NAGY PÉTER 2020.07.07 09:10 Frissítve: 2020.07.07 09:58

Kézilabda: Nagy László a reformokról és az idegenlégiósok távozásáról

A Magyar Kézilabda-szövetség alelnöke, Nagy László szerint a női Bajnokok Ligája törölt budapesti négyes döntője mindenkit negatívan érintett, miközben a meghatározó idegenlégiósok távozása minőségromláshoz vezethet, ezért eljöhet a reformok ideje.

 

Nagy László örül, hogy a magyar fiatalok előtérbe kerülnek (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

– Milyen hatásai lehetnek a női Bajnokok Ligája eltörölt budapesti négyes döntőjének a magyar kézilabdára?
– Ez sajnálatos döntés, de nemcsak nekünk, hanem a világ kézilabda-szerető szurkolóinak is – mondta Nagy László, a Magyar Kézilabda-szövetség alelnöke, a Telekom Veszprém sportigazgatója a Nemzeti Sportnak. – A hatásait egyelőre nem ismerjük, de benne van a pakliban, hogy eltolódnak a nemzeti bajnokságok kezdési időpontjai, továbbá a nemzetközi kupasorozatok sem indulnak el időben. Az EHF e határozatából az szűrhető le, hogy esetleges második koronavírus-hullámtól tart.

 EDZŐNEK TANUL

Chema Rodríguezhez hasonlóan Nagy László is a spanyol edzői tanfolyamot végzi, amely jelenleg online folyik.

A részben hazai rendezésű 2022-es Európa-bajnokság miatt a selejtezőkből kimaradunk, ezért a címvédő spanyolokkal és a szintén Eb-döntős horvátokkal, valamint a társházigazda szlovákokkal a novembertől májusig tartó Európa-kupa szervezésén dolgozunk a szövetségben, miközben a spanyol edzői tanfolyamot végzem – fogalmazott Nagy László. – A kurzus háromhetes, hétfőtől péntekig, reggel negyed kilenctől este fél kilencig tart, úgyhogy nem unatkozom.”

– A hazai NB I-ről azért tudjuk, hogy szeptember hatodikán rajtol. Reális ez a dátum?
– A versenykiírás elkészítése óta a szeptember hatodikai dátummal dolgozunk, továbbra is ezzel számolunk. Résen kell lennünk, folyamatosan gyűjtenünk az információkat, visszajelzéseket. Én mindenesetre bizakodó vagyok.

– A Vác után a Mezőkövesd is visszalépett az élvonaltól a férfiaknál, ráadásul több klub életben maradása is az önkormányzati támogatás mértékétől függ. Nem tart attól, hogy a jövőben egyre több ilyen hírről kell beszámolni?
– Sajnálatos, ami a Váccal és a Mezőkövesddel történt, ám hiába számítottunk ilyen esetekre, felkészülni rájuk nem lehet. Nem tudunk hatni az önkormányzatokra, bármennyire szeretnénk, pedig az egészséges versenyhelyzet fenntartásához szükség lenne a stabil támogatói bázisra. A járvány elharapódzásakor még csak bércsökkentésről lehetett hallani, ezután azonban a költségvetést is megvágták több egyesületnél, amelyek közül kettő nem tudta vállalni az NB I-et. A kis klubok bevételeinek nagy része a jegyeladástól függ, a kialakult helyzetben viszont nem alapozhatnak erre.

– Például létszámcsökkentés vagy a bajnokságok átszervezése?
– Törekvések, gondolatok vannak arra vonatkozóan, hogy a magyar kézilabda szakmai hírnevét megőrizzük, fejlesszük. Ilyen lehet a másodosztály összevonása jövőre, amelytől minőségi javulást várunk.

(Fotó: Dömötör Csaba)

– Nézőkkel vagy zárt kapuk mögött indul a következő idény?
– Mindenkinek az a vágya, hogy szurkolók előtt kezdődjön. Volt játékosként azon a véleményen vagyok, hogy a nézők szerves részét képezik a kézilabdának, a telt ház élménye semmihez sem fogható, valahogy az izgalmi szint is más ilyenkor. A résztvevők egészsége azonban sokkal fontosabb mindennél, ezért az első lépés, hogy induljanak el a bajnokságok. Ez gazdasági szempontból sem mindegy, mikor történik meg, mivel a sportág főtámogatója a Szerencsejáték Zrt., és ha nincsenek meccsek, fogadások sem lesznek.

– Sok helyen több idegenlégióstól is megváltak. Csökken ezáltal a bajnokságok színvonala?
– Egyelőre nehéz következtetéseket levonni, habár a meghatározó külföldi játékosok távozása nyilván minőségromláshoz vezethet. Az érem másik oldala: örülhetünk, hogy ezáltal a magyar fiatalok előtérbe kerülhetnek, ami kimondottan jó a magyar kézilabdának. A színvonalat viszont szeretnénk továbbra is megtartani, ezért is vezettük be a pandémia előtt a fizetési plafont, amely június elsejétől szabályozza az utánpótláskorú és amatőr sportolók juttatásait. Ez olyan szükségszerű reform volt, amelyet még több követhet.

– Mennyire tekinthető intő jelnek a váci női csapatnál történt tömeges megfertőződés?
– Az iránymutatást megkapták az egyesületek a tesztekre vonatkozóan, ezek betartása az ő felelősségük. Egy-két játékos megbetegedésével a csapatoknál is számoltak, de tény, egy együttesnél tíz eset kiugróan magas szám. Nem vagyok orvos, ám ha ez lesz a tendencia, nyilván nem lehet versenyeztetésről beszélni, és a bajnokságok kezdési időpontjai is tolódhatnak. Egységes egészségügyi szabályozással talán áthidalható a probléma, a központi szűrésekkel megakadályozhatjuk a fertőzés terjedését. A váci hölgyeknek pedig ezúton is jobbulást kívánok!

– A férfiválogatott január óta nem lépett pályára tétmeccsen, ám a jövő évi egyiptomi világbajnokságra így is kijutott. Nem fél attól, hogy Gulyás István szövetségi kapitánynak a nulláról kell kezdenie a munkát a hosszú kihagyást követően?
– Jó lett volna néhány hetet eltölteni nyáron a srácokkal, és ott folytatni, ahol a januári Európa-bajnokságon abbahagytuk. Badarságnak tartottuk azonban megszervezni egy edzőtábort azután, hogy sokan hónapokig nem fogtak labdát a kezükbe. Szerettük volna elkerülni a felesleges sérüléseket, mert ugye a játékosokat a klubok fizetik. Legközelebb szeptemberben találkozunk a kerettel, akkor szisztematikusan fogjuk felépíteni a munkát. Profi sportolók lévén mindenki extra figyelmet fordított magára a karantén alatt és utána is, így nincs olyan, aki ne várná a folytatást.

2020.08.07 11:12:14

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

Bárbara Arenhart talán az utolsó lehetőséget ragadta meg, hogy BL-esélyesnél játszhasson, de a jövőben szívesen élne hazánkban.

2020.08.06 09:33:11

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

„Kaptam egy-két ajánlatot, de nem akartam folytatni, ha nem játszhatok a legmagasabb szinten.”

2020.07.31 16:46:26

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT

INTERJÚ. Szélsőként mindig a biztosra ment • Nehezen dolgozta volna fel, hogy csak a padon ücsörög az ETO-ban.

2020.07.19 21:31:36

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Az utóbbi évtizedek profi hajszájában egyre jobban eluralkodott és nyomasztóvá vált az események sodra és az eredmények kényszere, most ezek híján kezdjük újra felfedezni az idő és figyelem hiányában már egészen háttérbe szoruló nőket és férfiakat.