Bravúr! Döntetlen az olimpiai bajnok ellen

Vágólapra másolva!
2010.01.19. 20:05
null
A TUDÓSÍTÁS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Címkék
A magyar férfi kézilabda-válogatott a bemutatkozó mérkőzésén közel állt a szenzációs győzelemhez a világ- és olimpiai bajnok franciák ellen az ausztriai Európa-bajnokság D-csoportjában, ám végül 29–29-es döntetlent játszott, ami viszont ugyancsak nagyszerű eredménynek mondható. Az első félidőt a kapuban parádézó Fazekas Nándor bravúrjainak és remek lövőszázalékunknak köszönhetően 16–16-os döntetlennel zártuk, a szünet után pedig még egy lapáttal rátettek fiaink, így öt perccel a vége előtt négy góllal vezettek. A véghajrá azonban a franciáknak sikerült jobban, így megmentettek egy pontot.

 

Csoknyai István a kapuban Fazekas Nándornak szavazott bizalmat, és jól tette, ez már az első percekben bebizonyosodott, hiszen a veszprémi kapus egymás után mutatta be a bravúrokat, ezek után pedig több gyors indítást is bemutathattunk. Az egyik ilyen végén Iváncsik Tamás csodás passza után bátyja, Gergő lőtt gólt, ekkor vezettünk először a mérkőzésen, mégpedig 3–2-re.

Védekezésünk kemény, sokszor túl kemény is volt, a 11. percben már a harmadik kétperces kiállítást osztották ki a játékvezetők a mieinknek, ebből kettőt Schuch Timuzsin kapott. Az emberelőnyös szituációkat kihasználva az első félidő derekán már a franciák vezettek 9–7-re.

 ÉLES JÓZSEF ÉRTÉKELÉSE
Az NSO sportági szakértője, a játékosként világválogatott, jelenleg a Kiskunhalas női csapatát irányító Éles József szenzáziós mérkőzésként értékelte az összecsapást, amelyen szerinte nagyon együtt volt a magyar csapat, és terven felüli egy pontot szerzett. Éles József részletes véleményét itt olvashatják.

Krivokapics Milorad remek találatokkal mutatkozott be, balátlövőben pedig Ilyés Ferenc parádézott, ennek köszönhetően nem tudtak elhúzni a franciák, pedig Bertrand Gille beállóból egymás után lőtte a gólokat – semlegesítése megoldhatatlan feladatnak tűnt a mieink számára. Na ja, a világ egyik legjobbja a posztján.

Jóval kevesebb kapuralövést mutattunk fel, mint az ellenfél, azonban a lövőszázalékunk parádésnak bizonyult. Ez Gál Gyula esetében első négy próbálkozása után száz százalékot jelentett, zsinórban dobott három góljával másfél perccel az első félidő vége előtt utolértük a gallokat. 15–15

A szünetig hátralévő időben Daniel Narcisse és Krivokapics is betalált még egyszer, így az első félidő után egyenlő (16–16) volt az állás!

A fordulást követően új emberek villogtak mindkét oldalon. A franciáknál elkezdett védeni az első harminc percben nem sok labdát fogó Thierry Omeyer, beállóban pedig a Bertrand Gille-t váltó Cédric Sorhaindo is megmutatta, hogy érti a dolgát. Nálunk Törő Szabolcs dobott három gólt alig több mint 12 perc alatt, és a fáradni látszó Fazekas helyére beálló Puljezevics Nenad is bemutatott  jó néhány bravúrt. Negyedórával a vége előtt így 24–23-ra vezettünk!

Gulyás Péter is ki akarta venni a részét a sikerből, ezt pedig a szélről felkanyarodva hatalmas átlövésgóllal jelezte, ezzel már háromgólos volt az előnyünk (26–23). Az utolsó tíz percben ismét balátlövőink vették a hátukra a csapatot, előbb Katzirz Dávid talált be Eklemovics Nikola remek passza után, majd Ilyés Ferenc dobott kettőt. Öt perc volt hátra, amikor 29–25-re vezettünk.

A franciáknak kockáztatniuk kellett, egész pályás letámadáshoz folyamodtak, és ez meg is zavarta a közben emberhátrányba került magyar csapatot. A megszerzett labdákból könnyű gólokat lőttek, így feljöttek 29–28-ra.

Csoknyai István időt kért, de Nikola Karabatic révén a franciák az egyenlítő gólt is megszerezték. Ezután még lett volna lehetőségünk kicsikarni a győzelmet, ám nem jártunk sikerrel, így a végén azért kellett szorítanunk, nehogy elveszítsük a meccset. Szerencsére ez nem következett be, így bravúros pontszerzéssel kezdtük a tornát.


FÉRFI KÉZILABDA EB
 D-CSOPORT, 1. FORDULÓ
FRANCIAORSZÁG–MAGYARORSZÁG 29–29 (16–16)
Bécsújhely, 5000 néző.  Vezette: Nikolics, Sztojkovics (szerb)
Franciaország: Omeyer, Karaboue (kapusok) – Karabatic 7, Fernandez, Abalo 6-6, Narcisse 4, B. Gille 3, Sorhaindo 2, Joli 1/1, Dinart, G. Gille, Guigou, Ostertag. Szövetségi kapitány: Claude Onesta
Magyarország: Fazekas, Puljezevics (kapusok) – Ilyés 7, Krivokapics 6, Gál 5, Iváncsik G., Törő 3-3, Katzirz Laluska 2-2, Gulyás 1-1, Iváncsik T., Császár, Eklemovics, Schuch, Nagy K. Szövetségi kapitány: Csoknyai istván
Hétméteresek: 1/2, ill. –/–. Kiállítások: 6, ill. 16 perc
A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Spanyolország–Csehország 37–25 (17–10)
Ld: Romero 14, Tomás 5, Garcia 5, ill. Jícha 8, Vrany 5

REAKCIÓK

Ilyés Ferenc, a mérkőzés legeredményesebb magyar játékosa: – Nagy küzdelem volt ez a mérkőzés. Ennek az egy pontnak akkor lesz igazán értelme, ha győzünk a spanyolok ellen. A mai kézilabdában már gyakran csak az utolsó 5-10 percben dőlnek el a találkozók, ez is ilyen volt. A franciáknak nagyobb rutinjuk van ebben, hiszen a világ legjobb csapataiban edződnek hétről hétre, így a hajrá jobban sikerült nekik, ennek ellenére mi is jól bírtuk a mérkőzést.

Csoknyai István szövetségi kapitány: – Egyáltalán nem voltam nyugodt a mérkőzés alatt, hiába látszott így. Azaz igazság, hogy meg kell tanulnunk még nyerni, ha kicsit taktikusabban játszunk, akkor két pontunk van, nem egy. Azonban nem vagyok elégedetlen, mert a meccs előtt elfogadtam volna a döntetlent is. Szurkolóink fantasztikusak voltak, ennek is köszönhetjük ezt a sikert, csak azt tudom mondani, hogy jöjjenek még, ha tudnak. Ma a franciáknak volt inkább veszíteni valójuk, nekünk ez az egy pont a holnap kap majd igazi értelmet. A fiúk egy órát most még örülhetnek, azt követően viszont már a spanyolokra kell koncentrálnunk. Kicsit tartok a holnapi meccstől, mert próbáltam pihentetni néhány játékost, de ez nem teljesen sikerült – mondta a Sport Tv-nek a magyar kapitány az összecsapást követően.

Claude Onesta, a francia válogatott szövetségi kapitánya: – Tudjuk, hogy sima meccset csak olyan csapattal játszhatunk, akik ellen már negyed óra után simán vezetünk. Most nem ez volt a helyzet. Sok helyzetet belelőttünk a kapusaikba, bizonytalanul védekeztünk. Úgy gondolom, hogy végül jól jöttünk ki belőle, mert a meccs képe alapján inkább vereséget érdemeltünk volna, mint döntetlent – fogalmazott a mérkőzés után a Canal+ francia csatorna mikrofonja előtt Onesta.  

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Horvátország–Norvégia 25–23 (11–10)
Ld: Vukovic 7, Strlek 5, Balic 4, ill. Tvedten 9, Mamelund 4, Strand 4
Oroszország–Ukrajna 37–33 (21–16)
Ld: Igropulo 11, Rasztvorcev 9, Kovaljov 7, ill. Onufrijenko 9, Burka 9, Seveljov 5
 
B-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Izland–Szerbia 29–29 (15–11)
Ld: Sigurdsson 9, Atlason 7, Stefánson 4, Gunnarsson 4, ill. Ilics 7, Sztankovics 6, Vucskovics 4, Toszkics 4
Dánia–Ausztria 33–29 (17–15)
Ld: Mogensen 7, Hansen 5, Söndergaard 4, Knudsen 4, Christiansen 4, ill. Ziura 7, Weber 6, Fölser 5
 
C-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Svédország–Szlovénia 25–27 (13–7)
Ld: Källman 5, Karlsson 5, Ekberg 5, Doder 5, ill. L. Zvizej 8, Kavticnik 7, M. Zvizej 4
Németország–Lengyelország 25–27 (8–12)
Ld: Kaufmann 7, Jansen 6, ill. Bielecki 6, Jaszka 4, Jurecki 4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik