Hajdu: Elértünk egy célt, nyolc között lenni komoly dolog

Vágólapra másolva!
2013.12.16. 20:59
null
Öröm a köbön: Zácsik Szandra kiérdemelte Hajdu János bizalmát (Fotó: Mirkó István)
Hajdu János, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint bevált a terv, hogy a hatodik meccsre időzítették a csúcsformát a világbajnokságon. A szakember a spanyolok elleni, nyolcaddöntőben elért 28–21-es győzelem után elmondta, a rengeteg kritika ellenére bíztak önmagukban.

„Az a szép, az a szép” – szólt a már megszokott dallam a hangszórókból a lefújást követően, amellyel a magyar szurkolóknak akarnak kedvezni a helyi szervezők. Közben a győztes női kéziválogatott tagjai már egymást ölelgetve ugráltak a pálya közepén, majd pacsiztak a magyar szurkolókkal, némelyiküket csak nagy sokára engedték be az öltözőbe.

Hajdu János, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a mérkőzést követő sajtótájékoztatón elmondta, bevált a terv, hogy a hatodik meccsre kerüljenek csúcsformába.

„Nehéz meccs volt, boldog vagyok, hogy egy végső győzelemre esélyes csapatot vertünk meg. Gratulálok a lányoknak, fantasztikusan játszottak. Nincs alapfelállása a csapatnak, sok variációs lehetőségünk van belső posztokon, Görbicz kímélése miatt is kezdtünk így. Bevált a terv, hogy a hatodik meccsre kerüljünk csúcsformába. Röviden a védekezéssel és a kapusteljesítménnyel nyertünk. Jól sikerült a kapusok forgatása, folyamatosan segítették ki egymást. Elöl Zácsik Szandra új színt hozott a játékba, a többiek pedig hozták, ami elvárható tőlük” – értékelt a szakvezető.

Göröngyös volt az út, sok kritikával, de bíztunk magunkban, ez eredményezte, hogy ezt a kiváló csapatot megvertük. Benn vagyunk a nyolcban, most már jöhetnek a lazább meccsek – tette hozzá mosolyogva Hajdu. – Leesett a kő a játékosok szívéről, elértünk egy olyan célt, amit kitűztünk magunk elé. Nyolc közé kerülni a világbajnokságon az már komoly dolog.”

A meccs legjobbjának is megválasztott Zácsik Szandra is a csapatjátékot emelte ki: „Gratulálok a csapatnak, az előző két meccs nem úgy sikerült, ahogy elterveztük, de felálltunk ebből, és kiváló teljesítményt nyújtottunk. Fantasztikus volt a védekezés, igazi csapatjátékot vittünk ki a pályára., ez a valós arcunk”

A SPANYOL KAPITÁNY SZERINT EZ VOLT A LEGROSSZABB MECCSÜK
Jorge Duenas spanyol szövetségi kapitány szomorúan ismerte el, hogy a legrosszabbkor játszottak a legrosszabbul: „Nehéz ilyenkor bármit is mondani, hiszen a legrosszabbkor játszottuk a legrosszabbul a vb-n, és ez a kiesésünket eredményezte. Az elején nagyon belekezdtek a magyarok, mi sajnos későn ébredtünk, nagyon későn, és ez még ahhoz sem volt elegendő, hogy szoros meccset játsszunk.”

„Nagyon jó érzés, mindenki hozzátette a maga részét, erre készültünk – mondta Szucsánszki Zita fülig érő szájjal. – Most könnyű lenne azt mondani, hogy jobban fekszik nekünk a spanyolok, mint a lengyelek játéka. Annyira csapatnak éreztem megint magunkat, mint tavaly. Voltak ugyan hullámvölgyeink megint, de mindig volt, aki túllendített minket rajta.”

„Ismerjük a brazilokat, ők is minket, de most jöhetne akárki – tette hozzá már előre tekintve az FTC irányítója, aki azért Amorimékat könnyebb ellenfélnek gondolja, mint a dánokat vagy a franciákat. – Vannak húzódások, kisebb sérülések, de ilyenkor semmi nem fáj. Pakolunk, és megyünk végre Belgrádba.”

A háromgólos Soós Viktória szerint fejben dőlt el a csata, a magyar válogatott játékosai betartották a taktikai elképzeléseket, valamint sikerült ezúttal a helyzeteket is értékesíteni:

„Azért izgultunk természetesen. Igyekeztünk a lehető legjobban felkészülni, de szerintem fejben dőlt el. Nyilván minden mérkőzésen így van, de tényleg ez volt az utolsó lehetőségünk. Csapatként annyira együtt voltunk, és az elképzeléseinket betartva nyertünk. Meccs előtt is azt mondtam, saját magunkra kell összpontosítanunk, mert a helyzeteink megvoltak. A védekezést eddig is így akartuk összerakni. Ez egy hosszú folyamat, hosszú ez a világverseny, és tudtuk, ez a legfontosabb meccsünk. Mindig a következő meccset szeretnénk megnyerni, legközelebb a szerdait.”

„El sem tudom mondani, milyen jó érzés volt a pályán lenni. Sokat készültünk a védekezésükre, ez kiválóan sikerült” – nyilatkozta az egész vb-n nagyon érett játékot bemutató Bognár-Bódi Bernadett.

„Azt hiszem, az egész csapat nevében mondhatom, hogy nagyon élveztük a meccset – nyilatkozta Szekeres Klára. – Különösen az utolsó tíz percet, amikor már felszabadultan játszottunk, és minden összejött. Nagyon akartuk ezt a győzelmet, a felkészülésünk is arról szólt, hogy ez a meccs lesz a legfontosabb. Ma megvalósult minden abból, amit megbeszéltünk az öltözőben. Az előző két meccsen nem jött össze, amit terveztünk, de mivel akkor kudarcba fulladt a próbálkozásunk, ez most pluszmotivációt adott”

„Mindent vagy semmit volt a mérkőzés. Azt mondanám, ezekért a pillanatokért érdemes élni. Volt egy hatalmas nyomás, de a lányok voltak olyan erősek, hogy ezt együtt, nagyon jól dolgozták fel. Tegnap megbeszéltük, hogy a kukába dobjuk minden kérdőjeles, ambivalens érzésünket, és csak a mai összecsapásra koncentrálunk” – nyilatkozta a Sport Tv-nek a meccs után Siti Bea, a magyar válogatott másodedzője.

„Igen, szerintem törvényszerű, hogy jönnek hullámvölgyek – válaszolt Siti arra, hogy mennyire volt benne a játékban a spanyolok második félidei jó periódusa. – Kétperces büntetésben voltunk, ráadásul a spanyoloknak azon a ponton muszáj volt megtolni a meccset. Minden erőt mozgósítottak. Nagyon örültem neki viszont, hogy a hullámvölgyből vissza tudtunk jönni. Mindig az a kérdéses, hogy a holtpont meddig tart.”

„A lányokból most jött elő először a vb-n az erő. Ilyenkor, ebből a plusz érzelmi töltetből, jól feldolgozva építkezhetünk a következő mérkőzésre, és motiváljuk újra magunkat. Mindenki megélt már világversenyt, így a lányok tudják, hogy akár pozitív, akár negatív töltetben vagyunk, azt vissza kell hozni a nullára a következő meccs előtt, és az új feladatra kell összpontosítani” – tekintett a brazilok elleni meccs elé a nemzeti csapat edzője.

„EZ A CSAPAT IGAZI ARCA” – ZÁCSIK, SZEKERES, BOGNÁR-BÓDI ÉS HAJDU JÁNOS ÉRTÉKEL

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, 2013, SZERBIA
NYOLCADDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 28–21 (17–12)

MAGYARORSZÁG: Kiss É. – Bognár-Bódi 4, Bulath, Szekeres, Tomori 2, Szucsánszki 2, Vérten 3. Csere: Herr O. (kapus), Cifra, Soós 3, Görbicz 6 (4), Triscsuk 1, Zácsik 5, Szamoránsky P. 1, Kovacsics, Kovacsicz 1. Szövetségi kapitány: Hajdu János
SPANYOLORSZÁG: Navarro – López 7, Mangué 1, Aguilar 4, Begona Fernández 3, Barbosa 4 (2), Pinedo. Csere: Elorza, Beatriz Fernández, Pena 2 (1), Egozkue. Szövetségi kapitány: Jorge Duenas
Kiállítások: 4, ill. 4 perc
Hétméteresek: 4/4, ill. 5/3

TOVÁBBI HÉTFŐI NYOLCADDÖNTŐK
Brazília–Hollandia 29–23 (16–14)
Legjobb dobók: Rodrigues 7, Amorim 6, Nascimento 5, ill. Abbingh 7, Groot 6, Luciano 4
Norvégia–Csehország 31–21
(19–10)
Ld: H. Löke, N. Mörk 5-5, Nöstvold 4/1, Alstad 3, ill. Luzumová 6/4, Hrbková 4
Dél-Korea–Szerbia 27–28 (12–13)
Ld: Dzsung Dzsi He 8/8, Vu Szun Hi 6, Rju Un Hi, Ju Hjun Dzsi 4-4, ill. Lekics 8, Damnjanovics, Popovics 6-6, Krpezs 4

A NEGYEDDÖNTŐBEN (december 18.,)
Belgrád, 17.30: Brazília–MAGYARORSZÁG
Belgrád, 20.15: Szerbia–Norvégia
Újvidék, 17.30: Lengyelország–Franciaország
Újvidék, 20.15: Dánia–Németország

MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG – STATISZTIKA
MagyarországSpanyolország
28gólok21
53 összes támadás 55
60 % lövési hatékonyság 49 %
12/5 lövések 9 méteren belülről 16/6
12/5 lövések 9 méteren túlról 8/2
6/6 betörések 3/3
9/4 szélső lövések 10/7
4/4 gyors indítások 1/–
4/4 hétméteresek 5/3
34 %
védési hatékonyság
28 %
4 blokkok
5 labdalopás 3
9 eladott labda 17
4 perc kiállítások 4 perc
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik