Férfi kézi-vb: Ez egy legalizált rablás volt – a horvát kapitány kiosztotta a bírókat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.01.22. 19:13
null
Cervar kiakadt a játékvezetőkre (Fotó: AFP)
Heves indulatokat váltott ki Lino Cervar horvát szövetségi kapitányból a Németország elleni vereség a férfi kézilabda-világbajnokságon. A társházigazda 22–21-re legyőzte Horvátországot, így elődöntőbe jutott, utóbbi pedig már biztosan nem lesz ott a legjobb négy között. Cervar szerint a játékvezetők súlyos hibákat követtek el, mérkőzés utáni nyilatkozatát a nemzetközi szövetség (IHF) nem is közölte...

Cervarnál akkor telt be a pohár, amikor a Martin Gjeding, Mads Hansen dán játékvezető-páros támadó szabálytalanságot ítélt Igor Karacic ellen, amit követően a németek gólt lőttek, és 22–20-ra vezettek. Ezzel gyakorlatilag eldőlt a meccs: az utolsó horvát támadás még ugyan gólt hozott, de ekkor már késő volt. Cervar hevesen reklamált a zsűriasztalnál, ám panaszai süket fülekre leltek. A lefújás után az Olimpiai Chartát is emlegette a horvátok szövetségi kapitánya, a bírókat kritizáló nyilatkozatát viszont nem tették közzé. A horvát RTL ellenben igen...

„Ez egy olyan csúfság volt, amit az egész kézilabdavilág látott. Ráadásul nem először történt meg. Ki kell mondani, hogy rászolgáltunk a győzelemre. Nem fordulhat elő, hogy ilyen amatőr játékvezetőket küldenek egy ilyen fontos mérkőzésre. A kezünkben volt a győzelem, de kivették belőle. Az ilyen bírókat el kell távolítani a játékvezetői testületből. Ez egy legalizált rablás volt. Hol van a becsület és a tisztesség? Milyen így ez a vébé, amelyről kvalifikálni lehet a jövő évi olimpiára? Megsértették az olimpia szellemiségét. Az ötkarikás eszme szerint mindenki egyenlő, de ez most nem így volt. 45 éve vagyok edző, ám ilyet még nem láttam" – nyilatkozta a horvát edző az RTL-nek, miután csapata 22–21-re kikapott a társházigazda németektől a középdöntőben és ezzel eldőlt, hogy nem juthat a legjobb négy közé.

A szervezők ugyanakkor a találkozót követően nem közölték a megszólalást, csupán egy-egy játékos, a német Steffen Weinhold és a horvát Zlatko Horvat értékelését, valamint a német szövetségi kapitány, Christian Prokop gondolatait idézték a nemzetközi szövetség hivatalos honlapján is.

„Nagyon szomorú vagyok, mert nagyon jól játszottunk, küzdöttünk, ahogy természetesen Németország is. Nem tudok mit mondani, nagyon szomorú vagyok, sajnálom” – így az összecsapás után Zlatko Horvat, aki érezhetően nem mondta ki azt, amit valójában gondolt.

A dán TV2 megszólaltatta a horvát másodedzőt, Davor Dominikovicot, aki szarkasztikus hangnemben válaszolt. „Gratulálok a német válogatottnak az elődöntőbe jutáshoz. Ez jó a kézilabda számára. Ők rendezik a világbajnokságot, ott kell lenniük a négy között. Nem mondhatok semmit a dán bírókról. Nem mondhatom, hogy négyszer ítéltek a németek javára. Nem mondhatom, hogy befolyásolták a meccset. Nem mondhatom ki, amit gondolok. Ezek a dolgok teszik a sírba a sportágunkat.”

A dán csatorna szakértője, a korábbi válogatott kapus, Kasper Hvidt is elemezte a helyzetet. „Nagy nyomás volt a bírókon. Hibáztak egyszer, de azt leszámítva remekül vezették a mérkőzést. Például német kiállítás öt is volt a szünet előtt, míg horvát csak kettő. Lehetetlenség hiba nélkül végigvezetni egy meccset. Segítenünk kell a bírókat különböző eszközökkel. Egy szoros találkozón egy hiba is sokat számíthat, megértem a horvátok frusztráltságát.”

A dán TV2 másik szakértője, Claus Möller Jakobsen is egyetértett abban, hogy hibás ítélet született, és hozzátette: a játékvezetőknek nagyon nehéz dolguk van egy ilyen kiélezett csatában.

Horvátország így a középdöntőben a 3. vagy a 4. helyen végezhet – a helyosztókon pedig legjobb esetben az 5. pozícióban –, azaz szinte biztosan részt vehet majd az olimpiai selejtezőn.

A Horvát Kézilabda-szövetség összeszedte a németek elleni mérkőzés 10 legmeghatározóbb jelenetét. Íme!

FÉRFI KÉZILABDA VILÁGBAJNOKSÁG, DÁNIA ÉS NÉMETORSZÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, I. CSOPORT (KÖLN)

Horvátország–Németország 21–22 (11–11)
Ld: Karacic 4, Strlek 4, ill. Wiede 6

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország 4 3 1 105– 86 +19 7
2. Franciaország 4 3 1 113– 99 +14 7
3. Horvátország 4 2 2 101– 97 +4 4
4. Spanyolország 4 2 2 117–105 +12 4
5. Brazília 4 1 3 96–120 –24 2
6. Izland 4 4 93–118 –25 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik