NAGY PÉTER, VINCZE SZABOLCS 2020.04.01 20:14 Frissítve: 2020.04.01 21:51

Kézilabda: nem így tervezte a befejezést Fazekas Nándor

Bejárta a világot, számos trófeát gyűjtött, és két olimpián is részt vett a Balatonfüred 43 éves kapusa, aki a továbbra is szünetelő bajnoki szezonban döntött a visszavonulás mellett.

 

Fazekas Nándor 11-szeres magyar bajnokként vonul vissza (Fotó: Tumbász Hédi)

– Jókor hívom?
– Éppen edzek. Ha nem bánja, visszahívna kicsit később: mondjuk, fél háromkor, mert ötig be vagyok táblázva, és már csak ez az időpont szabad. Folyamatosan csörög a telefonom.

FAZEKAS NÁNDOR

Született: 1976. október., 16. Kecskemét
Magasság/testsúly: 192 cm/90 kg
Posztja: kapus
Klubjai: Lajosmizsei KE (19901994), Delfin KC (1994), Fotex VSE (19941997), Dunaferr SE (19971998), Fotex KCV (19982004), TuS-N-Lübbecke (német, 20042006), Vfl Gummersbach (német, 20062009), MKB Veszprém KC (20092014), el-Dzsais (katari, 2014), Balingen (német, 2015), Balatonfüredi KSE (2015)
Nevelőedző: Korsós Miklós

– Hogy sikerült a tréning?
– Jól, habár eddig csak a lábgyakorlatokat csináltam meg, nem tudom, a felsőtestre jut-e idő. A műtétem utáni rehabilitációmat végzem. Még az év elején, az Eger ellen összeszedtem egy térdsérülést, majd a visszatérésem előtt egy edzésen elszakadtak a szalagjaim. Nem így terveztem a visszavonulásomat, de ez van, a sors akarta így. Ami jó hír: szinte biztosan a sportban maradok, de még nem szeretném elkiabálni.

– Egy búcsúmeccs erejéig azért még visszaállna a kapuba?
– Nem zárkózom el tőle, csak megszervezni ne kelljen.

– Talán összebeszélt Sterbik Árpáddal?
– Nem, noha tegnap felhívtam, hogy boldog névnapot kívánjak neki. Így jött ki a matek: egyszerre hagyunk fel a kézilabdával.

VALAMI ELINDULT

A 238-szoros válogatott Fazekas Nándor örömmel figyelte az újjáformálódó magyar válogatottat az idei Európa-bajnokságon. A 43 éves kapus szerint azonban a tehetség nem elég, a sikerhez elengedhetetlen a rutin és a tapasztalat.

„Örültem, mert végre valami elindult. Van egy fiatal gárdánk, amely Svédországban felszabadultan játszott, és mindenkivel szoros eredményre volt képes. Gulyás István csapata nemcsak megcincálta az oroszlán bajuszát, hanem le is terítette a fenevadat. Jó úton járunk, de ez még csak a kezdet, a sikerhez idő, no meg rutinos játékosok kellenek: Mikler Rolandok, Balogh Zsoltok, Lékai Máték” – vallja Fazekas.

– Az önéletrajzi könyve az Első számú második címet kapta. Ez mire utal?
– Eredetileg a szerző, Zatkalik Dávid ötlete volt a cím, habár nekem is tetszett. A pályafutásomra utal, ugyanis sok helyen lehettem volna első számú kapus, de valahogy mindig volt valaki, aki nálam jobban teljesített. A karrierem szempontjából azonban nincs hiányérzetem: kétszázharmincnyolc alkalommal képviselhettem a hazámat válogatott meccseken, világeseményeken. Kihoztam magamból a maximumot.

– Edzőként ki volt a legnagyobb hatással önre?
– A kilencvenhét-kilencvennyolcas idényben a Veszprémből Dunaújvárosba kerültem kölcsönbe, ahol Kolics János lett az edzőm. Egyszer fél óra alatt egy labdát fogtam, a félidő előtt már remegtem, hogy „Úristen, most lecserélnek!”. Az öltözőbe érve meg is kérdeztem: „Ugye, mester lejövök a pályáról, mert kaptam egy csomó gólt?” Mire ő: „Dehogy jössz, a védők hibáztak!” Kolics kihozta belőlem a legjobbat, olyan önbizalmam volt nála, hogy mindenkinek leesett az álla. Abban az évben megszorongattuk a veszprémieket, talán az volt életem legjobb szezonja.

„NÁNDI NAGYON JÓ BARÁTOM”
Skaliczki László mesteredző, volt szövetségi kapitány: – Nándit 1993-ban ismertem meg, egy év múlva pedig szövetségi edzőként el is vittem az ifjúsági Európa-bajnokságra, ahol a csapat stabil pontja volt. Akárcsak a felnőttválogatottban, amelyben szintén alapemberként számítottam rá később. Szakmailag, emberileg is tökéletes lett volna csapatkapitánynak, de sosem akart az lenni, pedig lett volna lehetősége rá. Mindig maximális erőbedobással elvégezte, amit rábíztak, és ha kellett, megfeszült, hogy befejezze a munkát. Beállt a sorba, de sosem tolta magát előtérbe. A modern kézilabdában a kapusok szerepe megnőtt, miután a védőjáték az alapja mindennek: egy jó kapus stabilitást és biztonságot ad. Nándi ezt mindig jól oldotta meg. Egyetlen dolog hiányzik a karrierjéből: sok világversenyen volt, amelyeken egy érmet megérdemelt volna.
Sterbik Árpád, a Veszprém kapusa: – Nándi nagyon jó barátom, akivel kedden beszéltem legutóbb, de a mai napig rendszeresen keressük egymás társaságát. 2001 és 2004 között párban voltunk kapusok Veszprémben, akkor alakult ki ez a barátság közöttünk, de később is sokat találkoztunk: például amikor én a Ciudad Realnál védtem, ő pedig a Gummersbachnál, vagy a világversenyeken. A nyári szünetben a Balaton partján szerveztünk haveri összejöveteleket Nándival, Nagy Lacival és másokkal. Nem sok játékossal alakult ki ilyen kapcsolatom, de vele mindig meg tudtam találni a közös hangot a pályán kívül is. Némi  egészséges rivalizálás persze volt köztünk a veszprémi években, de bevallom, kicsit sajnáltam Nándit, mert Zdravko Zovkónak akkoriban megvolt az a hét-nyolc alapembere, akit rendre játszatott – közéjük tartoztam én is, holott Nándi semmivel sem volt rosszabb kapus nálam, amit jól mutat az is, milyen szép karriert futott be.

– A játékosok közül kit emelni ki?
– Egyértelműen Sterbik Árpádot, és nem csak azért, mert az egyik legjobb barátomról van szó. Árpi a mai napig képes világszínvonalon teljesíteni. A mezőnyjátékosok közül nem tudnék senkit kiemelni, nagyon sokan vannak, legfőképp magyarok.

– Álmodik még a londoni olimpiáról és az Izland elleni negyeddöntőről, amelyen az utolsó másodpercekben hetest védett, majd az ellentámadásból kiegyenlítettünk, a hosszabbításban pedig továbbjutottunk?
– Az a büntető és ami utána történt, kitörölhetetlen az emlékezetemből, ám a 2003-as portugáliai világbajnokság többször eszembe jut. A csoportmeccsek után már összepakoltunk, hogy megyünk haza, de végül csak kikaparták nekünk a gesztenyét. Ezt követően fantasztikus mérkőzéseket játszottunk, majd jött a Sterbikkel felálló Jugoszlávia: kétszeri hosszabbítás után győztünk, és kijutottunk az athéni olimpiára. Amikor visszatértünk Veszprémbe, Árpival beültünk egy kávéra, és kiveséztük azt a találkozót.

– A korszak egyik meghatározó csapatában, a német Gummersbachban, sőt a katari el-Dzsaisban is kipróbálta magát külföldön. Miként emlékszik vissza a légiósévekre?
– Már azt szenzációs dolognak tartom, hogy megtanultam németül és angolul, így nem tudtak eladni külföldön. A viccet félretéve: huszonhét évesen kerültem a sztároktól hemzsegő Bundesligába, ahol megtapasztaltam, milyen az, amikor 1200 kilométert kell buszozni egyetlen meccsért. Katarban ázsiai Bajnokok Ligáját nyertem, és a Super Globe-ba is belekóstolhattam.

– Mire a legbüszkébb?
– A veszprémi évekre. Tizenegy bajnoki címet ünnepelhettem egy csodás szurkolótáborral, amit sosem felejtek el.

– Hol láthatjuk az ősszel? Veszprémben, a lelátón?
– Az biztos, hogy Veszprémben leszek: az Arénában vagy a legnagyobb fiam meccsén. Gergő átlövőként játszik az NB I B Nyugat-csoportjában listavezető Veszprémi KKFT-nél.

KARANTÉN FAZEKASÉKNÁL

A térdműtétje után otthonában végzi a rehabilitációt Fazekas Nándor, akinek három fia személyében versenytársai is akadnak: Gergő, Máté és Áron is az ő nyomdokaiba lépett, miután mindhárman a kézilabdát választották.

„Délelőtt a tanulásé és a főzésé a főszerep, később közösen edzünk, ha pedig futni kell, ott a futópad. Persze a játék sem maradhat el, ahogy a családi filmnézés sem. Mindannyiunknak megvan a saját edzésprogramja, ám ha a kisebbek nem fáradnak el, akkor csatlakoznak Gergőhöz, aki már a felnőttek között, a másodosztályban kézilabdázik. Ilyenkor Máté és Áron húzni szokta a száját, de legalább elfáradnak. Jóérzéssel tölt el, hogy a gyerekeimmel együtt edzhetek, ráadásul egyfajta verseny is kialakult közöttünk, amikor időre kell elvégeznünk egy feladatot″ – mondta Fazekas Nándor.

 

2020.06.05 09:17:51

Kézilabda NAGY PÉTER

Emlékezetes pillanatok a csodás fordítástól az elérzékenyülésen át egy furcsa gólpasszig.

2020.05.29 20:51:29

Kézilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Ha a szerződések rendben voltak jogilag, nehezen értelmezhetők az indulatok.

2020.05.25 19:44:09

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Az utóbbi időben alig-alig lőhetett gólt, mégis rajongtak érte a szurkolók. A veszprémi gladiátor a veszélyhelyzet alatt is tanult magyarul.

2020.05.14 10:22:29

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT

Emily Bölköt szenvedélyről, fiatalon megtapasztalt elvárásokról és a Fradinál rá váró kihívásokról is kérdeztük.

2020.05.10 20:06:04

Kézilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Nyugodtan okoskodhatok, míg az elnöknek és a szervezetének okosnak kell lennie.