Kézilabda: az EHF elnöke szerint valamilyen módon minden sorozatot befejeznek

Vágólapra másolva!
2020.04.01. 17:25
null
Michael Wiederer szerint mindenképpen befejezik a sorozatokat (Fotó: EHF)
Mint ismert, az Európai Kézilabda-szövetség legutóbbi döntésének értelmében júniusban folytatódnának a nemzetközi kupaküzdelmek, míg a négyes döntőket a korábban megjelölt alternatív dátumokra, augusztus végére, illetve szeptember elejére helyezték át. A döntés kapcsán Michael Wiederer, az EHF elnöke világított meg néhány részletet, miközben a Veszprém és a Szeged egy-egy játékosa is nemtetszésének adott hangot.

Minden sorozatot befejezünk – valahogyan, még ha júliusban is folytatnunk kell a meccseket” – jelentette ki Michael Wiederer, az európai szövetség elnöke a stregspiller.com-nak adott interjújában.

Ha kiderül, hogy júniusban sem tudunk játszani, akkor megint átszabjuk a versenynaptárat, és ha bebizonyosodik, hogy nincs elég idő, hogy az összes fordulót lebonyolítsuk a nemzetközi kupákban, akkor a legutolsó lejátszott kör eredménye fog számítani.”

Például, ha a Bajnokok Ligájában nem tudjuk megrendezni a nyolcaddöntőt, akkor visszanyúlunk a csoportkörhöz, és onnan vesszük ki a legjobb csapatokat. Például az első csoport első helyezettje játszana a másik negyedikjével, és így tovább. A formátum mindenképpen meghatároz számunkra egy eredményt.”

Egyértelmű, hogy egyes játékosok szerződése le fog járni a jelenlegi klubjukkal a négyes döntő előtt, miközben új játékosok is csatlakoznak. Természetes, hogy ez nem a legoptimálisabb, de mi lenne az optimális a jelenlegi helyzetben?” – tette fel a költői kérdést Wiederer.

Az EHF május 15-ét jelölte meg végső határidőként, ameddig döntenie kell a most júniusra halasztott mérkőzések megrendezhetőségéről.

Wiederer szerint az olimpia elhalasztása lehetőséget ad arra, hogy még a halasztott meccsek lejátszása esetén is elégséges nyári szünet álljon a játékosok rendelkezésére.

Egy dolog biztos, semmit nem tudunk úgy megoldani, ha egymással hadakozunk” jelentette ki a sportvezető, hozzátéve, az EHF-nek arra nincs módja, hogy extra anyagi támogatást nyújtson a járvány kapcsán nehéz helyzetbe kerülő kluboknak

MAQUEDA ÉS MACKOVSEK A FINAL FOUR ELŐTT VÁLTANA KLUBOT

A dán TV 2 két különleges helyzetben lévő játékost, Jorge Maquedát és Borut Mackovseket szólaltatta meg a final four tervezett új időpontjával kapcsolatban. Előbbi jelenleg a Szeged, utóbbi pedig a Veszprém játékosa, az azonban már korábban eldőlt, hogy a nyáron mind a ketten a rivális magyar csapathoz szerződnek – s mivel a két csapat a negyeddöntőben találkozhat, a jövőbeli csapatuk ellen harcolhatják ki a négyes döntőben való szereplést.

„Ez nem egy jó megoldás. A négyes döntőbe jutó csapatok elveszíthetnek játékosokat a klubváltások miatt, míg az újonnan érkezőknek idő kell, hogy beilleszkedjenek. Szerintem az lenne a legjobb, ha most befejezettnek nyilvánítanák a Bajnokok Ligáját, bár ez nyilván nehéz lenne a kluboknak. Fontos bevételektől esnének el, és egy teljes idény munkája veszne el. Viszont nem hiszem, hogy mi játékosok a legjobbunkat tudnánk nyújtani egy ilyen hosszú szünet után. A közösségi médiában mások posztjait látva, valamint én is úgy gondolom, hogy egy idény megmentéséért kettő másikat tesznek tönkre. A következő idény még a szokásosnál is zsúfoltabb lesz. Ez túlmutat a játékosokon, akiknek a véleményét a döntés meghozatalakor sosem veszik figyelembe. Mi mindig veszítünk…” – mondta Jorge Maqueda.

„Van még valami, amit nem értek: az olimpia, amely a világ legfontosabb sporteseménye, el lett halasztva, mivel a sportolók biztonságát nem tudták garantálni. Továbbá sok nemzet azzal érvelt a halasztás mellett, hogy a sportolóik nem tudnak majd a legmagasabb szinten teljesíteni. Csak pár héttel az olimpia eredetileg tervezett időpontja után az EHF megrendez egy olyan nagy eseményt, mint a final four. Ez egy kicsit ellentmondásos…” – zárta mondandóját a spanyol átlövő.

„Nem tudom, hogy az EHF hogyan gondolta, hogy ez a megoldás működni fog. Ez azt jelenti, hogy egész nyáron játszanunk kell, szünet és a következő idényre való felkészülés nélkül. Szerintem jobb lenne, ha befejezettnek nyilvánítanák a sorozatot. Amit az EHF javasol, az számomra értelmetlen…” – fogalmazott Borut Mackovsek.

„Természetesen a következő idényre is hatással lesz, ha az EHF megvalósítja ezt a reménytelen ötletet. Túl sok mérkőzés lesz, így nem tudom hogyan lehet teljesíteni majd az idényt. A következmények, hogy sokan megsérülhetnek, senkinek nem állnak az érdekében. Sem a játékosoknak, sem a kluboknak” – mondta a szlovén átlövő.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik