Gyász: elhunyt minden idők egyik legjobb kézilabdázója

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.11. 10:24
null
Gheorghe Gruiát (labdával) gyászolja a román sport és a kézivilág (Fotó: romaniatv.net)
Mexikóvárosban, 75 éves korában elhunyt Gheorghe Gruia, minden idők egyik legjobb kézilabdázója. A nemzetközi szövetség (IHF) 1992-ben őt választotta meg minden idők legjobbjának.



A kiváló fizikai adottságokkal büszkélkedő sportember a román válogatottal kétszer volt világbajnok (1964, 1970), egyszer vb-bronzérmes (1967), míg az 1972-es müncheni olimpián 37 találattal a torna gólkirálya lett, és csapatával szintén a harmadik helyen végzett.

Gruia 1978-tól Mexikóban dolgozott, ahol a sportág népszerűsítése és fejlesztése volt a feladata. Románia egy feltétellel engedte el: ha játékosként többet már nem lép pályára.

A bukaresti születésű, 192 cm-es Gruia igazi sportember volt: atlétikában is jeleskedett, juniorként országos bajnokságot nyert hármasugrásban és gerelyhajításban is. Később aztán végérvényesen a kézilabdánál kötött ki, a Steauával nyolcszor nyert bajnokságot, 1968-ban pedig BEK-et. Legendás történet fűződik a nevéhez, amikor az 1967-es Duna-kupán a csehszlovákok ellen 40 fokos lázzal vállalta a játékot. Az őt megvizsgáló orvosok szerint komoly kockázata volt, hogy szívrohamot kap. Gruia hét gólt szerzett, és tornagyőzelemhez segítette csapatát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik