Miért ilyen jó a Böhn-csapat?

CSERHÁTI ZOLTÁNCSERHÁTI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2012.12.17. 16:27
null
A magyar válogatott 2005 után először végzett dobogón (Fotó: Mirkó István)
A magyar női kézilabda-válogatott azt követően, hogy kihagyta a két legutóbbi nagy világeseményt, a brazíliai világbajnokságot és a londoni olimpiát, a harmadik helyen végzett a szerbiai Európa-bajnokságon. Ez feltétlenül siker. De miben lépett előre a válogatott az elmúlt másfél évben? Mi változott? Cikkünk ezekre a kérdésekre próbál meg választ adni!

 

Az Európa-bajnokságot felvezető cikkünkben arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a németektől elszenvedett 2011-es világbajnoki selejtezős kudarc ellenére a 2010-es Eb-hez képest – amikor a 10. helyen végzett a nemzeti csapat – alig változott a válogatott játékosállománya, azaz nem történt „boszorkányüldözés”, így elsősorban a lányok jobb formájától, koncentráltabb játékától és az új szakmai irányvonaltól várhattuk a javulást.

Nos, ha negatívak (és talán rosszindulatúak) akarunk lenni, akkor a végtelenségig hangsúlyozhatnánk, hogy Szerbiában 50 százalékos mérleget produkált Karl Erik Böhn csapata, azaz a nyolc mérkőzésből négyet megnyert, négyet pedig elveszített. Ugyanakkor, ha valamiben megerősítést nyertünk az elmúlt két hétben, az az, hogy ehhez a csapathoz csak pozitívan lehet viszonyulni, így rögtön hozzátehetjük: a négy vereségből egy olyan volt, amelynek kevesebb tétje volt, mint egy Kárpát-kupa-meccsnek; egy balszerencsés végkimenetelű meccset jócskán feledtetni tudott; a másik kettőt pedig a két (olimpián is) döntőstől szenvedte el.

Ahogy szakértőink is leszögezték, nyilván nem ez volt minden idők legerősebb Európa-bajnoksága, hiszen a 16 résztvevőből nyolc ott volt az év fő eseményén, a három hónappal ezelőtti olimpián is, és a játékosok nagy terheltsége meglátszódott nemcsak a torna, hanem olykor egy-egy mérkőzés színvonalhullámzásán is, ugyanakkor a mezőny koncentráltsága következtében az Eb mezőnye még így is kiegyensúlyozottabb volt egy világbajnokságénál. Szóval a magyar csapat játékának összképe jócskán pozitív, hát még figyelembe véve az elmúlt évek keserű piruláit, és hogy a 2005-ös vb bronza után végzett újra dobogón nagy tornán.

MIBEN JAVULTUNK ÉS MIN JAVÍTHATUNK MÉG?

A VÁLOGATOTT GÓL- ÉS KIÁLLÍTÁS-ÁTLAGAI A LEGUTÓBBI NAGY TORNÁKON
Dobott gólok
Kapott gólok
Kiállítások
2008 Eb2124.53.7
2010 Eb23.926.75
2012 Eb26.4*27.6*2.4
* A szerbek elleni bronzmérkőzés rendes játékidejével számolva.

A száraz tényekre alapozva: az elmúlt két Európa-bajnoksághoz hasonlóan a magyar válogatott ezúttal is több gólt kapott, mint szerzett. Ugyan az adatsor nem releváns a támadó- és védőjáték milyenségének meghatározására – ez világosan meglátszik például a mezőnyt tekintve hígabb 2009-es vb adatsorát vizsgálva –, ugyanakkor az leszűrhető, hogy a mieink támadójátékban sokkal kiegyensúlyozottabban teljesítettek, kevés volt a holtpont, és ha nincs az oroszok elleni „tét nélküli” meccs eredménye, továbbá a norvégok elleni csúnya zakó, akkor még szebb is lehetne az összkép.

A magyar csapat részletes statisztikájából kitűnik, hogy belső posztokon szereplő játékosok húzták a csapatot: Görbicz Anita és Tomori Zsuzsanna hozták, amit várni lehetett, nemcsak a magyar csapatból emelkedtek ki, az egész mezőnyben is a legjobbak közé tartoztak. Ami pozitívum az elmúlt évekhez képest, hogy melléjük többször felnőttek a társak. Szucsánszki Zita példamutatóan fogadta el, hogy irányítóban Görbicz az első számú játékszervező, ugyanakkor jobbátlövőben és védekezésben is kimagaslót nyújtott.

AZ EB LEGJEI
A LEGJOBB GÓLLÖVŐK
1. K. Bulatovics (montenegrói)56
2. Görbicz Anita41
Knezsevics (mont.)41
4. Radicsevics (mont.)40
5. Sulland (norvég)39
6. Nörgaard (dán)37
Tomori Zsuzsanna37
8. Edin (norvég)34
9. Gulldén (svéd)33
Lekics (szerb)33
Steinbach (német)33
…25. Rédei-Soós25
…31. Szamoránsky21
Szucsánszki21
A LEGTÖBB ASSZISZT
1. Knezsevics29
2. K. Bulatovics25
Lekics25
4. Gulldén20
Kristiansen (dán)20
…8. Görbicz15
…16. Tomori13
…20. Szucsánszki12
…30. Rédei-Soós9
A LEGJOBB VÉDŐ (blokk+labdaszerzés)
1. Lunde-Borgersen (norvég)17 (7+10)
2. Pineau (francia)14 (6+8)
3. A. Bulatovics (mont.)13 (10+3)
Erics (szerb)13 (10+3)
Filipovics (szerb)13 (8+5)
Frafjord (norvég)13 (12+1)
…13. Tomori10 (6+4)
A LEGJOBB KAPUS
1. Schülke (német)41 %
(6 meccs)
2. Lunde Haraldsen (norvég)40 % (8)
3. Tolnai (román)38 % (6)
4. Pradel (francia)37 % (6)
5. Tomasevics (szerb)36 % (8)
6. Kiss Éva35 % (8)

Rédei-Soós Viktória az Eb egyik kellemes meglepetése volt kiegyensúlyozott játékával, bizonyította, hogy bár védekezésben kevésbé „használható”, érdemes rá építeni – a szerbek ellen pedig egész egyszerűen zseniális volt. (Talán Böhn is elgondolkozott rajta utólag, mi van, ha bedobja a norvégok ellen, bár a kihagyását nyilvánvalóan az indokolhatta, hogy az északiak rohanása mellett aligha bírt volna el még egy állandó cserét a visszarendeződés.) A többiek már viszonylag kevesebb lehetőséget kaptak, ám Klivinyi Kingát így is kiemelhetjük, hiszen a montenegróiak elleni játékával bizonyította, hogy hosszú távon erőssége lehet a válogatottnak.

Szamoránsky Piroskát támadásban láthattuk már jobban is játszani – különösen a helyzetkihasználása miatt –, viszont hatalmas munkabírása miatt dicséret illeti, hiszen a mieink közül jócskán ő töltötte a legtöbb időt a pályán, a két utolsó mérkőzésen gyakorlatilag egymaga vitte el a boltot beállóban. A kapuban Herr Orsolyának és Kiss Évának is voltak jobb-rosszabb pillanatai, nem vallottak kudarcot, és olykor elő tudtak lépni főszereplővé, akárcsak Szekeres Klára, aki Tomorival és a gyakorlatilag az Eb-n debütáló Triscsuk Krisztinával kiegészítve olykor egészen magas nívón hidalta át a védelem közepén adódó problémákat – válogatottunk világversenyen rég mutatott be ilyen jó védekezést beállókkal szemben.

Ide kapcsolódó, de az egész csapatot érintő pozitívum, hogy a védekezés tisztasága sokat javult. Önmagában nem mond sokat, hogy Tomori Zsuzsanna piros lapjával együtt 19 kiállítást ítéltek a magyar válogatott ellen, ám összevetve az átlagot (2.4) a legutóbbi Eb hasonló mutatójával (5) már egyértelműnek tűnik az előrelépés.

Ezen a ponton azonban azt is feltétlenül meg kell említenünk, mi az, amiben előreléphet még a válogatott: a mieink szélső játéka támadásban ugyan javult a torna második felére (gonoszan hozzátehetnénk: volt honnan), a védekezésben ugyanakkor feltétlenül csiszolni kell, mert ebben elmarad a válogatott a legjobbaktól. Ezt leginkább a norvégok elleni meccs mutatta meg, amikor – nem számítva a gyors indításokat – az északiak 16/10-es, a mieink 8/4-es lövés/gól mutatóval zártak a szélekről, és a lanyhaság ellen kapusaink is tehetetlenek voltak, ám a probléma több mérkőzésen is fennállt, és az igazán vajkezű szélsők ki is használták ezt.

A BÖHN-FAKTOR

Mindeddig voltak a tények, számokra lefordítható állítások, mindezek azonban egyáltalán nem tudják hűen kifejezni azt, hogy valójában milyen változáson ment keresztül a válogatott. Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy a magyar keret többre lehet érdemes, mint amit az elmúlt években kihozott magából. Ezen az Eb-n a horvátok elleni meccs után közel volt a nagy bukáshoz a csapat, ám a folytatás egészen máshogy alakult, mint ahogy az elmúlt évek eredményeinek alakulásából következtetni lehetett. A magyar női válogatott ezen az Eb-n ismét megtanult fontos meccseket megnyerni. Nem mindet, hiszen a montenegróiak ellen elbukta a szoros végjátékot, a norvégokat pedig megszorítani sem tudta, de a győztes meccsek mindegyikén tartásról tett tanúbizonyságot, a német, spanyol, román, szerb kvartett elleni sikerekért egyaránt meg kellett dolgozni, és megérdemelt győzelmek voltak.

Fórumokon, hozzászólásokban sok szó esett Karl Erik Böhn alkalmasságáról, aztán a torna második felében már inkább csak taktikai hozzáértéséről. Még olyan vélemény is elhangzott, hogy valójában kizárólag Siti Beának köszönheti a menetelését a csapat. Nem elvitatva a sors által mellérendelt stábtagok kiemelkedő munkáját, annyit talán megjegyezhetünk: az Eb-bronz tekintetében talán már csak azért is megérte volna idehozni a norvég szakembert, mert meghallgatja munkatársait és igazán csapatban gondolkozik, amelynek ő is felelős tagja (lásd a németek elleni meccset követő nyilatkozat) – de ennél többről van szó. Böhn bizonyította, hogy képes csapatot építeni, hitet adni, egységbe forrasztani. S jó dolga van, mert még szeretik is ezért. Van jövőképünk Rióig.

SZAVAZÁS

Értékelje a magyar válogatott tagjainak teljesítményét az Eb-n!

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik