Kis szambakézi: könnyed hazai siker a nyitányon

Vágólapra másolva!
2011.12.03. 01:56
null
Do Nascimento (3) és a kubai kapus Guevara egyaránt a jók közé tartozott a nyitányon (fotó: ihf.info)
Címkék
Brazília könnyed győzelemmel kezdett a hazai rendezésű női kézilabda-világbajnokságon. A vb-nek vérmes reményekkel nekivágó házigazda 17–11-es félidő után 37–21-re győzte le Kubát.

 

Könnyed „bemelegítő” mérkőzést ígért a házigazda brazilok számára a világbajnokság nyitó mérkőzése, hiszen ellenfelük, Kuba játékerejéről sok mindent elárult, hogy eddig mindössze egyszer, 1999-ben vehettek részt a seregszemlén. Sao Paulóban mintegy félháznyi hazai szurkoló várta a győzelem reményében a vb kezdetét, és nem is kellett csalatkozniuk.

A világbajnokság első találatára fél percet sem kellett várni, a mérkőzést kezdő kubaiak gyors labdaeladása után a győri Eduarda Amorim passzából Alexandra do Nascimento talált be. A Hypo jobbszélsője egyébként alaposan megszórta magát már az első percekben, és minden hangszeren játszott: nemcsak leindításból, szélről és hetesből is rendre eredményesen célzott.

Az első percek után kiderült: a kubaiak fizikai paramétereikben ugyan felveszik a versenyt az amúgy szintén magas és erős hazaiakkal, ám technikailag változó képességekkel bírnak. Egyikük például egy kitűnő labdaszerzés után tízméteres előnyt adott le labdavezetés közben, majd hat méterről a kapu fölé pattintott.

A mérkőzés végkimenetele gyakorlatilag már az első félidő közepére eldőlt, amikor 8–3-as hátránynál Lorenzo Maturell Verdecía kubai kapitány időt kért (erre a vb-n egyébként meccsenként már háromszor van lehetősége egy-egy kapitánynak). Ennek ellenére elsősorban az olykor kifejezetten bravúrosan védő kapus, Eneleidis Guevara révén tisztes távolban maradtak a szigetországiak. Aligha lehetett véletlen így, hogy amikor 14–7-nél újabb időkérés miatt szusszantak egyet a csapatok, a kopasz dán kapitány, Morten Soubak kiselőadása következtében a hazai pad környéke volt jóval hangosabb.

A 17–11-es szünet után a hazaiak gyorsan tíz gól felettire hizlalták a két csapat közötti különbséget, ám a kispadról beszállók már gyakrabban megakadtak a nyitott kubai védekezéssel szemben, az utolsó percekre viszont így is kiütésessé vált a győzelem.

Miközben a kubaiaknál Yenma Ramírez és Suleiky Gómez vívott külön gólpárbajt, a braziloknál Fernanda da Silva lendült bele alaposan a gólszerzésbe, míg Amorim támadásban és védekezésben egyaránt dicsérhető volt, ezért ki is érdemelte a mezőny legjobbja címet. A legalább nyolc közé vágyó Soubak-csapatnak jó fellépés volt a Kuba elleni meccs, hogy megszokja a vb hangulatát, ám a folytatásban ennél csak kiélezettebb meccsekre számíthat.

NŐI KÉZILABDA-VB, BRAZÍLIA
C-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Brazília–Kuba 37–21 (17–11)
Legjobb dobók: Da Silva 8, Do Nascimento 7/2, Rocha 4, Diniz, Piedade, Amorim 3-3, ill. Ramírez 9/2, Gómez 6
SZOMBATI MÉRKŐZÉSEK
Románia–Tunézia 18:00
Franciaország–Japán 20:15

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik