Kézi: az EHF mérte a végső csapást az utolsó, még „futó” bajnokságra

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2020.05.11. 16:40
null
Úgy tűnik, Romániában is véget ért a kézilabdaidény (Fotó: ProSport)
A jelek szerint hiába szerette volna akár augusztusig is elhúzva, de mindenképpen a pályán végigjátszani az első és másodosztályú szezont a Román Kézilabda-szövetség (FRH) vezetősége, tervének szinte egy időben tett keresztbe a bukaresti sportminisztérium, az élvonalbeli klubok és az EHF.

 

A terv mellett leginkább kardoskodó Alexandru Dedu elnököt emiatt azzal is megvádolták, hogy a sportág és a játékosok érdekei helyett kizárólag a CSM Bucuresti női csapatáét nézi, amely azonos pontszámmal, de rosszabb egymás elleni eredménnyel a második helyen áll a címvédő SCM Ramnicu Valcea mögött, ám eggyel több mérkőzése van hátra. Az elnökkel szembeni kritikus hangokat erősítette azon javaslata is, hogy a női bajnokságból csupán a CSM elmaradt meccsét rendezzék meg a sereghajtó AHCM Slobozia ellen, majd hirdessenek végeredményt.

Miután a román kormány bejelentette, hogy május 15. után feloldják a kijárási tilalmat, az FRH elnöksége meg is szavazta a bajnokság júniusi folytatását. Ám ezt követően az Ifjúsági és Sportminisztérium olyan szigorú izolációs feltételeket állapított meg az edzéseket újrakezdő sportolók számára, amelyeknek az állami létesítményekben készülő válogatott egyéni sportolók és néhány saját edzőközponttal rendelkező labdarúgóklub mellett az egyesületek többsége képtelen megfelelni, így az élvonalbeli klubok többsége is a bajnokság lezárását kezdte sürgetni – mondván, hogy Európában már csak Romániában „tart még” a 2019–2020-as idény. Még Vlad Enachescu, a folytatásban leginkább érdekelt CSM szakosztályvezetője is úgy vélte, nincs értelme egy jelenleg beláthatatlan időpontban tovább játszani. (A játékosainak több havi bérrel tartozó bukaresti klub egyébként a múlt héten utalta át a januári fizetéseket, s ismét az utolsó pillanatban akadályozva meg, hogy a kézilabdázók szerződésük érvénytelenítését kérvényezhessék a szövetségtől.)

A végső csapást hétfőn az európai szövetség adta meg Dedu tervének, amikor a következő Bajnokok Ligája-idény nevezési határidejeként június elsejét, a többi európai kupasorozat esetében június 13-át jelölte meg. Addig pedig elkezdeni sem tudják a mérkőzéseket a csapatok, hiszen a két hónapos szünet miatt legalább négyhetes felkészülésre lenne szükségük.

Dedu hétfőn konzultált a női klubok vezetőivel, kedden a férficsapatok képviselőivel is fog, ám a téma már nem a folytatás, hanem a lezárás mikéntje: hirdessenek-e bajnokot, legyenek-e kiesők és feljutók? Az első jelzések szerint az első kérdésben megosztottak a klubok, a másodikban viszont egységesebbek: a többség azt javasolja, hogy kiesők ne legyenek, feljutók viszont igen, azaz emeljék fel 16-ra a jelenleg 14 csapatos férfi és női Nemzeti Liga létszámát. A Román Kupát viszont végigjátszanák a még versenyben maradt csapatok, ám csupán augusztusban, a következő idény felvezetéseként. Döntés várhatóan csak egy hét múlva, az FRH igazgatótanácsának május 18-i ülésén lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik