen a nullapontos, papíron legkönnyebb csoportellenfélnek titulált, légiósok nélkül felálló Sävehof lesz az ellenfél vasárnap. A Sävehof, amely ellen eddig talán leginkább megszenvedtek Szucsánszki Zitáék: a múlt szombati dabasi mérkőzésen (31–28) óriási küzdelemben, sokat hibázva, a végén már fáradtan, de hatalmas szívvel játszva szerezték meg a két pontot. A szoros dabasi eredmény a svédek számára kellemes meglepetés volt, Henrik Signell edző szerint jól teljesítő együttesét lebecsülte az FTC, és elégedett volt játékosai küzdőszellemével. A találkozón kilenc gólt szerző átlövő, Jamina Roberts reméli, hogy a harmadik helyet még megcsíphetik a csoportban.

Vagyis nagy szívvel kell harcolniuk vasárnap a zöld-fehérekkel, akik nemegyszer bizonyították már, hogy addig hajtanak, amíg el nem érik, amit akarnak. Jelen esetben a továbbjutást, ami annak ellenére már most is sikerülhet, hogy a Kiskunhalas felett aratott biztos bajnoki győzelemmel hangoló Fradiban nem játszhat az első meccsen a sérült vállára ráeső Zácsik Szandra (a jövő héten megműtik). És tényleg csak egy pont kell, ugyanis a csoport szombati mérkőzésén a norvég Larvik hazai pályán is könnyedén győzte le az orosz Dinamo Volgográdot, amivel biztossá vált: a Sävehof ellen már a döntetlen is továbbjutást ér a Ferencvárosnak.

NŐI KÉZILABDA BL
C-CSOPORT, 4. FORDULÓ
Sävehof (svéd)–FTC-Rail Cargo Hungaria, Partille 15.00 (Tv: Digi Sport 1)
TEGNAP JÁTSZOTTÁK
Larvik (norvég)–Dinamo Volgográd (orosz) 40–25 (20–11)
AZ ÁLLÁS
M GY D V L–K Gk P
1. FERENCVÁROS 3 3 96– 73 +23 6
2. Larvik (norvég) 3 2 1 98– 83 +15 4
3. Dinamo Volgográd (orosz) 3 1 2 79–100 –21 2
4. Sävehof (svéd) 3 3 87–104 –17 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik