Férfi kézilabda-vb: Több tüzet vártam a spanyolok ellen - Éles

Vágólapra másolva!
2011.01.25. 21:13
null
Mocsai Lajos hiányolta a németek ellen látott kreatív játékot<br />(Fotó: Action Images)
Címkék
A magyar f&eacute;rfi k&eacute;zilabda-v&aacute;logatott hatg&oacute;los (30&ndash;24) veres&eacute;get szenvedett Spanyolorsz&aacute;gt&oacute;l a Sv&eacute;dorsz&aacute;gban zajl&oacute; vil&aacute;gbajnoks&aacute;g k&ouml;z&eacute;pd&ouml;ntőj&eacute;nek utols&oacute; fordul&oacute;j&aacute;ban. Legjobbjaink &iacute;gy p&eacute;nteken majd a lengyelekkel j&aacute;tszhatnak a m&eacute;g olimpiai selejtezőt &eacute;rő hetedik hely&eacute;rt. Sport&aacute;gi vb-szak&eacute;rtőnk, &Eacute;les J&oacute;zsef szerint a spanyolok elleni fontos m&eacute;rkőz&eacute;sen csapatunkon a &bdquo;magyar betegs&eacute;g&rdquo; jelei mutatkoztak, amely m&aacute;r az ő gener&aacute;ci&oacute;j&aacute;t is elk&iacute;s&eacute;rte. Mocsai Lajos sz&ouml;vets&eacute;gi kapit&aacute;ny &uacute;gy l&aacute;tja, csapat&aacute;t t&uacute;ls&aacute;gosan megnyugtatta a n&eacute;metek veres&eacute;ge.

„Nem írnám a németek elleni mérkőzés okozta fáradtság számlájára, így én azért valamivel több tüzet vártam a spanyolok ellen – mondta Éles József. – Amikor a norvégok megtették nekünk az a szívességet, hogy lelépték a németeket – itt jegyezném meg, egy roppant fiatal norvég gárda, amely már a jövő csapata is egyben –, biztossá vált, hogy a negyediknél rosszabb helyen nem végezhetünk a csoportunkban. Ezzel pedig teljesítettük a minimális célkitűzést, nem érheti szó a ház elejét, és azért még van remény a hetedik helyre is. De a nyolc már biztos, ezzel azért sokan látatlanban kiegyeztek volna a vébé előtt. Ez olyan magyaros betegség, hogyha megvan a minimális célkitűzés, képesek vagyunk kiengedni. Ez nem ennek a csapatnak a sajátossága, már ránk is jellemző volt annak idején.”

„Rátérve a spanyolok elleni mérkőzésre, tudtuk, hogy remekül alkalmazzák a nyitott védekezést, amelyet sok futással és rengeteg keresztmozgással lehet csak átjátszani. Ilyet viszont csak a végén láttam a mieinktől, amikor a Császár, Lékai, Zubai hármas a pályán volt. Addig erőltettük Pérezt, pedig már érződött rajta, ez ma nem az ő napja. A kapitány váltott is a végére, de talán előbb meghúzatta volna. Sokan biztos Pérez nyakába varrják majd ezt a vereséget, hogy rajta ment el a meccs, én viszont azt mondom, köszönjük meg neki, hogy elment, és úgy szállt be a németek elleni meccsen a vébén, hogy döntő szerepe volt a sikerben. Mint ahogyan Fazekas Nándinak is, mert azért a hétfői győzelem alapjaiban határozza meg ennek a vébének az értékelését, történjen bármi a folytatásban.”

„A spanyoloknak nem kellett a maximális fordulatszámon pörögniük, elég volt jó átlagot nyújtaniuk, mert Sterbik Árpi bravúrjai alapozva így is bedaráltak bennünket. Árpi nagyon jól ismeri a játékosainkat, sajnos túl jól. A helyosztónk akkor ér igazából valamit, ha legyőzzük a lengyeleket, és biztos a helyünk az olimpiai selejtezőn, különben megint más kezében vagyunk Londont illetően.”

„Lékai Máté játéka ezúttal is nagyon tetszett, kiválóan szállt be a mérkőzésbe. Talán egy kicsit előbb is jöhetett volna. Máté igazolta a vébé előtt vele szemben támasztott elvárásaimat. Nem ismeri még őt túlságosan a mezőny, nem készültek belőle, de ő annál már most sokkal jobb játékos, hogy a lehetőségeivel ne éljen. Remekül cselez, bátran tör be, és jól lő. Jó lenne hozzá hasonlóan világversenyenként legalább egy-egy fiatalt beépíteni, hogy megmaradjon a folytonosság ezen a szinten.”

„Változatlanul értetlenül állok a három jobbszélsős felállással szemben. A kapitány folyamatosan cserélgette a szélen az embereket a tornán, ami egyikük önbizalmának és játékának sem tett jót. Iváncsik Tomi a szélről talán egy gólt szerzett eddig a vébén, Gulyás Peti sokszor kritikus pillanatokban rontott, Harsányi Gergő a legutóbbi meccseken már csak a hetesekre érkezett jobbára. Én szívesen megnéztem volna korosztályának egyik nagy ígéretét, a már a felnőttek között is gólerős Ancsin Gábort. Különösen balkezes átlövőként, hiszen ott eleve foghíjas a keretünk. A jövő szempontjából fontos tapasztalatokat szerezhetett volna olyan kevesebb vagy egyáltalán semmilyen téttel nem bíró mérkőzéseken, mint amilyen a Brazília vagy Ausztria elleniek voltak. De ez most már mindegy, elment, készüljünk inkább a lengyelek elleni összecsapásra, amelyet bizakodva várok, remélem, rendezzük sorainkat.”

Mocsai Lajos szövetségi kapitány szerint átlövőink nem tudták a tegnapi kreatív játékot nyújtani. A mester hozzátette azonban, hogy a spanyol válogatottnak nagy szüksége volt kulcsembereire, sztárjaira is a mai siker eléréséhez, tervezett pihentetésük nem valósulhatott meg.

MEGNYUGODTUNK A NÉMETEK VERESÉGÉTŐL
 
   

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik