MTI 2019.11.29 13:23 Frissítve: 2019.11.29 13:24

Kézilabda: kezdődik a szegedi multifunkcionális sportcsarnok építése

Kezdődik a 8300 férőhelyes szegedi multifunkcionális sportcsarnok építése, a létesítmény a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság egyik helyszínéül szolgál majd.

 

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a csarnok pénteki alapkőletételekor elmondta, a kormány célja, hogy Magyarország minél több kiemelt világversenynek adhasson otthont. Hozzátette: ez számos előnnyel jár az egyes sportágak és az egész ország számára.

 
Így fog kinézni az új szegedi csarnok – képek

A Mol-Pick Szeged nemcsak hazai viszonylatban az egyik legeredményesebb férfi kézilabdaklub, hanem a nemzetközi porondon is sikereket ér el. Szeged pedig bekerül a 2022-es Európa-bajnokságot rendező városok közé – közölte a politikus.

Az új, teljeskörűen akadálymentesített multifunkcionális sportcsarnok mindenben megfelel az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) előírásainak, emellett kulturális események, konferenciák megrendezésére is alkalmas lesz – tudatta Szabó Tünde.

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke úgy fogalmazott, a beruházáshoz szükséges munka jelentős része már megvalósult. A csarnok elkészültekor, 2021 októberében a hatvanadik születésnapját ünneplő szegedi kézilabda rászolgált arra, hogy az ország legnagyobb és legmodernebb kézilabda célú csarnoka megépülhessen a Tisza-parti városban.

A Fidesz országgyűlési frakcióját is vezető politikus kifejtette, manapság divatos a sportberuházásokkal szemben állást foglalni, a szegedi csapat eredményei azonban ezeket az érveket lesöpörték az asztalról. A Mol-Pick Szeged olyan nemzetközi elismertségnek örvend, hogy kinőtte saját csarnokát. Ahhoz, hogy a csapat BL-meccseit minden Szeged-szurkoló élőben láthassa, legalább háromszor le kellene játszani a mérkőzéseket.

A szövetség elnöke a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe várja a szegedi együttest. Kocsis Máté szerint még arra is meg van esély, hogy két magyar csapat játsszon Kölnben.

Bartók Csaba volt válogatott kézilabdázó, a Fidesz helyi szervezetének elnöke úgy fogalmazott, Szeged jó úton halad, hogy Magyarország egyik sportfővárosa legyen. Nyáron elkészült a Szent Gellért Fórum, amely nemcsak egy futballstadion, hanem valódi közösségi tér, a kézilabdacsarnok szomszédságában fedett uszoda épül, a Modern Városok Program keretében pedig két atlétikai centrumot is kialakítanak a városban.

A 28 390 négyzetméteres alapterületű létesítmény kivitelezője a West Hungária Bau Kft., a szerződés értéke nettó 27.4 milliárd forint. A Hajós Építész Iroda Kft. által tervezett csarnok 8300 férőhelyes lesz. Épül egy külön – magyar bajnoki kézilabda mérkőzések lebonyolítása alkalmas – edzőcsarnok is, 1500 férőhelyes lelátóval. A kisebbik csarnokban keresztben két edzőpálya alakítható ki. A komplexumhoz kapcsolódik majd egy 25-30 gyermek középiskolai bentlakásos kollégiumi elhelyezésére alkalmas akadémia, valamint egy 80 fős konferenciaterem is.

Az új szegedi csarnok látványterve (Forrás: Sport Tv/MKSZ)2020.05.29 20:51:29

Kézilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Ha a szerződések rendben voltak jogilag, nehezen értelmezhetők az indulatok.

2020.05.25 19:44:09

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Az utóbbi időben alig-alig lőhetett gólt, mégis rajongtak érte a szurkolók. A veszprémi gladiátor a veszélyhelyzet alatt is tanult magyarul.

2020.05.14 10:22:29

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT

Emily Bölköt szenvedélyről, fiatalon megtapasztalt elvárásokról és a Fradinál rá váró kihívásokról is kérdeztük.

2020.05.10 20:06:04

Kézilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Nyugodtan okoskodhatok, míg az elnöknek és a szervezetének okosnak kell lennie.

2020.05.08 07:53:53

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, ROSKA EMESE BOGLÁRKA

INTERJÚ. A győri kézisek szerény zsenije gyerekként jókislány-típus volt, és még most is zavarba jön, ha a képességeit méltatják.