Hajdu János: Én egy kedves vendég vagyok itt, nem a háziúr

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.14. 15:42
null
Hajdu János nem akart hozzányúlni a Karl Erik Böhnnél kialakult szokásrendszerhez (Fotó: Mirkó István)
Befejeződött a csoportkör a szerbiai női kézilabda-világbajnokságon, a magyar válogatott a D-csoport harmadik helyén végezve Spanyolországgal találkozik hétfőn a nyolcaddöntőben. A szombati pihenőnapon Hajdu János szövetségi kapitányt kértük értékelésre, aki elmondta, hogy a kevés rendelkezésre álló idő miatt sem volt lehetősége a saját koncepcióját megvalósítani, de nem is akart hozzányúlni a Karl Erik Böhnnél kialakult szokásrendszerhez. Miben kell javulni? Hogyan várjuk a kieséses szakaszt?

Az első három csoportmeccsről: „A felkészüléssel kell kezdeni: nagyon kevés volt rá az idő, talán tizenöt nap állt rendelkezésre. Komoly nemzetközi meccset nem játszottunk, így tudtam, hogy a csoportkör első három találkozóján kell építkezni. Kötelező győzelmet jelentettek, de nem volt könnyű dolgunk, akadtak gondjaink, hiszen az előbb említett okból ekkor próbálgattunk különböző megoldásokat. Majdnem minden meccsen 14-15 ember játszott, biztos voltam benne, hogy ha akadozva is, de behúzzuk ezeket a találkozókat. Az ausztrálok elleni meccs lóg ki egy kicsit, az inkább futóedzés volt."

– Zácsik Szandra benevezéséről: „A román meccsen voltak jó momentumai, de utána beleszürkült, ennél sokkal jobb játékos, sokkal többet tud adni a csapatnak. Az az ő formája, amit a horvátok ellen játszott a Provident-kupán, vagy amit a román meccs első részében. Neki ezt kellene a mérkőzések nagy részében hoznia."

Átállás a csoportrangadókra: „A lányok készültek erre, tudták, hogy előbb bele kell rázódni, össze kell állni. Az eleje arról szólt, hogy tétmeccsen gyakoroltunk, a román találkozónak viszont már az ellenfélválasztás szempontjából komoly jelentősége volt. Sajnos a végére nem tudtuk megtartani azt az előnyt, amit kiharcoltunk. Támadásban voltak gondjaink, a védekezésünk már elkezdett működni. A németek ellen a támadásunk már jobb lett, a védekezésünk sem volt rossz, de még mindig lehet rajta javítani. Erre mondtam, hogy a vereség felért egy győzelemmel: tartást adott, hogy egy nagyon jó válogatottat majdnem megvertünk, nem csak rajtunk múlott, hogy nem sikerült. A végjátékban elég sok nehézség akadt, amit nem tudtunk legyőzni."

A tartalékok formában tartásáról: „Ezek a játékosok komoly bajnokságban, BL-csapatban kézilabdáznak, európai kupákban induló csapatokban szerepelnek, ahol hetente vár rájuk egy-két meccs. Szerintem ez a vérükben van, nem lehet gond a vb közben való beszállással."

GÖRBICZ A 2. A GÓLLÖVŐLISTÁN, JÓL BLOKKOLÓ MAGYAROK
A csoportkör statisztikáiból szemezgettünk - TOVÁBBI RÉSZLETEK IDE KATTINTVA!

Amiben javulni kell: „A csapatnak az értéke maga a csapat. Nem arról szól, hogy van három-négy egyéniség, aki megnyeri a meccseket, még ha Görbicz jó formában is van, energikus, de csapatkapitányként ő is azt hirdeti, hogy nem ő a fontos, hanem a csapat. A statisztikában nem sok helyen vagyunk elöl, de csapatként oda kerülhetünk. Sajnos nem tudtunk túl sok lerohanást csinálni, pedig ebben jobbak vagyunk. Ugyanakkor a visszarendeződésünk jónak mondható, nem kaptunk sok indításgólt. A ziccerek kihasználására oda kell figyelnünk, elég sokat hagytunk ki. Az indítások mellett a betöréses gólokban is előre kell lépnünk."

A CSOPORTKÖR...
... NEGATÍVUMA
„A legnagyobb fájdalmam, hogy a sok embernek, aki kijött, nem tudtunk örömet szerezni. Igazán megérdemelték volna, hogy legyőzzük a románokat és a németeket.”
... POZITÍVUMA
„A vereségek ellenére fölállva megtapsolták a csapatot, és megköszönték a küzdést. A könnyebb meccseken is nagyot harcoltunk, mindent beleadtunk. Senki nem adta fel egy másodpercre sem. A végén lejöttek, és pacsiztak velük, ez üzenetértékű. Látszik, hogy szeretik őket, bíznak bennük.”
– Fókuszban a hatodik meccs: „Már augusztus óta mondom, hogy a hatodik meccsre készülünk, legyen ott bárki az ellenfél. Előtte akármit csinálunk, nem ér semmit. A csoportot meg lehet nyerni öt győzelemmel, ha a hatodik meccsen elbuksz, nem számít semmit. Be lehetett ezért vállalni, hogy úgy forgattuk a csapatot, hogy mindenki harcban maradjon. Ha a játékidőket megnézzük, az is ezt mutatja. Néhány játékos volt kivétel, akiket végig tűzben kellett tartani, nekik muszáj folyamatosan javuló formát mutatniuk. Gondolok Görbiczre, Tomorira, Szekeresre a védekezésben, vagy a kapusokra. Rossz játék után is megvolt mindenkinek a lehetősége a továbbépülésre. Nem kell belehalni egy vereségbe a csoportban. Ezek csak kis csaták, a háború, a hatodik meccs most jön, meg ha sikerrel vesszük, a negyeddöntőben. Ekkor minden a helyére kerülhet. Jogosan nem tetszhet sok embernek, hogy kétszer kikaptunk, de ez egy ilyen rendezési forma, ehhez kell alkalmazkodni."

– A két pihenőnapról: „Nekünk mindenképpen jól jön. Az, hogy másodikak vagy harmadikak vagyunk, nagyon pici a különbség az ellenfél szempontjából. A spanyolok és a lengyelek is jó kis csapat, ha másodikok lettünk volna, sem dőlhetnénk hátra. A lengyelek ellen, ha nincs ott fejben valaki, baj lehet belőle. A spanyolok ellen biztos mindenki százszázalékos motiváltsággal fog küzdeni, ez egy élet-halál harc lesz. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, a nagy csatákra összekapjuk magunkat. Abban bízom, hogy ez a nagy emóció elvezethet minket egy kitűnő együttes ellen."

– A stábon belüli munkamegosztásról: „Bea mindenre figyel a csapatban, a lányok lelkére és különböző apróságokra, együtt él velük, én a nagy dolgokat viszem. Látom és megértem én is a lányokat, de – nehéz ezt pontosan elmagyarázni – én egy kedves vendég vagyok a csapatban, a kevés idő nem teszi lehetővé, hogy a kedves vendég háziúr legyen. KEB-bel kialakult egy szokásrendszer, amit el kell fogadjak, mert ez a csapat megszokott ritmusa. Nem akarok főszereplő lenni és nem is lett volna idő mindent átalakítani az én filozófiám szerint. Ez a játékelemekre és a mindennapi együttélésre is vonatkozik. Nem a saját koncepciómat építem fel, amit végigviszek. Nekem ebből a tizenöt napból, plusz a vb idejéből kellett kihoznom a legtöbbet, nem akartam felrúgni működő dolgokat. Amit én tudtam hozni, az a videós rész, azt a férfi- és juniorválogatottnál megszokott módon csináljuk. Nem okoz nehézséget az alkalmazkodás, de néha nem egyszerű."

Sose egyszerű - „Csak most kezdődik számunkra a vébé”

NŐI KÉZI-VB, A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA – ÁGRAJZ SZERINT
2013. december 16., 17.30, Újvidék
Magyarország–Spanyolország
2013. december 16., 18.00, Belgrád
Brazília–Hollandia
2013. december 15., 20.45, BelgrádDánia–Montenegró
2013. december 15., 17.30, Újvidék
Németország–Angola
2013. december 15., 20.15, ÚjvidékLengyelország–Románia
2013. december 15., 18.00, Belgrád
Franciaország–Japán
2013. december 16., 20.45, Belgrád
Dél-Korea–Szerbia
2013. december 16., 20.15, Újvidék Norvégia–Csehország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik