JAKAB ÁRPÁD (SZÉKELYUDVARHELY) 2017.04.14 12:43 Frissítve: 2017.04.14 12:43

Férfi kézilabda: ahol a vég egy új korszak kezdetét jelentheti

Drámai mérkőzésen, hétméteresekkel maradt alul a Székelyudvarhelyi KC férfi kézilabdacsapata a Bölények Ligája névre keresztelt román bajnokság negyeddöntőjének harmadik, mindent eldöntő mérkőzésén a Konstancával szemben. Az SZKC zsinórban harmadszor bukja el a negyeddöntőt, ám a csalódás dacára a klubnál máris előre tekintenek: mint megtudtuk, hamarosan új fejezet nyílhat a székelyudvarhelyi, székelyföldi kézilabdázás történetében.

Hétméteresek döntöttek. A vendégek bírták jobban az idegek harcát (Fotó: Csedő Attila)

 

A hazai 27–22, majd az idegenbeli 27–28 után a mindent eldöntő, harmadik mérkőzés következett csütörtök este a Székelyudvarhelyi KC és a Konstanca között. A tengerpartiak egyébként hivatalosan Dél-Dobrudzsa KC néven szerepelnek – hiába, a földrajzi régiók használata csak a Székelyföld esetében  számít enklávéra való törekvésnek Romániában...

A mérkőzés előtt most nem hangzott el a székely himnusz az udvarhelyi sportcsarnokban: a román Belügyminisztérium kötelékébe tartozó Dinamo elleni meccset követően a bukaresti szakszövetség megintette a klubot, mondván, az éneklés miatt csúszott két percet a kezdési időpont, ezért egy következő „incidensnél" zárt kapus meccset kockáztatnak. A megrovás dacára természetesen csütörtökön is felcsendült a székely himnusz: korábban a román tévétársaságok csak akkor kapcsolták a székelyudvarhelyi sportcsarnokot, amikor már elhangzott a himnusz, most viszont a hétméteresek előtt 1400 szurkoló énekelte tele torokból az évtizedeken keresztül tiltott dalt, olyan hangerővel, hogy a mérkőzést közvetítő tévétársaság hangtechnikusainak minden halkítási igyekezete hiábavalónak bizonyult. De ne szaladjunk ennyire előre!

Villámrajtot vett az SZKC, nyolc és fél perc elteltével 4–0-ra vezetett – időt is kért a vendégek trénere, a török-tatár nemzetiségű Aihan Omer. A korábbi román szövetségi kapitány olyannyira felrázta csapatát, hogy – köszönhetően az első félidőben ötven százalékkal védő klubelnök-kapus Rudi Stanescunak, na meg kissé a buzaui bírópárosnak is – tíz perc elteltével már 8–9-et mutatott az eredményjelző. A sípmesterek egyébként vitatható, a hazaiakat sújtó ítéleteikkel sokszor borzolták a kedélyeket, a csarnokban folyamatosan zúgott a „Tolvajok, tolvajok!" rigmus, természetesen románul, hogy a címzettek is értsék.

A veterán kapus, Stanescu megbabonázta az udvarhelyieket (Fotó: Csedő Attila)

A szünetre 12–15-tel mentek a felek, és sajnos a fordulás sem hozott fordulatot az udvarhelyiek játékában: szélről teljesen veszélytelen volt a hazai csapat, beállóban eredménytelenül harcolt Szász és Tálas, csak az orosz Komogorov átlövésgóljaival sikerült tartani a lépést. A vendégek viszont egyre jobban elfáradtak, ami az életkorukat figyelembe véve nem is csoda: legjobbjaik közelebb vannak a negyvenhez, mint a harminchoz, sőt a macedón Angelovszki már be is töltötte a negyedik ikszet. A 43. percben valószínűleg a bukaresti szeizmográfok is jelezték, megmozdult a (székely)Föld: a fiatalabb, frissebb udvarhelyiek egyenlítettek (18–18), s az addig sem lankadó szurkolás pedig átcsapott valami egészen hihetetlen frenetikus üvöltésbe-ugrálásba.

Válaszként jött is gyorsan egy udvarhelyi kétperces kiállítás, s mialatt a közönség gúnyosan skandálta, hogy „Romania, Romania!", a konstancaiak köszönték szépen, éltek a lehetőséggel (18–21). Innen is volt azonban visszaút az SZKC számára: 24-nél megint utolérte a dobrudzsaiakat, akik 26 másodperccel a találkozó vége előtt hetesből újra átvették a vezetést, de jött a mérkőzésen hét gólt dobó, a Wisla Plockkal hírbe hozott Komogorov, és az utolsó előtti másodpercben egalizált – a szabályok értelmében hosszabbítás helyett hetesek következtek.

Komogorov rendre átlőtte a konstancai falat, a végén azonban az ő keze is megremegett (Fotó: Csedő Attila)

Az idegek harcát nem bírta az SZKC, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, a meccs legjobbja, Komogorov hibázott először, majd Markez sem tudott túljárni a cserekapus, Sijan eszén, így a nyolcszoros román bajnok jutott a legjobb négy közé.

Az SZKC játékosai a földre rogyva, néhányuk sírva vette tudomásul: ez volt az idei végállomás, hiszen az 5–8. helyekért való mérkőzéseket csupán a statisztikusok kedvéért játsszák le a csapatok, rendszerint az ifjúsági játékosokkal...

Pénteken délelőtt pedig benyújtotta lemondását az SZKC edzője, Vlad Caba, amit a klub vezetősége elfogadott. A temesvári tréner 2010 januárja óta irányítja az SZKC-t, bajnoki mérlege egy ezüst, két bronzérem, két éve pedig a Challenge-kupát is elhódította az udvarhelyi együttessel.

Szász: elnézést kérünk a szurkolóktól

„Nem tudom, mi történt, egész egyszerűen képtelen vagyok felfogni a tegnapi eseményeket" – reagált az NSO megkeresésére Szász András péntek reggel. A 23 éves székelyudvarhelyi beálló – akinek Xavi Pascual, a román válogatott szövetségi kapitánya rendre bizalmat szavaz a legjobbak között – úgy véli, a második mérkőzésen, Konstancán kellett volna nyerni, amikor négygólos vezetésről kaptak ki egy találattal úgy, hogy a találkozó során négy hetest is elhibáztak. „Nagyon nehéz lelkileg feldolgozni ezt a meccset. Roppant sajnálom a szurkolóinkat is, kérem, ne haragudjanak..." – mondta a beálló.

Székelyföldi kézilabda-akadémia létesül

Az SZKC tíz éve szerepel a román élvonalban: a klub 2005-ben alakult az akkor országos nagyifjúsági bajnokságot nyerő székely fiatalokra alapozva. Akkoriban Székelyudvarhelyen nem volt felnőtt férfi kézilabdacsapat, az ifiket Junior KC néven nevezte be a másodosztályba a főtámogató-klubelnök Verestóy Attila.

A csapat két év után jutott fel az élvonalba, amelyben egy évtized alatt egy ezüst-, valamint két bronzérmet szerzett, illetve 2015-ben elhódította a Challenge-kupát. Időközben kiépült az utánpótlás-nevelés is, ma már közel háromszáz gyermek játszik a különböző korosztályos együttesekben, nem is akárhogy: az ifjúsági I-esek zsinórban háromszor szereztek bronzérmet az országos bajnokságban, néhány hét múlva pedig ismét a Románia legjobb nyolc nagyifjúsági csapatát felsorakoztató döntőn vesznek részt. A helyi fiatalokra, na meg egy elvi megállapodásra alapozza a jövőt Verestóy Attila is, aki a klub megalakulás óta szinte egymaga támogatja a csapatot.

„Sajnos a szerencsével rendszerint hadilábon állunk, ennek ellenére büszkén mondom: az európai ranglistán is jegyzett Székelyudvarhelyi KC a román élmezőnybe tartozik. Újítani kell, ez biztos, új edzőre is szükség van. (A temesvári Vlad Caba hat és fél éve irányítja az SZKC-t – a szerk.) Magyarországon sikerült egy olyan, egyelőre elvi megállapodást kötnöm, miszerint Székelyudvarhely egy székelyföldi kézilabda-akadémia központja lesz. Ez azért is örvendetes, mert több száz székely fiatalnak lenne olyan jövőképe, amely a sport, az egészséges életmód mellett a szülőföldről is szól. Biztos vagyok benne, hogy az újítás után is meg tudjuk mutatni: a mi kis székely világunk nagy dolgokra képes!"

Az utolsó közös fotó. Új edző mellett új játékosok érkezhetnek az SZKC-hoz (Fotó: Csedő Attila)

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.01.21 00:05:28

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ilyés Feri már jó egy éve magyar válogatott volt, amikor azt találta mondani, még mindig leírhatatlan érzés, hogy belép az öltözőbe, és az áll az ajtaján, hogy HUN.

2018.01.19 23:02:29

Kézilabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Az edzők előszeretettel hangoztatják, hogy a honosítást, a honosított játékosok szerepeltetését a kényszer szüli, hiányposztokra érkeznek a kiszemeltek.

2018.01.19 08:39:43

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

A fizikai felkészítés fontossága, a védekezésbeli hiányosságok és a mentális tényezők az egyik, míg ígéretes fiatalok a másik oldalon.

2018.01.18 23:35:20

Kézilabda SIMON JÓZSEF

NS-VÉLEMÉNY. Ezekben a gyötrelmes órákban nem könnyű felemelni a fejünket.

2018.01.17 16:35:47

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (Varasd), MAROSI GERGELY

Válogatottunk az első félidő második felében elvesztette a fonalat, az extrát nyújtó Zdráhala végzett velünk.