Hollandia először döntős, drámai norvég továbbjutás

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.18. 20:45
null
A holland válogatott a meccs elején állva hagyta a lengyeleket, és nem is engedte őket vissza (Fotó: AFP)
Már azzal is történelmi tette hajtott végre a holland női kézilabda-válogatott, hogy bejutott a dániai világbajnokság elődöntőjébe, a Lengyelország elleni győzelmével (30–25) újabb mérföldkőköz érkezett. A vasárnapi döntőben Norvégia lesz az ellenfele, Thorir Hergeirsson együttese a későbbi elődöntőben hosszabbítás után 35–33-ra győzte le az újra nagyot küzdő Romániát.

 

Élő hírfolyamunkban rendszeresen jelentkezünk a mai meccsek eredményének alakulásáról.

HOLLANDIA–LENGYELORSZÁG

Az első elődöntőben a hollandok tovább folytatták történelmi menetelésüket, no meg a rájuk jellemző, rendkívül gyors játékot. A lengyeleknek problémájuk is akadt ennek a megállításával, ha csak tehették a narancsmezesek, végigrobogtak a pályán, és ezen akciók általában góllal zárultak. A győri Cornelia Groot főszerepet vállalt abban, hogy a 20. percben már 11–4-re vezetett Hollandia. A mindössze 22 éves Tess Wester ezúttal is tartást adott a kapuból a holland együttesnek, a lengyelek részéről egyedül a beálló Patrycja Kulwinska tudta többször is zavarba hozni a hollandokat. Bár volt egy kisebb lengyel felzárkózás, a szünetre visszaállt a hétgólos különbség (15–8).

Estavana Polman is elkapta a fonalat a második félidő elején, a lengyelek pedig nem tudtak érdemben közelebb jönni. Az átlövésgólok nagyon hiányoztak a játékukból, talán most jött ki, hogy a kulcsemberek (Kudlacz, Achruk) a legtöbb eddigi meccset majdnem végigjátszották. Henk Groener lassan minden játékosának lehetőséget adott, és a pályára lépők is meghálálták a bizalmat. Amikor ötre feljött Lengyelország, időt kért. A lengyel kapuban Anna Wysokinska többször bravúrral védett, csapata pedig egy utolsó nagy hajrát nyitott. Becsülettel küzdött is Kim Rasmussen együttese, de utolérni nem tudta a hollandokat , akik első világbajnoki döntőjükre készülhetnek (30–25).

A vegyes zónában szétszedték a holland játékosokat, furcsa is lehetett nekik a nagy érdeklődés, legtovább a két győri, az egyaránt öt gólig jutó Broch és Groot maradt nyilatkozni.

Hedi Löke (középen) és a norvég lányok vasárnap döntőt játszhatnak
Hedi Löke (középen) és a norvég lányok vasárnap döntőt játszhatnak

NORVÉGIA–ROMÁNIA

Önbizalommal telve kezdett a román válogatott, különösen Eliza Buceschi, aki gyorsan kétszer is betalált. A norvégok azonban ezt követően 4–2-re elmentek. A negyeddöntőben 15 gólig jutó Cristina Neagu ugyan elrontotta az első lövését, de utána már elsült a keze. Negyed óra után még döntetlen volt az állás, a Veronika Kristiansen és Nora Mörk vezette északiak azonban percek alatt négygólos előnyre tettek szert. A románokon a kapuscsere sem segített, bár azt meg tudták akadályozni, hogy még jobban hátrányba kerüljenek. A visszatérő Ungureanu megfogta Mörk időn túli hetesét, így 17–14-es norvég vezetéssel vonultak öltözőbe a csapatok.

Egy emberelőnyt is kihasználva egy gólra jött fel a román csapat a második félidő elején, de aztán hamar visszaállt a félidei különbség. A hangos szurkolói által hajtott román együttes rendületlenül harcolt, miközben a norvégok láthatóan megtorpantak támadásban, így aztán a 44. percben fordítottak Neaguék. Ungureanu újra elkapta a fonalat, Mörk azonban megtörte a norvégok 'majd tízperces gólcsendjét. Neagu nyolcadik góljával már kettővel mentek a románok, de hamar jött az egyenlítés.

A románok emberhátrányban is betaláltak, Grimsbö állt vissza a norvég kapuba az utolsó kilenc percre. Oftedal is zárkózott Mörkre a gólok számát tekintve, miközben folytatódott a nagy adok-kapok. Ungureanu ziccert és hetest is fogott az utolsó öt percben, a románok emberhátrányban egyenlítettek. Az utolsó percen belül a győzelemért támadt a norvég csapat, Hergeirsson nem kért időt, csapata pedig elveszítette a labdát. Bradeanunak még maradt ideje felérni egy lövéshez, de Grimsbö védett. Hosszabbítás következett. (27–27)

A ráadásban Mörk és Löke sikeres összjátékaival két góllal meglépett Norvégia. A második öt percben már három is volt az északiak előnye, de még nem volt vége az izgalmaknak. Közte kettőnél Perianu talált be, ráadásul Oftedalt kiállították.A norvégok azonban átvészelték ezt a két percet is, és végül 35–33-ra nyertek.

A mai napon Montenegró és Franciaország vereségével eldőlt, hogy a magyar válogatott nem juthat ki a riói olimpiára.

NŐI KÉZILABDA-VB
ELŐDÖNTŐ
Hollandia–Lengyelország 30–25 (15–8)
G: Polman 6, Broch, Groot 5-5, Abbingh, Goos 3-3, Knippenborg, Van der Heijden 2-2, Bont, Dulger, Hoekstra, Snelder 1-1, ill. Kudlacz-Gloc 5, Koblinska, Kulwinska, Niedzwiedz, 4-4, Kocela, Zalewska 3-3, Achruk, Zych 1-1

Norvégia–Románia 35–33 (17–14, 27–27) – hosszabbítás után
G:
Mörk 8, Kristiansen, Oftedal 6-6, Löke 5, Herrem 4, Alstad, Skogrand 2-2, Kurtovic, Solberg 1-1, ill. Neagu 8, Manea, Nechita 6-6, Buceschi 4, Ardean Elisei, Geiger 3-3, Perianu 2, Bradeaniu 1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik