Három piros lap, harc a pályán: Montenegró nyerte a háborút

Vágólapra másolva!
2012.12.09. 18:06
null
Nagyon kemény volt az összecsapás a montenegróiak ellen (Fotó: Mirkó István)
A második szünnapot követően a középdöntővel folytatódott a női kézilabda Európa-bajnokság. A magyar válogatott a vírusos betegséggel küszködő Görbicz Anita nélkül szállt harcba az olimpiai ezüstérmes, a szerbiai tornán eddig hibátlan Montenegróval. Az elejétől kezdve brutálisan védekező montenegróiak hatgólos előnybe kerültek, amelyet ugyan a cserék után sikerült megfeleznünk, de a szünetre mégis visszaállt a különbség (9–15). A hátrány hét gól is volt, de Kiss Éva védéseinek, valamint Klivinyi Kinga és Szucsánszki Zita góljainak köszönhetően kiegyenlítettünk a hajrára, végül azonban az ellenfél örülhetett (26–28).

ELŐZMÉNYEK

Eltérő úton, de mindkét csapat négy ponttal kezdhette a középdöntőt: a mieink számára szerencsésen alakult a csoportkör vége, ugyanis kiesett a horvátok elleni nyitó körös vereség, továbbvittük viszont a németek és a spanyolok elleni győzelmet. A montenegróiak még hibátlanok a tornán, bár a románokkal igencsak megszenvedtek, és saját elmondásuk alapján is messze a legrosszabb teljesítményt nyújtották azon a mérkőzésen (előtte az izlandiakat és az oroszokat verték meg).

A meccs győztese nagy lépést tehet az elődöntőbe jutás felé, míg a vesztesnek ezt a hátra lévő két találkozón kell bebiztosítania. A nagy kérdés, hogy mire lesz képes az egyre javuló formát mutató Böhn-gárda a csapatkapitány Görbicz Anita nélkül, aki vírusos betegséggel dőlt ki, de remélhetőleg a románok ellen már ott lehet a pályán.

A magyar keret több tagjának és a kapitánynak is lehetett elszámolni valója a Podgoricára építő ellenféllel szemben az elvesztett Bajnokok Ligája-döntő kapcsán. Az ellenféltől egyébként hárman szerepelnek jelenleg magyar klubban: a győri légióson, Jovanka Radicsevicsen kívül Szara Vukcsevics (Érd) és Szandra Nikcsevics (Fehérvár) játszik magyar klubban.

A nap első meccsén a románok nem adtak esélyt a spanyoloknak, az utolsó tíz perchez érve már tíz gól is volt a különbség, amelyből a végére öt (31–26) maradt.

A MÉRKŐZÉS

Bár a román meccshez képest érkeztek a mieink kezdésére, de a nézőszám leginkább az első csoportmeccsre emlékeztetett. Létszámban valamivel többen voltunk, mint a montenegróiak, akik a két hosszanti lelátón, egymással szemben két csoportban foglaltak helyet.

A bemelegítés után megvolt a szokásos pacsizás, majd jöhetett a hivatalos ceremónia.

ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET ITT ÉRHETIK EL!

1–5. perc: A mieink a Herr – Kovacsicz, Szamoránsky, Szekeres (támadásban Rédei-Soós), Tomori, Szucsánszki, Vérten összeállításban kezdték a meccset, a montenegróiak pedig Radicsevics góljával. Két perc, négy gól egyenlő eloszlásban az elején. Nem tudtunk kivédekezni montenegrói támadást, ráadásul több támadásbeli hiba után 5–2-es hátrányba kerültünk.

6–10. perc: Rédei-Soós harcolt ki büntetőt, amit Tomori vágott be. Közben emberelőnybe is kerültünk, de amíg Kovacsicz ziccerét megfogta Barjaktarovics, addig Djokics betalált Herrnek. Támadásban ezúttal elmaradt a spanyol meccsen látott kezdés, persze az ellenfél védekezése is egyértelműen jobb volt. Hiába voltak meg hátul a jó védekezések, ha nem tudtunk velük élni. Bulatovics első gólja után Böhn lehozta Herrt, és Kiss Éva állt be a helyére (3–7).

1115. perc: Barjaktarovics többet találkozott a labdával, de többször mi is megkönnyítettük a dolgát. 9–3-nál a 13. percben Böhn időt kért. Az első támadásból Rédei-Soós lőtte ki a kapu jobb oldalát. Tomori a második büntetőt már kihagyta Barjaktaroviccsal szemben, míg Radicsevics nem tudott hibázni (4–10).

1620. perc: Újra emberelőnybe kerültünk, Szucsánszki pedig hetesből szépített. Kijöttünk kettős emberelőnybe, de Mehmedovics így is ziccerben lőhetett gólt. Legközelebb már visszaálltunk hatos falra. Az előnyünk tovább tartott, mert a Tomorit „leütő” Milena Knezevicset piros lappal kiküldték (6–11).

2125. perc: A falban összeállt a Bulath, Szekeres, Szabó belső hármas, amely fizikailag úgy tűnt, jobban felveszi a versenyt az ellenféllel. Támadásban érkezett Kovacsics, Kiss Éva pedig kétszer is védte Radicsevics ziccerét, így 118-ra jöttünk fel. Szikrázó volt a küzdelem, az orvosi stábnak gyakran kellett a pályára jönnie, aligha meglepetés, hogy főleg a mi játékosainkhoz.

2630. perc: A kiállítást kihúztuk egy Radicsevics hetessel, elöl Szucsánszki talpról lőtt gólt passzívnál. A szélsők rendre megjátszhatóak voltak az ellenfélnél, Radicsevicsen kívül Mehmedovics is meglőtte a góljait. Elég volt pár kihagyott támadás, hogy visszaálljon a hatgólos különbség. Közben a változatosság kedvéért Bulathot terítették le két percet érően. Radicsevics az utolsó másodpercekben még elfutott, de a kapu mellé lőtt. 915 a szünetben.

A szünet után

3135. perc: A második félidőre érkezett Klivinyi, Bognár-Bódi és Vincze, az első gólt pedig a jobbszélső révén mi szereztük. Bulatovics gyors egymásutánban kétszer is betalált, pedig folyamatosan hátrányban volt csapata. Nem csökkent a különbség, ugyanis Radicsevics átlövésből (!) is gólt tudott dobni (13–19).

3640. perc: Mehmedovics súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett az egyik ütközésnél. Tomori visszaállt, és rögtön keményen odaállt Jovanovics lövésénél, akit rövid ideig ápolni kellett. Radicsevics hetese után először volt hét találat a differencia. Egy szabálytalanság után végre szabadot fújt a bíró, amit kevésnek érzett Tomori, reklamálásért két percet kapott, de tovább folytatta a kommentálást, amely után megkapta a pirosat.

4145. perc: Szucsánszki és Radicsevics is „egymásra talált”, míg Kiss Éva hátrányban több ziccert fogott. Klivinyi sorozatban három szép átlövésgólt is szerzett, az utolsónál Lazovics kapta meg a második két percét. Sőt, a negyediknél Klikovac kapott piros lapot egy újabb brutális lökésért (19–22).

4650. perc: Szucsánszki gólja után feljöttünk mínusz kettőre, Anzsics időt kért. De folytatódott a sorozatunk, mínusz hétről sorozatban hét gólt lőve kiegyenlítettünk, amiben nagy szerepe volt Kiss Éva védéseinek is. Rosszkor jött Szekeres kiállítása, ráadásul bedobták a hetest (22–23).

5155. perc: Pillanatok alatt újra mínusz kettő volt az állás, de Szucsánszki tarthatatlannak bizonyult. A kiegyenlített hajrához érve Bulatovics tolta meg az ellenfél szekerét, kétszer is eredményes volt átlövésből, míg nálunk Szamoránskynál nem ítéltek hétméterest, pedig lökték lövés közben (2426).

5660. perc: Több mint egy percig támadhattak, végül Kiss védett, a túloldalon Szekeres lőtt fontos gólt. Mínusz egy, három perc. Klivinyi zseniális bejátszása után Szamoránsky egyenlített, Adzsics pedig időt kért. Ismét hosszan támadhattak, amelynek végén Bulatovics talált be. Elvesztettük a labdát, amit végül Djokics tudott megszerezni. Bulatovics pedig végleg lezárta a meccset (26–28).

A magyar válogatott azonban minden dicséretet megérdemel, ugyanis felvette a kesztyűt a brutálisan kemény montenegróiakkal, és felállt hétgólos hátrányból, de az utolsó percek az ellenfélnek jöttek ki jobban.

KLIVINYI KINGA: A MONTENEGRÓIAK KEMÉNYSÉGE NEM KÉZILABDAPÁLYÁRA VALÓ!
NŐI KÉZILABDA EB, KÖZÉPDÖNTŐ
II. CSOPORT, 1. FORDULÓ
MONTENEGRÓ–MAGYARORSZÁG 28–26 (15–9)
Újvidék, 1500 néző. V: Opava, Valek (csehek)
MONTENEGRÓ: BARJAKTAROVICS – RADICSEVICS 9 (3), K. BULATOVICS 8, A. Bulatovics 1, Djokics 3, Knezevics 1, Mehmedovics 4. Cs: Jovanovics 1, Klikovacs, Lazovics, Miljanics, Pavicsevics 1
MAGYARORSZÁG: Herr O. – Kovacsicz 1, Szamoránsky P. 3, Szekeres 1, Tomori 2 (1), SZUCSÁNSZKI 8 (2), Vérten. Cs: Kiss É. (kapus), Rédei-Soós 1, Szabó V. 1, Bulath, Bognár-Bódi 4, KLIVINIYI 4, Vincze 1, Kovacsics
Az eredmény alakulása. 2. p.: 2–2. 5. p.: 5–2. 13. p.: 9–3. 18. p.: 11–5. 24. p.: 11–8. 28. p.: 14–9. 33. p.: 17–11. 38. p.: 20–13. 42. p.: 22–15. 49. p.: 22–22. 53. p.: 25–23. 58. p.: 26–26
Kiállítások: 14, ill. 8 perc
Hétméteresek: 3/3, ill. 4/3
MAGYARORSZÁG–MONTENEGRÓ 26–28 – ONLINE KÖZVETÍTÉS
Spanyolország–Románia 26–31 (12–15)
Németország–Oroszország 26–26 (16–13)
AZ ÁLLÁS
1. Montenegró 3 3 81–73 8 6
2. MAGYARORSZÁG 3 2 1 82–80 2 4
3. Románia 3 1 1 1 72–70 2 3
4. Spanyolország 3 1 2 80–83 -3 2
5. Oroszország 3 2 1 74–77 –3 2
6. Németország 3 1 2 67–73 –6 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik