Kézi: a doppingolásért eltiltott brassóiak visszatérhetnek

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2020.08.27. 17:43
null
Enyhítették a brassói csapat játékosainak büntetését (Fotó: AFP, illusztráció)
Két kivétellel elfogadta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a Corona Brasov intravénás lézerkezelésen átesett női kézilabdázóira kiszabott büntetés felének befagyasztását, így egy részük már most, a többiek hamarosan elkezdhetik az edzéseket új csapatuknál. A román másodosztályba visszasorolt visszasorolt brassói klub pedig szeretné visszaszerezni korábbi játékosait.

A tavaly novemberben és decemberben lebukott játékosokra június 10-én szabott ki 15 és 20 hónapos eltiltás közötti büntetéseket a romániai Nemzeti Doppingellenes Ügynökség (ANAD) fegyelmi bizottsága. A 17 sportoló közül csak ketten (Sorina Tarca és Elena Patuleanu) fellebbeztek az ítélet ellen, ők a másodfokú meghallgatásukra várnak. A másik 15 játékos esetében az ANAD sikerrel kérte a WADA-tól a büntetések felének befagyasztását, így a kezdettől fogva együttműködő és ezért legenyhébb büntetést kapó Daciana Hosu, Cristina Laslo és Bianca Bazaliu máris újra edzésbe állhat, míg az eredetileg 15 hónapra eltiltott Ana Maria Lopataru, Eliza Buceschi, Daria Bucur, Natasa Nolevszka, Elaine Gomez és Ivona Pavicsevics a hónap végén térhet vissza. A legsúlyosabb, 20 hónapos eltiltás kapó játékosok (Andreia Ciuciulete, Oana Caprar, Claudia Lacatus, Marilena Neagu, Diana Popescu és Viktoria Timosenkova) viszont csak 2021-ben edzhet és játszhat újra.

Ha viszont bármelyikük újra megszegné a doppingszabályokat, az újabb büntetéshez hozzácsapják a mostaniból hátramaradt részt is. A szintén eltiltott brassói klubvezetők büntetése – Marius Capra csapatorvost négy, Liviu Dragomir klubelnököt két és fél, míg Mariana Tirca technikai igazgatót két évre tiltották el – viszont teljes egészében érvényben marad, ezek csökkentését ugyanis nem kérte az ANAD.

A büntetés befagyasztása ellenére a játékosok egyelőre nem állhatnak edzésbe új csapatuknál, mert a Corona jogászai arra hivatkoznak, hogy még mindig szerződés köti őket a brassói klubhoz – a játékosok hovatartozásáról a jövő héten dönt majd a román szövetség.

Az ügyben érintett kézilabdázók többsége már talált magának új csapatot, a válogatott játékosok közül Bazaliu visszatért Bukarestbe a CSM-hez, Hosu és Bucur a bajnok SCM Ramnicu Valceához igazolt, Cristina Laslo Nagybányára szerződött, Sorina Tarca pedig a horvát Koprivnicánál folytatná pályafutását. A legnagyobb meglepetést Eliza Buceschi okozta, aki nem tért haza Nagybányára, ahol édesapja, Costica Buceschi az edző, hanem a héten a Rapidhoz írt alá.

A bukaresti klub erősített a leglátványosabban a nyáron a Nemzeti Ligában, Buceschi előtt megszerezték az angolai válogatott Albertina Kassomát, a montenegrói Itana Csavlovicsot Dunaújvárosból, a francia Julie Foggeát Érdről, a román bajnokságból pedig Claudia Constantinescut a CSM-től, Alexandra Badeát a Valceától és Gabriela Dobrét a Dunarea Brailától.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik