Férfi kézi-vb: „Mint hal a vízben” – Davis nagyon élvezi a munkát Egyiptommal

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2019.01.16. 11:33
null
David Davis (balra) élvezi a munkát az egyiptomi válogatottal (<strong>Fotó</strong>: Getty Images)
Egyiptom ellen biztosíthatja be a továbbjutását a magyar férfi kézilabda-válogatott a dán–német közös rendezésű világbajnokságon (kezdés: 18.00, Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n). A feladat biztosan nem lesz egyszerű, mert az afrikaiaknak is égető szükségük lenne a két pontra. Az ellenfelet irányító veszprémi edző, David Davis beszélt nekünk a meccs előtt az Egyiptomnál végzett munkájáról, és látszott rajta, nagyon élvezi, hogy szövetségi kapitányként dolgozhat a tornán.

 

Angola után újra egy afrikai csapattal találkozunk a világbajnokságon. Ha Egyiptomot is sikerülne legyőznünk, akkor biztossá válna a továbbjutásunk a középdöntőbe, ráadásul az is eldőlne, hogy nem pont nélkül kezdjük meg a következő kört Herningben. S akkor csütörtökön a svédek ellen már a további pontokért és a csoportelsőségért szállhatnánk versenybe. De ne szaladjunk ennyire előre, már csak azért sem, mert az ellenfélnek is nagyon kellene egy újabb győzelem. Külön pikantériát ad a mai mérkőzésnek, hogy Egyiptomot a Telekom Veszprém vezetőedzője, David Davis irányítja.

Mint hal a vízben – válaszolta Davis egy nagy mosoly kíséretében arra a kérdésünkre, hogyan érzi magát szövetségi kapitányként a világbajnokságon. – Imádom a kézilabdát, az elmúlt három évben szinte végig két munkám volt párhuzamosan, de ez inkább feldob, mert nagyon szeretem a meccsekkel járó feszültséget és nyomást. Fantasztikus érzés, hogy kapitányként irányíthatok egy csapatot a vébén.”

Davisnek ez volt az első olyan feladata a férfiaknál, ahol ő felel a szakmai munkáért (korábban a Vardar Szkopjénál és az orosz válogatottnál másodedző volt), így tavaly nyáron nagy lendülettel vetette bele magát.

Július végén kezdtem, és heti hatszor volt napi két edzésünk, de szükség is volt ezekre, mert sok mindent meg akartam változtatni. Korábban is jártam már többször Kairóban, ismertem valamennyire a várost és az országot, így könnyebb volt a dolgom, amikor a családommal együtt odaköltöztünk.”

Davis Egyenlítői Guineából származik, de mint mondja, ettől még érzelmileg nem jelent neki többet, hogy egy afrikai csapatot irányíthat. A vb-keretükben csupán négy idegenlégiós szerepel: a kapus Karim Handavi a török Besiktasban, a beálló Mohamed Sebib a francia Montpellier-ben, a jobbszélső Mohamed Szanad a francia Nimes-ben, míg Ali Zein el-Abedin az arab emírségekbeli Sardzsában.

Ez azért is van, mert a játékosoknak előbb be kell fejezniük az egyetemet – magyarázta a 42 éves szakember, aki szerint pozitív, hogy így lesz valamilyen képesítésük a kézilabda utáni életükre. – Ezzel együtt a felnőttválogatottnál számításba vehető játékosok elég jó szintet képviselnek, és ez igaz a junior és ifjúsági csapatokra is.”

Bánhidi Bence edzés közben (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Bánhidi Bence edzés közben (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

Úgy érzi, már látszódik a keze nyoma a csapaton, hasonló spanyolos stílusra törekszik Egyiptommal, mint amit a Veszprém esetében láthatunk.

HASONLÓ VÉDEKEZÉSRE LESZ SZÜKSÉG

Zsiga Gyulát, a magyar szövetség szakmai igazgatóját kérdeztük a mieink eddigi játékáról, és az Egyiptom elleni mérkőzésről.

„Ha a kezdő sorunk jól teszi a dolgát, akkor a védekezésünk megközelíti Európa top válogatottjainak a szintjét – mondta Zsiga az NSO-nak. – A támadójátékunk még kicsit rapszodikus, Balogh Zsolt kiválásával pedig veszítünk a dinamikából. Két olyan játékossal kell pótolnunk, akik statikusabbak, az ő előnyük, hogy nagy testűek, és jobban kell rájuk figyelni, ráadásul nem kell őket cserélni.”

„Nagyon fontos meccs lesz, ha nyerni tudunk, akkor az argentinok elleni pontvesztést leszámítva eddig bejöttek az elképzeléseink. Egyiptom ugyanazt a stílust képviseli, mint Katar, így védekezésben nekünk is hasonlóan kell játszanunk, mint az előző meccsen. Ha meg tudjuk oldani az egy-egyezéseket és a bejátszások semlegesítését, ez a meccs is meglehet. Nem tudjuk előre, Zsolt kiesése milyen problémákat fog esetleg okozni, de mivel csak három cserére van lehetőség, és mindenki bízik benne, hogy vissza tud térni, egyelőre nem változtattunk a kereten.”

Játszottunk néhány felkészülési meccset a világbajnokság előtt, de azért élesben, nagy tornán teljesen más pályára lépni. Mivel nagyon hátsó pozícióból futottunk neki a vébének, hivatalos célkitűzés sem volt előttünk, hanem meccsről meccsre haladunk, de persze mindent megteszünk a továbbjutás érdekében.”

Egyiptom Koppenhágában kikapott a svédektől és a katariaktól, de legyőzte Argentínát, valamint borítékolható, hogy csütörtökön Angolát is elkapja. Négy ponttal – a körbeverések miatt – középdöntőbe is juthat, de bizakodnak az afrikaiak a magyarok legyőzésében, így pontokat is vihetnének a következő körbe. Persze ugyanígy kalkulálnak a mieink is.

A svédekkel kiváló meccset játszottunk az első fordulóban, a játékosaim mindent megvalósítottak, amiről előzetesen beszéltünk. A Katar elleni találkozó aztán valóságos rémálom volt a számunkra már az elejétől fogva, megérdemelt vereséget szenvedtünk. Az argentinok ellen sem játszottunk jól, inkább a szívünk vitt minket előre, több hibát követtünk el, mint előtte összesen. A legfontosabb azonban a győzelmünk volt.”

A mieinkre erős riválisként tekint. A legjobb magyarokat már akkor is ismertem, amikor nem Veszprémben dolgoztam. A többségük európai kupákban edződik, és ez hatalmas előny. El tudom mondani, melyik magyar mire képes, de aztán a játékosaimon múlik, hogy mindezt végre tudják-e hajtani a pályán. Azt látom, hogy a magyaroknál mindenki tudja, mi a feladata támadásban és védekezésben, szóval kemény mérkőzésre számítok. Mint mindig, a védekezés minősége és a kapusteljesítmény lesz a döntő.”

ELLENFÉLNÉZŐ

Összesített mérleg Egyiptom ellen: 16 mérkőzés, 15 győzelem, 1 döntetlen, 431–342-es gólkülönbség

Legutóbbi mérkőzés: 2017. január 8., Aarhus (Dánia), Bygma-kupa
Magyarország–Egyiptom 32–26 (18–13)
A legjobb magyar dobók:
Császár 7, Bánhidi 5, Jamali 4, Juhász Á. 4

Davis szerződése a 2021-es egyiptomi világbajnokságig szól, az afrikai országban már nagyon készülnek a két év múlva esedékes tornára, sorra épülnek az új létesítmények.

Egyiptom hatszor szerepelt olimpián, a legjobb helyezését 1996-ban érte el, 6. lett, legutóbb Rióban a 9. helyen zárt. Világbajnokságra korábban 14-szer jutott ki (ez a 15. szereplése), 2001-ben bronzmeccset játszott (kikapott), két évvel ezelőtt 13. lett. Legtöbb sikerét az Afrika-bajnokságban érte el: 19 fellépésén hatszor aranyat szerzett, tavaly viszont csak ezüstöt Tunézia mögött – ebbe bele is bukott a szövetségi kapitánya.

Pszichológiai-sportdiplomáciai előnye lehet a „Fáraóknak”, hogy a D-csoport szerdai sorsdöntő találkozóit a helyszínen nézi meg a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) egyiptomi elnöke, Hasszan Musztafa, aki a vb idején sorra járja a német és dán rendező városokat.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, DÁNIA ÉS NÉMETORSZÁG
CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ
B-CSOPORT
15.30:
Japán–Izland (Tv:M4 Sport)
18.00: Horvátország–Bahrein
20.30: Macedónia–Spanyolország
D-CSOPORT
15.30:
Angola–Argentína
18.00: MAGYARORSZÁG–Egyiptom (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
20.30: Katar–Svédország (Tv:M4 Sport)

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svédország 3 3 92–62 +30 6
2. MAGYARORSZÁG 3 2 1 91–75 +16 5
3. Katar 3 1 2 77–79 –2 2
4. Angola 3 1 2 70–91 –21 2
5. Egyiptom 3 1 2 69–75 –6 2
6. Argentína 3 1 2 61–78 –17 1

A csoport első három helyezettje a középdöntőben folytathatja. A világbajnokság győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek részt vehetnek az olimpiai selejtezőtornákon 2020 tavaszán.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE – NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok: MIKLER Roland (Telekom Veszprém), SZÉKELY Márton (Grundfos Tatabánya)
Jobbszélső: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Ferencváros), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged)*, NAGY László (Telekom Veszprém)
Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SIPOS Adrián (Grundfos Tatabánya)
Balátlövők: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), ILYÉS Ferenc (Grundfos Tatabánya), JAMALI Iman (Telekom Veszprém), LIGETVÁRI Patrik (Ademar León – Spanyolország)
Balszélsők: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya)
Szövetségi kapitány: CSOKNYAI István és Vladan MATICS
Kapusedző:
SZATHMÁRI János
Tartalékok: MÁTHÉ Dominik
(Balatonfüredi KSE), SCHUCH Timuzsin (Ferencváros), SZITA Zoltán (Balatonfüredi KSE)
*Balogh Zsolt nem játszik Egyiptom és Svédország ellen

A MAGYAR VÁLOGATOTT UTOLSÓ CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 17., 20.30:Svédország–Magyarország (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Berlin):
Franciaország, Oroszország, Németország, Szerbia, Brazília, Korea
B-csoport (München): Spanyolország, Horvátország, Macedónia, Izland, Bahrein, Japán
C-csoport (Herning): Dánia, Norvégia, Ausztria, Tunézia, Chile, Szaúd-Arábia
D-csoport (Koppenhága): Svédország, MAGYARORSZÁG, Katar, Argentína, Egyiptom, Angola

A TOVÁBBI PROGRAM
Középdöntő:
A/B-ág: Köln, január 19–23.
C/D-ág: Herning, január 19–23.

Elnöki Kupa: Köln, Koppenhága, január 19–20.
Elődöntők: Hamburg, január 25.
A 7. helyért: Herning, január 26.
Az 5. helyért: Herning, január 26.
A 3. helyért, döntő: Herning, január 27.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik