Már Spanyolország és Montenegró is középdöntős

Vágólapra másolva!
2012.12.05. 20:00
null
Barbosa (jobbra) és csapata a horvátokat is legyőzte (Fotó: Mirkó István)
Második mérkőzését is megnyerte, ezzel – a magyar csapattal együtt – továbbjutott az Európa-bajnoki csoportkörből a spanyol női kézilabda-válogatott. Az ibériaiak 25–21-re győzték le a mieinket tegnap felülmúló horvátokat. A D-csoportban Montenegró 30–27-re verte meg Oroszországot, ezzel ugyancsak bejutott a középdöntőbe, akárcsak Románia.

 

SPANYOLORSZÁG–HORVÁTORSZÁG

Ezúttal már az első meccsen is több néző tette tiszteletét az újvidéki csarnokban, azt mondanunk sem kell, hogy többségében magyar szurkolókról volt szó.

A magyar csapatot az első körben megtréfáló horvátok a spanyolok ellen is jól tartották magukat, a mieink életét is megkeserítő Maja Zebic ezúttal is termelte a gólokat szép számmal. A túloldalon egy másik szélső, Carmen Martín, illetve a honosított Alexandrina Barbosa vitte a prímet, utóbbi góljai mellett az előkészítésből is kivette a részét zseniális passzaival.

A horvátoknak többnyire futnia kellett az eredmény után, ezt először a 21. percben, 10–8-as állásnál elégelte meg Vladimir Canjuga kapitány. A spanyolok védekezése sokszor megoldhatatlan feladat elé állította déli szomszédunkat, vagy éppen Silvia Navarro védett ziccereket (az első félidőben 41 százalékos volt a kapuban). Volt már mínusz három is a horvát hátrány, innen azonban feljöttek 11–10-re, a félidőben viszont újra 13–10-re mentek az ibériaiak.

„Szervusztok!” – hangzott a magyar szurkolók részéről a szünet előtt, amikor néhány magyar játékos feltűnt a kijáróban, a második játékrész elejére azonban csak Karl Erik Böhn és Siti Bea maradt.

A horvátok nagy elánnal vetették bele magukat a küzdelembe, és kevesebb mint öt perc alatt egyenlítettek, ezt követően azonban a spanyolok emberhátrányban is eredményesek tudtak lenni, így maradt náluk az irányítás. Penáék ugyanakkor nem tündököltek a második játékrész első felében, a horvátok ott tudtak maradni iksz közelében.

Az FTC légiósa gyors egymásutánban kétszer is betalált, a másodiknál a felezővonalon túlról lőtt az üresen maradt kapuba, majd nagy üvöltés közepette pacsizott a társakkal. Ezt követően Mangué vette vállára a csapatát, négyszer is villant, és ez elég volt ahhoz, hogy a hajrára már igazán ne maradjon izgalom. A vége 25–21 lett, amivel a spanyolok – a mieinkhez hasonlóan – már biztos továbbjutók.

A Magyarország–Németország mérkőzésről itt olvashatnak!

OROSZORSZÁG–MONTENEGRÓ

Akárcsak két éve az Európa-bajnokságon és a nyáron az olimpián, egy csoportba került Montenegró és Oroszország, és ismét kiderült, hogy Dragan Adzics lányainak nagyon fekszik az oroszok rakkolós, ám a védekezésben nem kellően hatékony és sok hibával tűzdelt játéka, hiszen ezen a meccsen is megőrizték a veretlenségüket (két éve az Eb-n 24–22-re nyertek, Londonban 25–25-re végeztek).

Azt ugyan túlzás volna állítani, hogy az oroszok jól kezdtek – bár az első gólt ők szerezték –, ám a tegnap esti, románok elleni kemény meccs és pontosztozkodás (21–21) után sokáig tartották a lépést az olimpiai ezüstérmessel, amelynek keretében – tegyük hozzá gyorsan – már nincs ott Bojana Popovics.

A két Bulatovics, Andjela és Katarina vezette montenegróiak kényelmes két-három gólos vezetést tudhattak magukénak az első játékrész nagy részében, sőt a félidő hajrájában a győri Jovanka Radicsevics egy perc alatt szerzett három (!) indulásgólja után hatra növelték előnyüket, ezzel meg is roppantották ellenfelüket.

A második félidő közepén a fehér mezesek vezettek már tíz góllal (28–18) is, és ugyan a folytatásban ők is belekerültek egy hibaspirálba, az oroszok erejéből már csak arra tellett, hogy tisztességessé kozmetikázzák a vereséget. Montenegró 30–27-re nyert, és továbbjutott a csoportból.

IZLAND–ROMÁNIA

Izland jól kezdett a Románia elleni mérkőzésen, hiszen 10 perc elteltével 6–4-re is vezetett, a románok átlövői aztán összeszedték magukat, és Aurelia Bradeanu góljaival átvették a vezetést, szünetben mentek is szomszédaink 15–13-ra.

A második félidő nem igazán a szép támadójátékról szólt, sokkal inkább a védekezésről. A szünet után az első gólra nyolc percet kellett várni, és ezt követően sem játszottak hatékonyabban a csapatok, mindössze 13-szor zördült a háló fordulás után.

Az északiak 17–16-nál átvették a vezetést a félidő közepén, ám aztán újabb nyolc percig nem dobtak gólt, miközben a túloldalon Ionela Stanca egyszer, Bradeanu pedig háromszor is betalált, ezzel pedig a románok eldöntötték a mérkőzést. Gheorghe Tadici lányai Montenegróhoz hasonlóan már ott vannak a középdöntőben.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
C-CSOPORT
Spanyolország–Horvátország 25–21 (13–10)
Gólszerző: Mangué 7, C. Martín, Bea. Fernández, Pena, Barbosa 3-3, Pinedo, Beg. Fernández 2-2, Alonso, Amoros, ill. Zebic 7/2, Elez, Milanovic Litre 4-4,Basic 3, Jezic 2, Peraica
Magyarország–Németország 24–21 (11–14)
D-CSOPORT
Oroszország–Montenegró 27–30 (14–20)
Gólszerző: Posztnova 5, Hmirova, Adrjusina 4-4, Szen 3/2, Kuznyecova, Sztyepanova, Makejeva 2-2, Turej 2/2, Jarceva, Zsilinszkajtye, Csernoivanyenko, ill. K. Bulatovics, Radicsevics 6-6, Knezevics 5, Djokics 4, Jovanovics, A. Bulatovics 3-3, Mehmedovics 2, Miljanics
Izland–Románia 19–22 (13–15)
Gólszerző: Jónsdóttir 5, H. Skúladóttir 4/3, D. Skúladóttir, Stefánsdóttir, Pekaskyte 2-2, Knútsdóttir, Bragadóttir, Sigurdardóttir, Gudmundsdóttir, ill. Bradeanu 7, Meirosu 4, Stanca 3, Geiger 2, Curea 2/1, Nechita, Neagu, Manea, Vadineanu

 

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország2248–41+74
2. MAGYARORSZÁG21151–49+22
3. Horvátország21149–52–32
4. Németország2241–47–60
A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Montenegró2256–43+134
2. Románia21143–40+33
3. Oroszország21148–51–31
4. Izland2235–48–130
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik