MTI/OS 2019.08.06 15:06 Frissítve: 2019.08.06 16:20

Kézilabda: Veszprém nem lesz Eb-helyszín, elmarad az Aréna bővítése

A 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság helyszínei közül kiesett Veszprém városa, miután a kormány mai sajtóközleménye szerint a Veszprém Aréna tervezett bővítése többe kerülne, mint egy új csarnok megépítése. Magyar részről az Európa-bajnokságnak az új szegedi aréna, az új budapesti multicsarnok, és a debreceni Főnix-csarnok ad otthont.

 

Nem bővítik a Veszprém Arénát (Fotó: Földi Imre)

A Miniszterelnökség MTI-hez eljuttatott közleményét az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

„A kormány a veszprémi kézilabdaklub eredményeit és a nagy számú szurkolótábor igényeit figyelembe véve vállalta, hogy megvizsgálja a jelenleg 5170 férőhelyes Veszprém Aréna 8000-esre történő bővítésének lehetőségét annak érdekében, hogy a 2022. évi magyar-szlovák társrendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság egyik helyszíne lehessen.

A beruházás költségeinek vizsgálata során megállapított előzetes tervezői becslés alapján a Veszprém Aréna bővítése jelenleg gazdaságosan nem megvalósítható, a tízévesnél alig régebbi csarnok bővítése többe kerülne, mint egy teljesen új megépítése. A 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság megrendezésében a kormány a továbbiakban is kiemelten támogatja a Magyar Kézilabda-szövetség törekvéseit.

Az Európa-bajnokság mérkőzéseinek lebonyolítására az új budapesti multicsarnok, az új szegedi aréna, valamint a debreceni Főnix csarnok továbbra is rendelkezésre áll, amelyek a Magyarországon játszandó három csoport meccseihez, valamint az egyenes kieséses szakasz lebonyolításához bőségesen elegendőek.

A jelenlegi döntés ugyanakkor nem érinti a Veszprém Aréna jobb megközelítését szolgáló 8-as és 82-es főutak összekötését, a Modern Városok Programon belüli fejlesztések részeként már zajló új uszoda kivitelezését, a Petőfi Színház felújítását. Valamennyi további fejlesztés, így az Aranyosvölgyi-híd előkészítése is a tervek szerint halad.

Veszprém 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz, amely az aréna bővítéséhez szükséges forrásoknál több támogatást és fejlesztést jelent a város számára. Csak a jövő évi költségvetés további 5 milliárd forint forrást biztosít erre a célra a megyeszékhely számára.”

Megkerestük az üggyel kapcsolatban Horváth Gabriellát, a Magyar Kézilabda-szövetség főtitkárát, aki elmondta, az eredeti tervek között a csoportkörben három hazai helyszín, Szeged, Debrecen és Veszprém szerepelt. Veszprémben mindenképpen rendeztek volna, hiszen a magyar és az európai férfi kézilabdázás egyik fellegvára a bakonyi város.

„Nyilván sajnáljuk a döntést, mert megérdemelte volna a város a rendezést, ugyanakkor érthető indokokkal támasztotta alá a kormány a döntést – mondta Horváth Gabriella a Nemzeti Sportnak. – El kell hozni Veszprémből a csoportmérkőzéseket, de nem esünk kétségbe hiszen közben elindult az új budapesti sportcsarnok projektje és teljesen logikus lépés, hogy a fővárosba költöztetjük át a tervezett veszprémi csoport mérkőzéseit.”

2019.07.26 16:14:58

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

Emilie Christensennek a legjobbkor jött az FTC hívása, fontos állomásként tekint első külföldi klubjára.

2019.07.29 21:01:41

Kézilabda CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A többségnek meg kell halnia ahhoz, hogy kiderüljön, mennyien tisztelik, szeretik, sőt, elismerik, tartják betölthetetlennek az eltűnése nyomán keletkező űrt.

2019.07.26 17:20:20

Kézilabda TÓTH ANITA

1987 júliusa óta volt lapunk munkatársa, az utóbbi évtizedekben kézilabda-szakírója.

2019.07.18 17:43:58

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

A norvég Tord Ellingsen minden hétfőt a Fradinál tölti, és már jól látszik a többé éve tartó közös munka eredménye.