Lehet-e beleszólás az ETO-Valcea versenyfutásba?

Vágólapra másolva!
2012.10.11. 14:41
null
Az ETO ismét nekifut a Bajnokok Ligájának
Címkék
A Győri Audi ETO–Podravka mérkőzéssel szombaton kezdetét veszi a női kézilabda Bajnokok Ligája. A férfiak versenyhéhez hasonlóan ezúttal is számba vesszük a mezőnyt és az esélyeket. Lehet-e beleszólás az ETO–Valcea versenyfutásba? Nyolcba vágyó FTC, házon belül erősödő Larvik, sérültekkel küzdő Viborg, átalakuló Podgorica – beharangozó.

A-CSOPORT

Bulatovics Valcea-ba igazolt
Bulatovics Valcea-ba igazolt

„Szeretnénk megszerezni a klub első Bajnokok Ligája-címét!” A sokat hallott gondolat vonatkozhatna a Győri ETO-ra, ám a szezon előtt a fenti mondatot harsogták az Oltchim Valcea háza tája is. A már-már „örökös” román bajnokcsapatnak számító Valcea játékerősségéről mindent elmond a nyáron érkezők sora: Allison Pineau, Amandine Leynaud, Alexandrina Barbosa, Katarina Bulatovics, Silvia Navarro (és gyakorlatilag idevehetjük még a 14 hónapos sérülés után visszatérő Cristina Neagut is). Plusz a vezetőedző, Jakob Vestergaard, akiről a játékosokhoz hasonlóan a legkevesebb, ami elmondató, hogy a világ legjobbjai közé tartozik.

Bár az a nyár végi, népligeti Szabella-kupán is látszott, hogy egy ilyen „világválogatott” szintű csapat összegyúrásához idő kell, szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy a Valceával ne kelljen számolni a végelszámolásnál. Már ha megéri a csapat, hiszen a névadó főszponzor 700 millió eurósra taksált adósságának nyilvánosságra kerülése pillanatok alatt kritikussá tette a helyzetet a kézilabdaklubnál is, ám a bukaresti önkormányzat segítségével sikerült „menedzselni” az Oltchim helyzetét.

„Profik vagyunk, és csak arra koncentrálunk, amit elérhetünk a csapattal. Természetesen a helyzet nem tökéletes, de én csak azokra a tényezőkre fókuszálok, amiken változtatni tudok” – nyilatkozta Vertergaard a napokban, s hogy játékosai is így gondolják-e, a következő hónapokban kiderül.

A csoport második helyéért minden bizonnyal a Randers és a Hypo fog versenyezni. A dán csapat két elveszített döntő után koronáztatott meg hazája bajnokságában, ám Katrine Fruelund és Mette Melgaard úgy döntött, ez volt a hattyúdal, és visszavonultak. Eközben a német páros, Susann Müller és Nina Wörz inkább a Krim Ljubljanát választotta jövőbeni munkaadójától, rajtuk kívül távozott a dán válogatott Gitte Aaen és Mie Augustesen, továbbá a spanyol Verónica Cuadrado, így együtt pedig alighanem nehéz lesz pótolni őket, még akkor is, ha Siraba Dembele és Macarena Aguilar érkezése erősítést jelent.

Németh András a középdöntőbe jutást jelölte meg célul a Hypo számára, amelyben Daniela Piedade távozása után is több brazil maradt, mint osztrák, ám azt a volt Fradi-edző is elismerte, hogy játékosainak taktikailag még érni kell az európai élmezőnyhöz.

A csoport negyedik tagja a német Buxtehuder SV, amely az elmúlt szezonban a pofozógép szerepét töltötte be az elitligában, és egyedüli csapatként maradt nullapontos a csoportkörben. Mint hogy a hazai meccseit az új, hamburgi CU Arénában játszó német csapat keretében gyakorlatilag nem történt változás az elmúlt idényhez képest, az is meglepetés, hogy a selejtezők során Trondheimben ütötte el a főtáblától a norvég Byasent. Kérdés ezek után, hogy maradt-e még meglepetésfaktor a sárga-kékekben – avagy el is lőtték puskaporukat az idényre…

B-CSOPORT

LÉGIÓSKÖRKÉP
Hypo: Temes Bernadett, Németh András (vezetőedző)
U Jolidon: Petróczi Viktória
Viborg: Bulath Anita
Zvezda Zvenyigorod: Szabó Valéria

A B jelű kvartett nagyágyúja a Győri ETO, ám tekintve, hogy az olvasó nyilvánvalóan tisztában van a magyar bajnok képviselte erővel, illetve a kisalföldieknél nyáron végbement változásokkal (ha mégsem, bajnoki beharangozónkban tájékozódhat!), nem szaporítanánk feleslegesen a szót: a zöld-fehérek számára a célok változatlanok, azaz minimális elvárás a BL-döntőbe jutás, és a klubnál bíznak benne, hogy az új hadvezér, Ambros Martín vezetésével végre sikerül megtenni azt a lépést is, amire már évek óta várnak a folyók városában.

Először a Krim, Podravka, U Jolidon hármas lehet az, amelyik akadályt jelenthet ebben az ETO számára. A három rivális közül a ljubljanaiak tűnnek a legveszélyesebbnek, míg a kolozsváriak esetében alighanem az is meglepetéssel érne fel, ha esetleg pontot tudnának szerezni a csoportban.

SZAVAZÁS

Összejön-e végre a Győri ETO-nak a BL-siker?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Már említettük, hogy a Randers két német játékosa (Wörz és Müller) a szlovénokhoz tette át székhelyét a nyáron, ám a Krim nagy fogásának a svéd válogatott első számú lövője, Linnea Torstensson tűnik. Daniela Piedade is nagy hasznára lett volna a csapatnak, ám a kézilabda-társadalmat megdöbbentő agyvérzése után már az is kész csoda lenne, ha egyáltalán pályára lépne még ebben az idényben. Tone Tiselj vezetőedző dolgát tovább nehezíti, hogy a szintén új igazolás, spanyol jobbszélső Carmen Martín, illetve a horvát lövő Andrea Penezic sérülés miatt kihagyja a szezon első fellépéseit.

A Podravka húzóembere lehetett volna Bulath Anita, ám a tavasszal még Veszprémben játszó átlövőt a Viborg elcsábította, így az ő feladat végül az lesz, hogy pótolja a dán csapattól visszavonuló Grit Jurackot, illetve a súlyos sérülést szenvedő Amanda Kurtovicot. A kaproncaiak célkitűzése, hogy a tavasszal is versenyben legyenek, azaz legalább a harmadik helyet megszerezzék a csoportban.

Az U Jolidonnak harmadik nekifutásra sikerült „kipipálnia” a selejtezőt, Gheorghe Covaciu vezetőedző szavai szerint pedig egy álmot valósítottak meg azzal, hogy a kvalifikációban le tudták győzni a Rosztov Dont. Aligha kérdés, a kolozsváriak számára innen kezdve minden mérkőzés ajándék, hazai pályán, 2500 néző előtt pedig egyik ellenfélnek sem lesz könnyű dolga ellenük. A győriek egy ismerőssel mindenképp találkozhatnak a fekete-fehérek vendégeként: egyik kapusuk az ETO-nevelés Petróczi Viktória.

C-CSOPORT

A Ferencváros a nyolcba jutna
A Ferencváros a nyolcba jutna

Ebben a négyesben kapott helyet a másik magyar induló, a Ferencváros, amely legutóbb 2002-ben játszott döntőt a legrangosabb európai kupasorozatban, (2007 óta pedig nem is szerepelt). mint bizonyára sokan emlékeznek rá, akkor a zöld-fehérek alulmaradtak a macedón Kometal Szkopjéval szemben. A legutóbbi két KEK-kiírást megnyerő FTC ezúttal a csoportból való továbbjutást célozhatja meg első körben, és előzetesen úgy tűnik, az orosz Dinamo Volgograddal és a svéd Sävehoffal lehet ezért harcban.

Merthogy a csoport abszolút favoritjának a norvég Larvik számít, amely a Győr és a Valcea mellett a végső győzelemre is esélyes lehet. „A Bajnokok Ligája – mint mindig – a legfőbb célunk a szezonban" – jelentette ki Ole Gustav Gjekstad, a 2011-es bajnok vezetőedzője. A Larvik kerete alig változott, Kurtovic ugyan a Viborghoz távozott, de hárman is érkeztek (Kristina Bille, Anja Edin, Kristine Breistol), azonban a legnagyobb erősítést a szülése után visszatérő Gro Hammerseng jelentheti. A még mindig klasszis irányító segítségével újra a legnagyobb célokért lehet harcban a csapat.

A Fradi az első körben ahhoz a Volgogradhoz látogat, amellyel tavaly a KEK elődöntőjében találkozott, akkor Elek Gábor együttese idegenben is sokáig vezetett a sorozatban negyedik orosz bajnoki címét megszerző csapat ellen, és csak a hajrában engedett ki, amikor már eldőlt a párharc. A Dinamo kerete tulajdonképpen nem változott, az együttes továbbra is kiegyensúlyozottnak tűnik, a kapuban Anna Szedojkinával, a mezőnyben a BL legmagasabb átlövőjével, Anasztaszija Pidpalovával valamint sok tehetséges orosz fiatallal.

A Sävehof látszik elsőre a leggyengébbnek a csoportban, a svédek harmadszor szerepeltek a BL-ben, ugyanakkor az egyetlen csapat, amely férfi és női fronton is jelen van a sorozatban, valamint kizárólag hazai játékosokból áll a kerete. Itt sem volt nagy jövés-menés, a Viborghoz távozó válogatott kapus, Cecilia Grubbström elvesztése viszont érzékeny veszteségnek tűnik. A férfi együttest átvevő Magnus Johanssont Henrik Signell váltotta a kispadon.

D-CSOPORT

Darleux a csődbe ment Arvor29-től érkezett
Darleux a csődbe ment Arvor29-től érkezett

Új korszak veheti kezdetét a Viborgnál, ahol több kulcsember távozott (Christina Pedersen, Anja Althaus, Cristina Varzaru) vagy visszavonult (Henriette Mikkelsen), míg augusztus végén Grit Juracknak kellett kényszerűségből felhagynia a játékkal. Ráadásul ahogy korábban írtuk, a nyáron igazolt Amanda Kurtovic sem játszhat hosszú ideig, így került sor Bulath Anita kivásárlására. A legújabb név a veszteséglistán Marit Frafjord, aki vállsérülés miatt négy-hat hétre kényszerül a partvonal mellé. Mindezek ellenére az előző két kiírásban a csoportban búcsúzó és ebben az idényben kiváló kapusokkal (Grubbström mellett Cléopatre Darleux is érkezett) erősítő Viborg ezúttal túlélné az első akadályt, amelynél az orosz Zvenyigorod, a német Thüringer és a címvédő Buducsnoszt Podgorica készül megállítani.

„Nehéz csoport ez három erős riválissal, beleértve a címvédőt. Azt csak remélni tudom, hogy Bojana már tényleg nem fog játszani náluk, de így is jók, mint ahogy a Thüringer és a Zvezda is kiváló játékosokból áll" – nyilatkozta Darleux.

A Szabó Valériát is foglalkoztató Zvezda Zvenyigorod 2008-ban debütánsként megnyerte a sorozatot, utána azonban háromszor is csak a csoportkörig jutott. Ezúttal a szabadkártyás csoportot megnyerve kvalifikálta magát a nálunk is jól ismert Zdravko Zovko együttese, amely a nyáron több poszton is erősített (Alexandra Lacrabere, Marija Szidorova, Jekatyerina Marennyikova), és minimálisan szintén a továbblépést tűzte ki célul.

Az augusztusi Szabella-kupán a magyar kézilabdabarátok is meggyőződhettek arról, hogy ez a Podgorica már nem azonos a BL-győztes csapattal. Bojana Popovics és Maja Szavics visszavonult, Katarina Bulatovics és Ana Djokics eligazolt, márpedig az ő pótlásuk nem fog menni egyik napról a másikra. Persze mikor máskor, ha nem egy ilyen siker után kell elkezdeni egy új csapat építését, a montenegróiaknak azonban így ebben a szezonban a továbbjutással is meggyűlhet a bajuk.

A D-csoport negyedik tagja, a Thüringer HC tavaly debütált, és mindössze egy pontot tudott begyűjteni, így ezúttal elsődleges céljuk, hogy meglegyen az első BL-siker, és javítsák a német női kézilabda megítélését. Ebben olyan új játékosok segíthetnek, mint Anja Althaus vagy éppen a Győrből érkezett Ana Gros.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
AZ 1. FORDULÓ MŰSORA
A-CSOPORT
VASÁRNAP
Valcea–Hypo
Randers–Buxtehunder
B-CSOPORT
SZOMBAT
GYŐRI ETO–Podravka Koprivnica
VASÁRNAP
Krim Ljubljana–U Jolidon Cluj
C-CSOPORT
SZOMBAT
Larvik–Sävehof
VASÁRNAP
Dinamo Volgográd–FERENCVÁROS
D-CSOPORT
SZOMBAT
Buducsnoszt–Zvezda Zvenyigorod
VASÁRNAP
Thüringer HC–Viborg
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik