BOROS MIKLÓS 2020.03.24 18:56 Frissítve: 2020.03.25 15:19

Kézilabda: szerdán széteshet a CSM Bucuresti – sajtóhír

Egyetlen nap választja el a széteséstől a CSM Bucuresti női kézilabdacsapatát, mivel a klubot birtokló bukaresti városvezetés immár négyhavi bérrel tartozik a játékosoknak – állítja a Prosport román sportportál, amely szerint március 25-től a sportolóknak jogukban áll majd szerződésük felbontását kérni.

A bukaresti klub szorult helyzetbe került (Fotó: Koncz György)

 

A cikk állítása szerint ekkor telik el 90 nap az utolsó fizetés átutalása óta, és várhatóan a légiósok többsége él is ezzel a lehetőséggel, és elhagyja a román klubot. Még azok a játékosok is a távozáson gondolkodnak, akik nemrégiben hosszabbítottak szerződést, mint Elizabeth Omoregie vagy Jelena Grubisic.

Romániában ugyan a koronavírus-járvány miatt rendkívüli állapot van, és egy kormányhatározat értelmében a sportklubok is kényszerszabadságra küldhetik alkalmazottaikat, az országos átlagfizetés 75 százalékát fizetve nekik erre az időszakra, ám mivel ennek nincs visszamenő hatálya, a CSM-nek mindenképpen rendeznie kell tartozásait a játékosok felé. Az is nehezen elképzelhető, hogy a havonta több ezer eurót kereső kézilabdázók (a csúcs a 17 800-as fizetésű Cristina Neagu) elfogadják, hogy a kényszerszünet alatt alig 1000 eurós összeget kapjanak. Azok a klubok viszont, amelyek nem küldik kényszerszabadságra játékosaikat, nem költhetnek közpénzt a fizetésekre – márpedig a CSM bevételei szinte kizárólag a bukaresti költségvetésből származnak.

A Prosport forrásai szerint a klub legalább egyhavi bért megpróbált kikunyerálni a Főpolgármesteri Hivataltól, hogy elkerülje a 90 napos határidőt, ám a bukaresti vezetés erre sem volt hajlandó. A portál ezért azzal zárja cikket, hogy a CSM kilátástalan helyzetben van.

A román kézilabdaklubok többsége egyébként élt a kényszerszabadság élehetőségével. A kivételt a két férfi élcsapat, a férfi Bajnokok Ligájában nyolcaddöntős Dinamo és a Nemzeti Ligában második helyen álló tordai Potaissa, a nőknél pedig a SCM Craiova jelenti. A CSM-hez hasonlóan a női BL-ben negyeddöntőben jutó, bajnoki címvédő SCM Ramnicu Valcea egyelőre nem döntötte el, hogy fizeti játékosait a járvány miatti leállás idejére, de Florin Verigeanu klubmenedzser szerint egy hónapokig elhúzódó szünet esetén kénytelen lesznek újratárgyalni a szerződéseket.

2020.04.01 01:49:52

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

A Győri ETO átlövője a nehéz helyzetben is próbálja megőrizni vidámságát, és tanácsokat is ad a bezártság elviselésére.

2020.03.30 07:37:41

Kézilabda NAGY PÉTER

A Liberbank Cuenca válogatott kézilabdázója Szegeden készül, s nem zárja ki, hogy itthon folytassa.

2020.03.29 15:16:08

Kézilabda MKSZ/BALLAI ATTILA

A sorozat ötödik, záró epizódjában a 2008-as olimpia történéseit vette sorra Ballai Attila.

2020.03.28 15:59:13

Kézilabda MKSZ/BALLAI ATTILA

Az olimpiai visszatekintés negyedik epizódjában a 2004-es játékok történéseit vette sorra Ballai Attila.

2020.03.27 17:36:41

Kézilabda MKSZ/BALLAI ATTILA

A dánoktól hatgólos előnyről elszenvedett vereség már-már az évezredes magyar sors szimbólumává magasztosult.