S. T. J. 2020.06.21 23:20 Frissítve: 2020.06.21 23:24

Interjú Rosta Miklóssal; Kárász Anna a mentális nehézségekről

A Nemzeti Sport hétfői számából ajánljuk.

 

• Rosta Miklós mindkét fia Szegeden kézilabdázik, habár a sportág alapjaival a Dunaferrnél ismerkedtek meg, sőt szinte a dunaújvárosi csarnokban nőttek fel. A 129-szeres válogatott beálló gyermekeire sokszor Szathmári János, Richard Stochl, Bene Tamás vagy a néhai Takács József vigyázott, amíg a papa edzett. Az asztalosból lett kézilabdázó amúgy hűséges típus, a huszonkét év alatt mindössze három csapatban játszott: tizenhárom idényt húzott le a Dunaferrben, kettőt Mezőkövesden, hetet Győrben. A karrierje során tizenháromszor műtöttek meg, az Európai Kézilabda-szövetség miatta tiltotta be a fémbetétes térdrögzítőket, amiket szinte mindig viselnie kellett.

• Most már könnyebben viseli Kárász Anna, az NKM Szeged négyszeres világbajnok és háromszoros Európa-bajnok kajakosa, hogy csak jövőre rendezik meg a tokiói olimpiát. Az újratervezés első időszaka leginkább azért volt számára mentálisan nehéz, mert újra át kellett élnie azt a hullámzó kedélyállapotot, amely az elmúlt éveit is jellemezte: egy kiválóan sikerült, két világbajnoki és egy Európa-bajnoki aranyérmet hozó 2018-as szezonra tavaly jött egy furcsa idény. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése az volt, miként építi fel újra magát, és hogyan talál ismét belső motivációt a hatalmas mennyiségű és minőségi munka elvégzéséhez, amellyel be tud kerülni az olimpiai csapatba.

Népsport mellékletünkben felidézzük, hogy az olasz futballszövetség a frissen megalakuló Európai Női Labdarúgó-szövetség jóváhagyásával 1970 nyarán hét olasz városba álmodta meg az első világbajnokságot. Nyolc csapat fogadta el a meghívást, köztük a mexikói, hogy legyen egy Európán kívüli is, a keleti blokkból egyedüliként nevező csehszlovákok azonban váratlan vízumproblémák miatt az utolsó pillanatban visszaléptek. Magyarországon „világbajnokság” évében alakult meg az első hivatalos női csapat, a Femina, amely egészen a 2000-es évtized végéig uralta is idehaza a műfajt.

2020.07.08 22:05:14

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Sorozatunk újabb részében visszamegyünk a kilencvenes évekig, amikor a válogatott történelme egyik legnagyobb sikerét érte el 1997-ben.

2020.07.04 22:02:29

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Játékunkra továbbra is érvényes, ami a labdára: nem a küzdelem, a békétlenség, az indulat, hanem az öröm, az élmény, a szórakozás forrása.

2020.07.03 18:57:56

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Az édesapa piszkosult akart nyerni, a fia szorgalmával kompenzálta, hogy nem volt kiugróan tehetséges. Mindketten válogatottak lettek a sportágukban.

2020.06.21 23:16:12

Kézilabda S. T. J.

A Nemzeti Sport hétfői számából ajánljuk.