Martín: Az előző szezonunk jobb volt, de fejben előreléptünk

Vágólapra másolva!
2017.05.07. 23:32
null
Ambros Martín, a győztes hadvezér (Fotó: Veres Viktor)
Ambros Martín szerint csapata tanult a tavalyi Bajnokok Ligája-döntő kudarcából, és a tanulságokat felhasználva, fejben előrelépve sikerült ezúttal hosszabbítást követően is diadalmaskodni a final four fináléjában, és 31–30-as sikerrel megszerezni a csapat harmadik BL-trófeáját. Nycke Groot, az MVP arról beszélt, számára az arany semmilyen egyéni jutalmazással össze nem hasonlítható.

„Elsőként a csapatomnak kell gratulálni – kezdte az ilyenkor szokásos „körökkel” nyilatkozatát Ambros Martín, a Győri Audi ETO KC-t harmadszor BL-győzelemig vezető spanyol tréner. – Viszont, nem csak illendőségből, meg kell említenem a Vardar Szkopjét is, amely nemes ellenfél volt a döntőben, és dicséret illeti az egész szezonban nyújtott teljesítményéért, sokat lépett előre.”

„Igen, be kell vallani, hogy néhányszor előjött a tavalyi döntő emléke. Ugyanakkor nem szabadott foglalkozni vele, és nem ez volt a meghatározó. Kétszer léptünk ugyanabba a folyóba, de másodjára mégis tudtuk másként kezelni, és igen, elmondhatjuk, hogy ehhez kellett a tavalyi finálé is, idén sokkal felszabadultabban, érettebben tudtunk játszani.”

NÉHÁNY MONDAT A JÁTÉKVEZETÉSRŐL
Ambros Martín a sajtótájékoztatót követően szót ejtett a játékvezetésről is. „Szót kell ejtenem a bírókról is. Mert úgy egyébként rengeteget foglalkozunk vele, nagyon sok meccs után róluk van szó. Most azonban úgy gondolom, hogy ha sokszor megfogalmazunk kritikát, akkor említsük meg azt is, amikor jó teljesítményt nyújtanak. A mai játékvezetők kiemelkedőek voltak, mert nem lehetett észrevenni őket. Ezt csak azért mondom, mert néhány mondatot talán ilyenkor is megérhetnek.”

„A védekezésváltásunk működött az első félidőben, ezt követően jobbak voltunk hátul. Viszont elöl olykor fogyott az erő, néha a türelem is hiányzott, és a Vardar végig nyomás alatt tudott tartani minket, de végül ezt is elbírta a csapat.”

„Talán furcsa lesz, amit mondok, de ha az egész szezont nézzük, akkor az előző szezonban jobbak voltunk. Ebben az idényben rengeteg problémával küzdöttünk. El kell ismerni azonban, hogy ezek nem csak minket sújtottak, hanem a Vardart is erősen, mert például az olimpia és az Európa-bajnokság miatt jelentősen csökkent az az idő, amit felkészüléssel tudtunk készülni. Emiatt hullámzó volt a csapat. Igen, az a pillanat sem volt könnyű, amikor Heidi [Löke] bejelentette, hogy babát vár. De pozitívan álltunk a dolgokhoz, volt időnk. A Magyar Kupa-döntő kudarca és a Metz elleni vereség után nagyon lent volt csapat. Nagyon mélyről kellett építkeznünk. De a legfontosabb pillanatokban nyújtottuk a legjobb teljesítményt. Fejben jobbak voltunk, és mentalitásban tudtunk változtatni.”

A spanyol szakember elárulta azt is, mint mondott csapatának a hosszabbítás előtti szünetben. „Nem mondtam nagyon különös dolgot. Leültettem mindenkit, és elmondtam, hogy nincsen semmi baj. Van tíz percünk, hogy megnyerjük a meccset. Nem voltak különösebb taktikai utasítások. Igyekeztem biztatni őket, hogy élvezzék ki ezt a focihangulatot [ezt így, a magyar szóval] és érezzék át a különleges pillanatot. Két dologgal voltunk többek, mint egy éve: a játékosok mentalitása. Hogy tudtak építkezni a tavalyi kudarcból és a szurkolók támogatása, ami a legfontosabb pillanatokban lökte meg a csapatot.”

Nycke Groot, Heidi Löke és Yvette Broch
Nycke Groot, Heidi Löke és Yvette Broch

„Nagyon nehéz két meccset játszani ezen a szinten két nap egymást követően, és mi sem voltunk képesek végig ugyanazon a szinten teljesíteni. Nagyot küzdöttünk, bíztunk egymásban, és ennek a végén gyümölcse lett” – mondta a final four legjobbjának választott Nycke Groot.

„Amikor kiegyenlített a Vardar, akkor sem adtuk fel egy pillanatra sem, bár nyilván eszünkbe jutott a tavalyi döntő, de a pályán nem volt idő ezzel foglalkozni. Úgy éreztem, hogy húsz-huszonöt perc után összeállt a védekezünk, és ugyan elöl akadtak gondjaink, ez végig olyan alapot jelentett számunkra, ami erőt adott” – nyilatkozta a holland irányító, akitől azt is megkérdezték, mit jelent számára az MVP-cím.

„Természetesen örülök neki. De hogy őszinte legyek, ez az érem itt a nyakamban – mosolygott az aranyra mutatva – tízszer többet ér. Ez egy olyan érem, amiért rengeteget küzdöttünk, és ennek mindennél jobban örülök.”

Grootról egyébként Martín is elmondta, hogy sokat kellett foglalkoznia vele, mert az elmúlt időszak vesztes döntői után – tavalyi döntő, vb- és Eb-ezüst, olimpiai negyedik hely – kissé elbizonytalanodott.

„Sokat beszélgettünk vele és Broch-kal arról, hogy csinálni kell, menni tovább, mert aki nem adja fel, annak ott a lehetőség, hogy a legjobbá váljon. Nagyon fontos szerepe volt a győzelmünkben, és megérdemelte ezt a sikert” – mondta róla edzője.

Győri örömtánc az öltözőből

embed_kod= |
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd

„Ez egy igazi döntő volt, mindkét csapat mindent beleadott, nagyszerű érzés volt a részese lenni egy ilyen, hosszabbításos mérkőzésnek – mondta látható örömmel az arcán Yvette Broch. – Végig éreztük a szurkolók támogatását, egy pillanatra sem fordult meg a fejünkben, hogy elveszíthetjük a mérkőzést. A tavaly elbukott finálé óta vártam ezt a pillanatot!”

A holland beálló láthatóan az utolsó energiáit mozgósította a döntőben, volt olyan pillanat, amikor le kellett jönnie, hogy az orvosi stáb masszírozza a lábait.

„Mindent kiadtam magamból, teljesen kimerült vagyok! De azért megőriztem egy kis energiát az ünneplésre.”

Bódi: Hetesekkel is nyertünk volna

Nora Mörk felkészült a nagy erejű világításra is
(Fotó: Veres Viktor)
Nora Mörk felkészült a nagy erejű világításra is (Fotó: Veres Viktor)

Nora Mörk első győri szezonjában rögtön BL-győzelemmel zárt, így érthetően boldog volt.

„A meccs nagyon kemény volt, de mi végig nyugodtak maradtunk, pedig a Vardar folyamatosan fel tudott zárkózni. Sok energiát kivett az ellenfélből, hogy üldöznie kellett minket, amikor hosszabbításra került a sor, nem éreztem, hogy veszíthetnénk. Furcsán hangozhat, de az elődöntőben sokkal idegesebb voltam. Ha akkor kikapunk, már biztos nem nyerhettük volna meg a trófeát. Nem volt olyan sok variációs lehetőségünk, mint a Vardarnak, de nagyon bíztunk magunkban.”

„Nem volt hibátlan szezonunk, és ma se játszottunk tökéletesen, de megmutattuk, hogy csapatként milyen erősek vagyunk. Az első győri szezonom végén BL-t nyertem, több kívánságom nem is lehetne. A 2011-es BL-győzelem is különleges volt, első norvég csapatként nyertük meg a trófeát. De az még egy más lebonyolítás volt, ez pedig a final four, amely a körítéssel és a tizenkétezer fanatikus szurkolóval igazán hatalmas élményt jelentett. Minden egyes lőtt gólunkat nagy üdvrivalgás fogadta, amelyből sok energiát tudtunk meríteni. Miattuk is nagyon meg akartuk nyerni.”

Nora ikertestvére, Thea és a család többi tagja is a helyszínen szurkolt: „A világ bármely részére eljönnek miattam, nincs szó arra, mennyire hálás vagyok nekik ezért.”

Az EHF Tv összefoglalója

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
FINAL FOUR, DÖNTŐ

GYŐRI AUDI ETO KC–ZSRK VARDAR SZKOPJE (macedón) 31–30 (15–12, 26–26, 29–28) – hosszabbítás után
Papp László Budapest Sportaréna, 12 000
néző. V: Christiansen, Hansen (dánok)
GYŐR: GRIMSBÖ – Bódi 2, N. MÖRK 6, GROOT 6, Broch 2, Amorim 3, GÖRBICZ 7 (3). Csere: Kiss É. (kapus), TOMORI 3, Knedlíková 2, Al-Gaui, Hársfalvi. Edző: Ambros Martín
VARDAR: Leynaud – RADICSEVICS 4, Lazovics 1, LEKICS 4, Covic, Penezic 4, Mavsar 3 (1). Csere: Szuszlina, Pessoa (kapusok), LACRABERE 6 (3), ALTHAUS 6, Herrem 2, Hmirova, A. Klikovac.
Az eredmény alakulása. 4. perc: 2–3. 6. p.: 4–3. 17. p.: 10–10. 25. p.: 13–10. 36. p.: 16–14. 47. p.: 20–19. 54. p.: 24–24. 58. p.: 26–25. 60. p.: 26–26. 65. p.: 29–28. 69. p.: 31–29
Kiállítások: 12, ill. 10 perc
Hétméteresek: 3/3, ill. 5/4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik