Hús-vér sportemberek sikere, kéziláz - így látták a franciaverést Fazekasék

Vágólapra másolva!
2012.01.21. 08:49
null
KATTINTSON A KÉPRE, ÉS TEKINTSE MEG A MAGYAR VÁLOGATOTT EDDIGI ÚJVIDÉKI MENETELÉSÉNEK LEGJOBB KÉPEIT! (Fotók: Mirkó István)<br />
Címkék
A férfi kézilabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott 26–23-ra legyőzte a világ- és olimpiai bajnok Franciaországot. Milorad Krivokapics szerint Fazekas Nándor bravúros védései összekovácsolták a csapatot. A kapus ugyanakkor hús-vér sportemberek közös sikeréről beszélt, míg Mocsai Lajos arról, hogy több millió magyarnak sikerült örömet szerezniük. A franciák elismerik, jobbak voltunk –  csokorba gyűjtöttük a mérkőzést követő nyilatkozatokat.

ÍGY LÁTTÁK A MECCSET A HÚS-VÉR MAGYAR SPORTEMBEREK…

ALGÉRIÁVAL JÁTSZHATUNK LONDONÉRT
Tunézia válogatottja nyerte meg a férfi kézilabdázok 20. Afrika-bajnokságát, ezzel kvalifikálta magát az idei londoni olimpiára. A tunéziaiak a Marokkóban megrendezett torna döntőjében 23–19-re legyőzték Algériát, így kilencedszer bizonyultak a kontinens legjobbjának. Ezzel egyúttal kivívták a jogot az olimpiai szereplésre, míg Algéria ugyanezt az áprilisi olimpiai selejtezőn teheti meg, amelyen jelen állás szerint Dánia, Magyarország és egy harmadik európai válogatott lesz az ellenfele. Ez azonban az Európa-bajnokság végeredményétől függően még változhat, könnyen elképzelhető, hogy a mieink másik négyesbe kapnak besorolást.

„Olykor szerencsénk is volt, de úgy érzem, megérdemelten nyertünk. A mi csapatunk nem sztárokból áll, hanem hús-vér sportemberekből, akik nem ismernek lehetetlent! Fantasztikus sikert arattunk, de szerénynek kell maradnunk ahhoz, hogy így folytathassuk” – nyilatkozta a franciák legyőzését követően a parádés teljesítményt nyújtó Fazekas Nándor. A magyar válogatott kapusa 44 lövésből 21 alkalommal tudott hárítani.

„Ilyen csapatmunka, valamint a Fazekas Nándi bravúrjaival összekovácsolt védekezés nekünk támadóknak is nagy erőt ad – fogalmazott Krivokapics Milorad, aki a második félidőben bátor és gólerős játékával a mérkőzés egyik főszereplője lett. – Minden labdáért keményen megharcoltunk, így próbáltuk meg viszonozni támadásban azt a munkát, amelyet a védelem elvégzett. Éppen a franciák elleni, két évvel ezelőtti Eb-n elért győzelem mutatta meg nekünk, hogy hinnünk kell magunkban, és akkor még egy olyan kiváló csapat is legyőzhető, mint az utóbbi években egyeduralkodó francia válogatott. Két éve voltam legutóbb válogatott, a csapat óriási fejlődésen ment át ebben az időszakban.″

„Édesapám busznyi társasággal érkezve, sok ezer magyar szurkolóval együtt végigtombolta a mérkőzést – mondta Ilyés Ferenc csapatkapitány. – Nincsenek sztárjaink, védekezésben és támadásban, aki éppen pályán van, többet vagy kevesebbet, de legjobb tudása szerint teljesít. A meccsen muszáj volt ennyit cserélnünk, forgatni kellett a csapatot.”

„Óriási meccs volt, amelyet azzal nyertünk meg, hogy Fazekas Nándi elképesztően védett, a védekezésünk brutálisan jó volt, elöl meg nem csináltunk hülyeséget. No és azzal, hogy az első másodperctől fogva az utolsóig magyar szívvel játszottunk!” – formál véleményt Putics Barna.

„Fantasztikus, csodálatos, felemelő, és még sorolhatnám a jelzőket holnapig. Biztos vagyok benne, hogy a szurkolóknak, a sportbarátoknak, az egész országnak és a sportágnak is nagy örömet szereztünk ezzel a sikerrel – nyilatkozta Császár Gábor, akinek lendülete és gólerőssége a harmadik csoportmeccsre is kitartott. – Elmondhatatlanul nagy öröm ebben a csapatban játszani, hihetjük, hogy újra nagy dolgokra lehetünk képesek együtt. Mindegyik társam tudása legjavát adta ehhez a meccshez, mint ahogyan a szurkolóink is, le a kalapot előttük.”

„Van egy olyan testhelyzet, amikor kicsavarodik a derekam, ez most is megtörtént, megint éreztem a pattanást, már tudtam, hogy ki kell szálljak a meccsből – mondta a nem százszázalékosan egészséges Zubai Szabolcs, aki a hajráig hősiesen küzdött az ellenféllel és fájdalmával. – Az orvos és a gyúróink segítségével van most is másfél-két napunk arra, hogy rendbe hozzuk a derekamat. Eddig sikerült, szerintem most sem lesz gond, de örüljünk, ha legalább ennyire felépülök. Elégedett és boldog vagyok, hittünk a győzelemben, és nem úgy mentünk bele a meccsbe a biztos továbbjutás tudatában, hogy nekünk az is elég, ha csak szűken kikapunk.”

„Sajnos követtem el hibákat, de azért boldog vagyok, mert egy góllal tudtam segíteni. Óriási élmény volt ebben a csapatban pályára lépni és legyőzni a francia válogatottat” – mondta Ancsin Gábor.

„Örömet szereztünk a több ezer ittlévő és több millió otthon lévő magyarnak, bízunk benne, hogy a középdöntőben is sokan drukkolnak nekünk, és a helyszínre is sokan eljönnek – nyilatkozta Mocsai Lajos, együttesünk szövetségi kapitánya. – Nagyon bízom benne, hogy otthon is hasonló nagy hőfokú láz lesz, mint ami itt volt a csarnokban a franciák ellen, mert ez a csapat nagyon megérdemli, hogy szeressék.”


„REMÉLEM, HOGY KÉZILABDALÁZ LESZ MAGYARORSZÁGON”


TOVÁBBI MAGYAR VÉLEMÉNYEK


MAGYARORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 26–23


(Az m1 felvétele)

ÉS ÍGY A CSALÓDOTT FRANCIÁK…

TOVÁBBI FRANCIA VÉLEMÉNYEK

Didier Dinart: „Nem jó érzés a nagy vesztes bőrében lenni, régóta nem tapasztaltam ilyesmit. A jövőben sokkal alázatosabban, harcosabban kell kézilabdázunk. Azt azonban nem hiszem, hogy elbíztuk volna magunkat… Hogy van-e még remény az elődöntőre? Nem, nincs.”

Luc Abalo: „Nagyon szomorú ez, hiszen győzelmekhez vagyunk szokva. A spanyoloktól is kikaptunk, de azt követően még össze tudtuk szedni magunkat. Szerintem mindenki alárendelte magát a csapatnak, és mégis… Az első tíz percben jól ment a játék, az alapján azt gondoltam, megy majd minden, mint a karikacsapás. Ki kell elemeznünk, mi történt, mi hiányzott.”

Arnaud Bingo: „A magyarok jobbak voltak, mint mi. Nincs mit ragozni ezen. Megvoltak a lehetőségeink, de nem éltünk velük. Én nem játszottam rosszul, de ez másodlagos.”

„Nagyon csalódott vagyok az eredmény miatt. Időtlen idők óta nem történt velünk ilyesmi, szerintem én nem is játszottam még ilyen rosszul a válogatottban. Pedig jó formában, jó erőben érzem magam. Sajnos ilyen a sport, a nagy örömöket néha olyan keserű csalódások követik, amilyen ez a mostani” – mondta önkritikusan a 15 kapura lövéséből mindössze három gólt szerző, nisi születésű Nikola Karabatic francia újságíróknak.

Az újvidéki Magyar Szó további szemelvényeket is közöl Karabatic mérkőzés utáni nyilatkozatából:

„A magyarok nagyon jól játszottak, mi pedig sokkal gyengébben teljesítettünk, mint ahogy azt a szurkolóink elvárták tőlünk. Az ellenfél sokszor engedte, hogy lőjünk, de sajnos a próbálkozásaink, különösen az enyéim, nem találtak célba, ha pedig eltaláltuk a kaput, akkor ott volt Fazekas, aki mindent kivédett.”

A francia játékos elmondta: noha az olimpiai bajnoki címük megvédését fontosabbnak tartják, mint az Eb-szereplést, Szerbiában is nyerni szerettek volna mindenki ellen. A továbbvitt nulla pont valószínűleg nem lesz elegendő a címvédéshez – tette hozzá, majd beszélt a közönségről is:

„Habár Szerbiában születtem, nem számítottam arra, hogy a közönség majd engem és a csapatomat buzdítja, mivel jól tudjuk, milyen közel van Magyarország, ahol nagyon szeretik a kézilabdát, s rengeteg szurkoló érkezett onnan. Ez azonban nem lehet kifogás, mivel mi már rengetegszer játszottunk olyan helyen, ahol az egész lelátó ellenünk szurkolt, mégis sikerült nyernünk” – fogalmazott.

„Nagyon jó meccs volt, csak éppen az eredmény az, ami nekünk nagyon nem jó lett a végén – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online-nak Guillaume Gille, a franciák egyik rutinos, sokat megélt klasszisa. – Fazekas nagyon jól teljesített, mi viszont nem. Sok ziccert hibáztunk, és támadásainkban sem volt meg a kellő erő. A magyaroknak rengetegen szurkoltak a helyszínen, ez átsegítette őket a nehéz pillanatokban, és erőt adott nekik a hajrára.”

„Végig nagy volt a küzdelem, döntő fordulat volt, amikor a második félidőben sokáig nem tudtunk gólokat lőni, ezzel esélyt adtunk a magyaroknak előbb az egyenlítésre, majd a fordításra. A teljesítményünk ma kevés volt a győzelemhez, a magyarok újra esélyt kaptak, és a szurkolóiktól lendületet kapva győzni tudtak” – mondta honlapunknak Grégoire Detrez, a franciák cserejátékosa.

A helyszínen lévő francia drukkerek sportszerűen megtapsolták a mieinket, ezzel ismerték el, kedvenceiknél, a világ legjobbjainál ezen az estén jobb volt az ellenfél. Ezt a franciák szövetségi kapitánya is elismerte.

„Képtelenek voltunk megnyerni a meccset – így Claude Onesta. – Az elején minden rendben volt, aztán a magyarok egyre hatékonyabban védekeztek, és akkor a kapusuk teljesítményéről még nem is beszéltem. Sikerült elbizonytalanítani az átlövőinket, szembesültünk a góllövés nehézségének keserű élményével. A szünet után aztán megint jól alakultak a dolgok, de amikor elhúzhattunk volna négy góllal, megint jöttek a támadásbeli hibák. Ha még egy-két góllal többet tudtunk volna dobni, talán jobban kijön a fáradtság a magyarokon. Nekünk most már visszafogottnak kell lenni, ezzel együtt a nemzeti mez kötelez, a hátralévő meccseket is nagyon komolyan vesszük.”

A franciák tisztességgel viselték a vereséget, ennek egyik jele, hogy a mérkőzés végén megtapsolták a rendkívül lelkes magyar szurkolótábort.

EMLÉKEZTETŐ
FÉRFI KÉZILABDA EB, C-CSOPORT, 3. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 26–23 (12–14)
Újvidék, 6000 néző. V: Nikolov, Nacsevszki (macedónok)
MAGYARORSZÁG: FAZEKAS – HARSÁNYI 5 (2), MOCSAI 3, Laluska, ILYÉS 1, ZUBAI SZ. 6, Iváncsik G. 2. Cs: Mikler (kapus), CSÁSZÁR 2, Putics 2, KRIVOKAPICS 3, Ancsin 1, SCHUCH, Nagy K. 1, Szöllősi Sz. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos
FRANCIAORSZÁG: OMEYER – Abalo 1, BARACHET 5, Narcisse 3, B. Gille 2, Karabatic 3, BINGO 4. Cs: Dinart 1, Fernandez 2, Joli 2 (2), Accambray, G. Gille. Szövetségi kapitány: Claude Onesta
Az eredmény alakulása. 3. p.: 0–3. 10. p.: 4–4. 13. p.: 6–5. 21. p.: 9–7. 24. p.: 9–12. 29. p.: 12–13. 37. p.: 13–16. 40. p.: 16–16. 45. p.: 19–19. 51. p.: 22–20. 58. p.: 24–21.
Kiállítások: 6, ill. 4 perc
Hétméteresek: 2/2, ill. 3/2
A FOLYTATÁS – II. CSOPORT (ÚJVIDÉK)
2012. január 22. MAGYARORSZÁG–Izland 16:10
2012. január 22. Franciaország–Szlovénia 18:10
2012. január 22. Spanyolország–Horvátország 20:10
2012. január 24. Spanyolország–Izland 16:10
2012. január 24. Franciaország–Horvátország 18:10
2012. január 24. MAGYARORSZÁG–Szlovénia 20:10
2012. január 25. Franciaország–Izland 16:10
2012. január 25. Spanyolország–Szlovénia 18:10
2012. január 25. MAGYARORSZÁG–Horvátország 20:10
KÖZÉPDÖNTŐ, A II. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország
2 2
62–58
+4 4
2. Spanyolország 2 1
1
53–50 +3
3
3. MAGYARORSZÁG 2 1 1
50–47
+3 3
4. Szlovénia
2 1 1 63–63
0
2
5. Izland 2 2 61–65 –4
0
6. Franciaország 2 2 49–55
–6
0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik