LANTOS GÁBOR 2020.07.10 09:00 Frissítve: 2020.07.10 09:15

Kézisek kézise: olimpiai 4. helyek és BL-döntők az új évezredben

A Nemzeti Sport, a Magyar Nemzet, az Origo és a Magyar Kézilabda-szövetség közös játéka, a Kézisek kézise újabb fejezetében a kétezres éveket idézzük fel. Ekkor két olimpián (2004, 2012) is a legjobb négy közé jutott a magyar férfiválogatott. A Veszprém Kölnben BL-döntőket játszott, a Szeged 2014-ben EHF-kupát nyert.

Lékai Máté 2012-ben az utolsó pillanatban egyenlített Izland ellen (Fotó: AFP)

A Magyar Rádiónak voltak olyan műsorai, amelyek a mozdíthatatlan kategóriába estek. Ilyen volt a Petőfi Rádióban minden délben jelentkező Jó ebédhez szól a nóta. A mozdíthatatlanság azt jelentette, hogy történhetett bármi a világban, ezt a műsort nem lehetett levenni, az meg pláne nem fordulhatott elő, hogy valamilyen sportközvetítés miatt maradjanak el a nóták. Ám 2003. február 1-jén minden másképp történt. Ezen a napon magyar idő szerint délelőtt 10.30-kor kezdődött Lisszabonban a Magyarország–Jugoszlávia férfi kézilabda vb-meccs, amely az 5–8. helyért zajlott. Azt lehetett tudni, hogy amelyik csapat nyer, utazhat az egy év múlva esedékes athéni olimpiára.

A 10.30-as kezdés ideális, másfél óra alatt vége van, aztán szólhat a nóta – gondoltuk mi. Mert 12.20-kor még mindig zajlott a dráma a portugál fővárosban, ahol épp a második hosszabbításhoz készülődtek a csapatok. Az egészen hihetetlen forgatókönyv szerint zajló meccset végül 80 percnyi játékkal 34–33-ra nyerte meg a Skaliczki László vezette csapat, amely így – két olimpiai kihagyást követően – az athéni játékok résztvevője lett. Ez már csak azért is csodálatos, mert a csoportmérkőzések utolsó találkozója után a játékosok visszamentek a madeirai hotelbe, hogy a hazautazáshoz összecsomagoljanak. A csoportban ugyanis az oroszoktól és a horvátoktól is egy góllal kaptunk ki (a franciáktól öttel), de mivel az első körben Argentína megverte a horvátokat, úgy festett, nekünk Madeirán is „reszeltek”. Ám a legutolsó csoporttalálkozón Szaúd-Arábia 31–30-ra megverte a dél-amerikai csapatot, kikaparva a mieinknek a középdöntős folytatást! A centizés a vb második szakaszában is folytatódott, mert miután a svédektől is sikerült egy góllal kikapni, a végén elég volt Szlovéniát hárommal megverni. Ez is sikerült, hurrá, mehettünk az olimpiára!

Skaliczkin kívül volt még egy nagy matekos kapitányunk, Mocsai Lajos. Ő a 2011-es svédországi vb-n számolta ki, hogyan érhetnénk el az olimpiai selejtezőt. Ehhez a skandináv országban rendezett vb-n a legjobb hétben kellett végezni, s mit ad isten, a magyar csapat éppen 7. lett. A csoport nyitányán simán kikaptunk az izlandiaktól, másnap viszont legyőztük a norvégokat. Eddig rendben. A középdöntőben a francia meccset feladtuk (24–37), hogy másnap katartikus összecsapáson megverjük 27–25-re a németeket. Ez is megvan. Innentől már csak a lengyeleket kellett legázolni Kristianstadban, ami sikerült (31–28), a magyar csapat 7. lett, mehetett az egy év múlva esedékes olimpiai selejtezőre, ahol a brazilokat és Macedóniát megelőzve, Svédországgal együtt jutott el Londonba, a 2012-es olimpiára.

A két olimpia két legemlékezetesebb momentuma biztosan a két negyeddöntő volt. Nemcsak azért, mert ezeken lehetett a legjobb négy közé jutni, hanem azért is, mert előzetesen senki sem a mieinket tartotta erre esélyesnek. 2004-ben Dél-Korea 30–25-ös legyőzése maga volt az álommérkőzés, amelyen Nagy László egymaga kilenc gólt dobott. De mit mondjunk akkor a kétszeri hosszabbításba torkolló Magyarország–Izland olimpiai negyeddöntőről a 2012-es londoni olimpián?! Erről szinte mindent leírtak már, de a legfontosabb mégis az, amikor közvetlenül a lefújás előtt, egygólos izlandi vezetésnél Stefansson hétméterest dobott. Ha bemegy, mindennek vége, indulunk haza. Nem ment be, mert Fazekas Nándor kivédte, a lerohanó ellentámadásból Lékai Máté az utolsó pillanatban bevágta az egyenlítő gólt. Jöhettek a hosszabbítások, amelyeknek a végén 34–33 lett az eredmény – ide! Úgy, mint 2003-ban Lisszabonban. Nagy László ezen az olimpiai negyeddöntőn is kilenc gólt dobott – úgy, mint Athénban a dél-koreaiak ellen. Fájdalom, a londoni olimpián is negyedik lett a válogatott – úgy, mint Athénban, mert 2004-ben és 2012-ben sem sikerült megnyerni sem az elődöntőt, sem a bronzmérkőzést. Hogy melyik olimpián voltunk közelebb az éremszerzéshez? Talán Londonban – de csak hajszálnyival. Athénban az elődöntőt és a bronzmeccset is két góllal veszítettük el. Londonban a svédek elleni elődöntőben egy gól döntött az északiak javára – ez lehet az a bizonyos hajszál.

A két olimpiát két klasszis játékos, Nagy László és Pérez Carlos köti össze. Athénban és nyolc évvel később Londonban is ők vitték a hátukon a csapatot, amely az egész országot maga mellé állította. A férfi kézilabdázók igazi nemzetegyesítő csapatként játszottak – ezt különösen Londonban lehetett érezni, ahol már a férfi vízilabda-válogatott sem tudott érmet nyerni.

 
Amikor a Veszprém egyértelmű hegemóniára tett szert itthon 
Az áttörés évtizede Mocsai Lajos irányításával 
BEK-győzelem és pechszéria a válogatottal 
A mindenséggel mérjük klasszisainkat
A női szavazásról bővebben IDE KATTINTVA olvashatnak

Ami a klubcsapatokat illeti, ennek az időszaknak a legnagyobb nemzetközi sikerei – és traumái – a Veszprémhez fűződtek. A Mocsai Lajos vezette bakonyiak 2008-ban a német Löwen ellen egy hazai diadallal (37–32) és egy idegenbeli döntetlennel (28–28) történetük során másodszor nyerték meg a Kupagyőztesek Európa-kupáját. Mannheimben, abban a csarnokban ünnepelhettünk, amelyben egy évvel korábban hatalmas csalással vették el a 2008-as olimpiai szereplés lehetőségét a férfiválogatottól az oroszok elleni összecsapáson.

Ami a Bajnokok Ligája négyes döntőjét illeti, ott akadtak nagy sikerek és feldolgozhatatlan csalódások egyaránt. 2015-ben a Barcelona ellen bukta el a finálét a Veszprém, majd 2016-ban a lengyel Kielce elleni döntőben a 46. percben 28–19-re, azaz kilenc góllal vezettek a mieink. Ekkor valami megmagyarázhatatlan dolog történt, mert a végén, két másodperccel a dudaszó előtt a lengyelek 29–29-re egyenlítettek. A hosszabbítás végén 35–35 volt az állás, a heteseket meg nem mi dobtuk jobban… A fájdalom leírhatatlan volt, csakúgy, mint 2019-ben, amikor azt hittük, most már tényleg a miénk lesz a trófea. Az elődöntőben a Kielce jött, a 33–30-as sikert másnap a döntő követte a Vardar ellen. Ott azonban nem sikerült az újabb bravúr, mert a mezőnyt elaltató macedónok taktikus játékkal 27–24-re megverték a magyar bajnokcsapatot. A két elveszített döntő közül az első értelmezhetetlen volt, a második fájdalma a mai napig érezhető.

Egy mondatot azért szóljunk arról is, hogy a Szeged 2014-ben a Montpellier 29–28-as legyőzésével megnyerte az EHF-kupát. A berlini négyes döntőben a kapus Mikler Roland lett a torna legjobb játékosa.

Mikler Roland hat évvel ezelőtt oroszlánrészt vállalt a Szeged EHF-kupa-sikeréből (Fotó: AFP)

 

2020.07.31 16:46:26

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT

INTERJÚ. Szélsőként mindig a biztosra ment • Nehezen dolgozta volna fel, hogy csak a padon ücsörög az ETO-ban.

2020.07.19 21:31:36

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Az utóbbi évtizedek profi hajszájában egyre jobban eluralkodott és nyomasztóvá vált az események sodra és az eredmények kényszere, most ezek híján kezdjük újra felfedezni az idő és figyelem hiányában már egészen háttérbe szoruló nőket és férfiakat.

2020.07.13 18:45:20

Kézilabda PAPP BÁLINT

A három érkező mozdulataiból sugárzik, megtiszteltetésnek veszi, hogy Győrben játszhat.

2020.07.10 17:45:41

Kézilabda JOCHA KÁROLY

A világhírű menedzser a kézilabdán kívül az atlétikában és a téli sportágakban is maradandót alkotott.