THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2017.12.11 23:50 Frissítve: 2017.12.11 23:49

Ide jutottunk – Thury Gábor jegyzete

 

 
Rasmussen előre érezte, hogy valami hiányzik
Görbicz Anitának ez volt az utolsó világversenye

Helyünkre kerültünk, és nehéz ezt elfogadni. A 2000-es sydneyi olimpiai döntő és a 2003-as vb-finálé után azért őrjöngtünk, mert vesztettünk és „csak” ezüstérmesek lettünk. A 2017-es női kézilabda-világbajnokság nyolcaddöntőjét követően még az is felvetődött bennem, hogy ez valami tévedés. A magyar ember hajlamos arra, hogy a múlthoz igazítja az igényeit, hátha… Aztán persze kiderül, hogy vágy és valóság roppant messze áll egymástól.

De ha lecsupaszítva nézzük, itt a helyünk: a női válogatott nem fér be a világ legjobb nyolc együttese közé. Ki kell mondani, nagy ára van, hogy a Győr női együttese a világ egyik legjobb klubcsapata. Ezzel is csak áltatjuk magunkat, mert magyar játékosnak zömében csak a kispadon jut hely. Az pedig rejtély, hogy ez egyáltalán motiválja-e vagy éppen bénítja az ott ülő spílerünket, de gyanítom, mindegy, mert anyagilag nem jár rosszul.

A bajok nem ott kezdődnek, hogy a franciák ellen hogy játszott a csapat. Ez már következmény, azon persze lehet dühöngeni, hogy lehetett volna jobban akarni, de erre meg úgy sincs bizonyíték, ezért válasz se, szóval lepattanunk. Egyvalamit azért az akarat számlájára írok: a visszazárásunk, védekezésünk lekvár – szurkolói kommenteknél ezt a kifejezést ne keressék, annál erősebb, nyomdafestéket nem tűrő „szinonima” szerepel…

De rendben. Ez a vb sehová sem kvalifikál. Azért a kérdést tegyük fel: mit hozhat a jövő? Kim Rasmussen szövetségi kapitány megbízása a tokiói olimpiáig szól, amelyre az 2018-as Eb és a 2019-es vb selejtez. A kvalifikáció cirkalmas rendjét ismerve nem lehetetlen bekerülni a 12 olimpiai résztvevő közé, de jó lesz vigyázni. Vélhetően nem nyerjük meg az Eb-t, tehát kontinensbajnokként  nem szerzünk kvótát, más kérdés, hogy európai csapatoknak nem csak ez az egy lehetőség adódik a részvételre. Sommásan az állapítható meg, ha a 2019-es vb-n a legjobb nyolc közé kerülünk, az részvételt jelent az egyik selejtezőcsoportban. Eszerint nem elérhetetlen cél Tokió.

A nyers számok mögött megbúvó jelenség már nagyobb veszélyt jelent. A 2014-es Eb-n 6. volt válogatottunk – innen nézve ez kicsúszott eredmény –, a 2015-ös vb-n 11., míg a 2016-os Eb-n 12. lett. Jó, utóbbira lehetett azt mondani, hogy a csapat és a kapitány még nem ismerték egymást. Most meg az az érzésem, mintha nem ismernék egymást.

De felesleges játszani a szavakkal. Elég nagy baj, hogy ide jutottunk.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.01.21 00:05:28

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ilyés Feri már jó egy éve magyar válogatott volt, amikor azt találta mondani, még mindig leírhatatlan érzés, hogy belép az öltözőbe, és az áll az ajtaján, hogy HUN.

2018.01.19 23:02:29

Kézilabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Az edzők előszeretettel hangoztatják, hogy a honosítást, a honosított játékosok szerepeltetését a kényszer szüli, hiányposztokra érkeznek a kiszemeltek.

2018.01.19 08:39:43

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

A fizikai felkészítés fontossága, a védekezésbeli hiányosságok és a mentális tényezők az egyik, míg ígéretes fiatalok a másik oldalon.

2018.01.18 23:35:20

Kézilabda SIMON JÓZSEF

NS-VÉLEMÉNY. Ezekben a gyötrelmes órákban nem könnyű felemelni a fejünket.

2018.01.17 16:35:47

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (Varasd), MAROSI GERGELY

Válogatottunk az első félidő második felében elvesztette a fonalat, az extrát nyújtó Zdráhala végzett velünk.