Hétgólos szegedi vereség Montpellier-ben

Vágólapra másolva!
2009.11.15. 19:07
Címkék
A férfi kézilabdázók Bajnokok Ligájában a Pick-Szeged hétgólos vereséget szenvedett a francia Montpellier vendégeként. A francia együttes ötödik találkozóján negyedszer győzött, harmadszor otthon. A Szeged harmadik vereségét szenvedte el – egymás után –, a második idegenbeli fellépésén sem tudott pontot szerezni, így továbbra sem áll továbbjutó helyen.

 

Liszkai hiába védett átlag felett, támadásban erős hiányosságai voltak a Szegednek (Fotó: Czagány Balázs-NS-archív)
Liszkai hiába védett átlag felett, támadásban erős hiányosságai voltak a Szegednek (Fotó: Czagány Balázs-NS-archív)
 FÉRFI EHF-KUPA, 3. FORDULÓ

Első mérkőzés:

Tatran Presov (szlovákiai)–Dunaferr 27–19

Visszavágó:

PLER–Haukar (izlandi) 21–22

Tj. a Haukar, 48–47-tel

Hetesből, majd gyors kontrából gyorsan kétgólos előnybe került a papíron jóval esélyesebb francia csapat, a szegediek 3:42-nél szerezték első találatukat. A rajt után összeszedett volt a vendégek védekezése, nem hagytak területet a Montpellier játékosainak, viszont ez mintha le is kötötte volna minden erejüket és koncentrációjukat, támadásban nagyon kevés siker kísérte halovány próbálkozásaikat.

Ahogyan azt várni lehetett, elsősorban Nicola Karabatic semlegesítése jelentette a legnagyobb problémát, de mire a világklasszis átlövő úgy igazán belemelegedett volna a játékba – jöttek tőle a lövések, a betörések és a passzok –, addigra a szegedi kapuban kezdő Liszkai Szilveszter is elkapta a fonalat. A szegedi kapus egymaga tartotta a frontot védéseivel, de ezzel a hátsó stabilitást biztosító helyzeti előnnyel sem tudott mit kezdeni a Szeged, amelynek edzője, Dragan Djukics csapata ötgólos hátrányánál (8–3) kikérte az idejét a 15. percben.

Aztán a Tisza-partiak elkezdtek kapaszkodni: három és fél perc alatt meglőtték azt a három gólt, amelyhez korábban fertályórára volt szükségük. A franciák biztosan őrizték előnyüket, de hogy nem volt náluk minden rendben, annak bizonyságául csak annyi: a hajrában nekik is időt kellett kérniük. Nem véletlenül, a szegediek rendre távolról vállalkoztak és eredményesek voltak, és ha a ziccereket higgadtabban értékesítik – előbb Valentin Ghionea, majd Luka Zvizej rontott ajtó-ablak helyzetben –, könnyen döntetlen körüli lehetett volna az állás, amely meg is felelt volna a játék képének.

A szünet után védekezésben váltott a Montpellier, kicsit nyitottabbá váltak, amely meg is zavarta az átlövéseire apelláló szegedieket. A házigazdák fizikai erőfölénye is kidomborodott, az idő múlásával már technikai trükkökre is futotta erejükből, olykor látványos elemeket szőttek támadásaikba, és még ez is bőven belefért. Az első félidőben jó cserének bizonyuló Dragan Marjanac helyére Liszkai érkezett vissza a szegedi kapuba, de ezen a meccsen nem a kapusoké volt a főszerep, hiába védtek átlag felett mindketten.

A vendégek, becsületükre legyen mondva, nem tették meg azt a szívességet, hogy asszisztáljanak a hazai győzelemhez. Szívósan küzdöttek azért is, hogy minél kisebb vereséget szenvedjenek. Bár a vége hétgólos különbség lett, ami kiütést sejtet, a valóság ezzel szemben az, hogy könnyen öt alatt is lehetett volna.

Ha másra nem is, erre a mentalitásra lehet építeni a jövőben, a találkozó tanulsága így leginkább az maradhat: ha a Szeged fel akarja venni a versenyt a BL legjobbjaival, akkor sérülések ide, hiányzók oda, a jó védekezés önmagában még csak az első lépcsőfok megtételét jelenti, amelyről viszont tovább kell lépni, és legalább a ziccereket illik jóval nagyobb százalékban értékesíteni.

A Montpellier tizenötödik mérkőzését vívta meg a nemzetközi kupaporondon magyar együttes ellen, nyolcadik hazai mérkőzése közül a hetediket nyerte meg.

 BAJNOKOK LIGÁJA, FÉRFIAK, A-CSOPORT, 5. FORDULÓ
MONTPELLIER (FRANCIA)–PICK-SZEGED 30–23 (13–10)
Montpellier, 3500 néző. V: Gjeding, Hansen (dánok)
MONTPELLIER: Karaboue – Sobol 2, KAVTICNIK 6 (4), TEJ 7, N. Karabatic 3, Hmamm 3, GUIGOU 4. Csere: Sztojinovics (kapus), Juricek, ACCAMBRAY 4, Honrubia, Salou 1
PICK-SZEGED: LISZKAI – Ghionea 3, KOS 4, ZUBAI 2, Krivokapics, Oszmajics 3, Vadkerti 1. Csere: Marjanac (kapus), KATZIRZ 4, Nenadics 5 (3), Herbert, Zvizej 1
Az eredmény alakulása. 10. p.: 6-2. 15. p.: 8-3. 28. p.: 12-10. 40. p.: 21-15. 51. p.: 24-19
Kiállítások: 6, ill. 6 perc
Hétméteresből: 4/4, ill. 5/3

 

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Montpellier 5 4 1 168–129 8
2. Valladolid 5 3 1 1 148–133 7
3. Csehov 5 2 2 1 159–146 6
4. Constanta 5 3 2 144–143 6
5. Szeged 5 1 1 3 135–148 3
6. Szaloniki 5 5 122–177 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik