Mély a seb – Simon József jegyzete

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2018.09.30. 23:29

Barcelonában ki lehet kapni – akár a labdarúgás valamelyik sztárcsapatának, akár a kosár-, a vízi- vagy a kézilabdaelithez tartozó gárdának. Ez történt egy hete a Telekom Veszprémmel a kézilabda BL-ben a katalánok legendás labdacsarnokában, a Palau Blaugranában. Nem örültünk a Vranjes-csapat botlásának, de nyeltünk egyet – ez még belefér. Akkor is, ha volt esélye Nagy Lászlónak és társainak a pontszerzésre.

Aztán a hét végén ugyanezzel a felkiáltással készült Veszprémbe a macedón bajnok Vardar Szkopje, amelynek a vezetői agyonhangsúlyozták, hogy saját csarnokában a Telekom szinte legyőzhetetlen, még jó, ha sikerül ellene szoros meccset játszani. Ha arra gondolunk, hogy ez sikerült is az első fordulóban a Kielcének, akkor még meg is érthettük a szkopjeiek előzetes taktikus óvatosságát.

Aztán az „altatás” olyan jól sikerült, hogy a Veszprém beleszaladt a késbe.

Nem nagyon (bár ez megítélés kérdése...), csak éppen annyira, hogy a kétgólos hazai vereség erősen megsebezte. Ebbe, bár mély a seb, nyilván nem fog elvérezni, de a tekintélyvesztésen túl „anyagi”, mármint pontvesztesége is keletkezett. Három forduló után két pont szerénykedik a neve mellett – erre kicsit sem lehet büszke. Már csak azért sem, mert Ljubomir Vranjes elképzelése szerint talán minden idők legerősebb, legrutinosabb kerete állt össze a nyáron a bajnoki ezüstérmesnél. A csapat, a klub azonban – a több újonc és az edző hozta friss szemlélet dacára – mintha nem tudná kiheverni a 2016-os BL-döntő elvesztése okozta súlyos sokkot. Azóta 2017-ben még ott volt ugyan a kölni négyes döntőben, de ott és azóta már mégsem ugyanazt a Veszprémet láttuk/látjuk. Az eredmények is ezt tükrözik: a tavasszal bukás a BL-nyolcaddöntőben és 11 év után a magyar bajnoki fináléban.

Most meg itt van ez a fránya három forduló a BL-ben az elvesztett négy ponttal.

Hiba lenne szeptember végén, október elején túlzó szakmai következtetéseket levonni a szombaton látottakból, de a szurkolók nem ennyire megengedőek. A csarnokban a meccs után kialakult szigorú hangulat, a B-közép nem gorombán, de hangosan kritizáló kórusa erre utalt.

Korai lett volna? Talán igen, ám talán nem. A figyelmeztetés amellett is elkel a csapatnak, hogy játékos és edző egyaránt tudja, mit hibázott a Vardar ellen. De szerencsére azt is, miként tud korrigálni, hogy – legyünk optimisták – a Veszprém továbbra is a csúcsra törhessen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik