Kézilabda: július elsejétől új szabályok szerint játszanak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.03.03. 09:56
null
A nyártól életbe lépő új szabályokat tavaly két korosztályos világversenyen tesztelte az IHF – képünk illusztráció<br />(Fotó: Hegedüs Gábor)
Címkék
A Nemzetközi Kézilabda-szövetség tájékoztatta a tagszövetségeit a július elsejétől életbe lépő új szabályokról, amelyeket a férfiak tavalyi junior- és ifjúsági világbajnokságán teszteltek. Az IHF közleményben tudatta, hogy a részt vevő csapatok, a szakmai küldöttek és a játékvezetők is kedvezően fogadták a változásokat, amelyeket így jóváhagytak. Az új szabályok ezáltal élesben a riói olimpián lesznek felavatva.

Az alább részletezett szabályváltozásokat már a decemberi női világbajnokságon bevezették volna, de azt végül a résztvevők megkérdezése után elvetették. Mindenesetre érdekes lesz, hogy az olimpián szembesülnek majd először tétmeccsen a játékosok velük.

♦ Kapuscsere mezőnyjátékosra: bármikor játszhat hét mezőnyjátékos (kivéve ha a csapatból éppen kiállítottak), és nem kell kötelezően használni a megkülönböztető kapusmezt. Viszont nem is léphet be senki a „hetek” közül a kapuelőtérbe, hogy védjen. Illetve beléphet, de azért büntető jár az ellenfélnek...

♦ Sérülés, ápolás: ha sérülés miatt meg kell szakítani a játékot, kizárólag a játékvezető adhat engedélyt arra, hogy a pályán ápolhatják-e a sportolót. Amennyiben engedély nélkül érkezik a segítség – orvos, gyúró, masszőr, stb. –, az szankciókat von maga után. Abban az esetben, ha a pályán ápolják a sérültet, az ápolást követően el kell hagynia a játékteret, és csapata következő három támadásánál nem léphet pályára. Kivételt képez ez alól, ha a kapust ápolják, mert fejen találták a labdával.

♦ Passzív játék: a bíró passzív játékra figyelmeztető felemelt karja után legfeljebb hat passzra van lehetősége a támadó csapatnak, hogy lövéssel fejezze be az akciót. A passzok számolása szabaddobás és blokkolt lövés után sem kezdődik elölről.

♦ Utolsó egy perc helyett fél perc: miután a játék az utóbbi időkben még inkább felgyorsult és az erőviszonyok sok esetben kiegyenlítettebbé váltak, az utolsó percre vonatkozó szigorúbb elbírálásokat a jövőben csak az utolsó fél percben alkalmazzák, valamint az esetleges hosszabbítások utolsó fél percében. A szándékos szabálytalanságért nem csak kizárás jár, a vétlen csapat büntetőt is dobhat.

♦ Kék lap: a játékvezetőknek a sárga, illetve a piros lap mellett egy harmadik színű kártya is rendelkezésükre áll majd a fegyelmezésre, valamint arra, hogy döntéseiket egyértelművé tegyék a nézők és a média számára. Amennyiben kék kártyát kap egy játékos, úgy róla írásbeli jelentést kell készíteniük a játékvezetőknek, az eset pedig a fegyelmi bizottság elé kerül. A kék kártyával történő kizárás előtt a piros lapot fel kell mutatniuk a játékvezetőknek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik