Férfi kéziválogatott: a serdülőktől a felnőttekig egységes stílust akar a kapitány

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2019.09.20. 09:18
null
Gulyás István új szemléletet hozott (Fotó: Koncz György)
A serdülőktől az első csapatig ugyanazt a kézilabdát kell játszania a nemzeti együtteseknek – jelentette ki Gulyás István, a magyar kézilabda-válogatott júliusban kinevezett szövetségi kapitánya, aki ennek szellemében már meg is kezdte az átszervezést a korosztályos csapatoknál. A kapitány megbízatása első hetven napját értékelte a Nemzeti Sport megkeresésére.


– Hetven nap állt rendelkezésére eddig, hogy megvalósítsa rövid távú elképzeléseit. Hasznosan telt?

– A legfontosabb célunk az volt, hogy az utánpótlás-válogatottaknál is kialakítsuk a játékrendszert, amely a felnőttre jellemző, ennek az alapjait sikeresen leraktuk, s volt, ahol az elnökség személyi változtatást hajtott végre – mondta a Nemzeti Sportnak a magyar férfi kézilabda-válogatott élére júliusban kinevezett Gulyás István, aki főállásban vezeti legjobbjainkat a 2022-es szlovák-magyar közös rendezésű Európa-bajnokság végéig.

Az utóbbi tíz esztendőben hétszer váltottunk kapitányt, kipróbáltunk hazait, külföldit, most ismét magyar szakember kapott bizalmat. Miben különbözik a Gulyás István-féle csapat az elődökétől?
– A serdülőktől az első csapatig ugyanazt a kézilabdát kell játszaniuk a nemzeti együtteseknek – ez új szemléletet jelent. Az egymásra épülő rendszer kialakítása nem megy egyik napról a másikra, de két-három év múlva már látszani fog az út, amelyen haladni szeretnénk. Ebből leginkább a játékosok profitálhatnak, hiszen akik végigjárják a ranglétrát az utánpótlás-válogatottaknál, azoknak nem kell majd bemutatni, milyen szisztémában játszanak a felnőttek.

Székfoglalójában kiemelte, javítani kell a játékosok erőnlétén.
– Nem arra hegyeztem ki, hogy a hétköznapokban, a bajnoki meccseken erőnléti problémákat véltünk volna felfedezni, inkább arról van szó, hogy a kluboknak is stratégiailag kell gondolkodniuk a kondíció fejlesztéséről. Ez nem új keletű, hiszen csaknem mindegyik egyesületnél alkalmaznak erőnlétért felelős szakembert. De itt is egységes gondolkodásmód szükséges, amiből a válogatott is profitálhat. Az a világ már elmúlt, amikor egy csapat heteken keresztül csak futóedzéseket végzett – minden játékosnak kutya kötelessége olyan állapotba kerülni, hogy a labdás tréningeket azonnal el lehessen kezdeni!

Futószalagon jönnek a mérkőzések – sokat kell utaznia.
– Ha tehetem, a helyszínen nézem meg a bajnokikat, legutóbb, mondjuk, Nagy László ment Szegedre – elosztjuk egymás között… A külföldön játszók is szem előtt vannak, Stuttgart és Plock is a tervezett úti célok között szerepel, főállású kapitányként nem is tehetnék másképp, mint hogy a hétvégéimet sportcsarnokokban töltöm.

Ha már Nagy László: a férfiszakág alelnökének milyen szerepet szán?
– A sportág ikonjáról van szó, akinek a személyiségét, tapasztalatát át kell „passzírozni” a gyerekeken. A pályafutása, rutinja sokat segíthet az öltözőben, ezért is foglal helyet majd a kispadon a mérkőzések során.

Az egykori veszprémi klasszist, a spanyol Chema Rodríguezt kérte fel másodedzőjének. Ő mennyi időt tölt hazánkban?
– A meccseken kívül a hivatalos összetartásokon is jelen lesz, ebben nem történt változás a kinevezésem óta.

A balatonfüredi Máthé Dominik a minap azt nyilatkozta, a Veszprém és a Szeged helyett inkább külföldre igazolna. Jó a magyar férfi kézilabdának, ha tehetségeink inkább külföldre mennek?
– Igen, aki csak teheti, menjen külföldre, próbálja ki magát. Ott van például a veszprémi Ligetvári Patrik esete, akit az Ademar León vitt el Spanyolországba, majd a La Riojához került kölcsönbe, vagy Szita Zoltán, aki a Balatonfüredből igazolt a lengyel ezüstérmes Wisla Plockba. Fontos az is, hogy a német Bundesligában szereplő Lemgóban sérülését követően mennyi játéklehetőséget kap Bartók Donát. A nemzetközi tapasztalat semmivel sem pótolható – bár az is igaz, hogy a Tatabánya és a Balatonfüred fiataljai is sokkal rutinosabban várhatták az idényt, miután sok meccset játszottak az EHF-kupában. Dominikra visszatérve: remélem, sikerül befutnia azt a pályát, amelyet a tehetsége alapján megérdemelne.

Szeptember végén látja először „testközelből” a válogatottját. Mit vár a kétnapos összetartástól?
– Az a huszonegy játékos kapott meghívót a budaörsi edzőtáborba, akit eddig is figyelemmel követtünk, s kíváncsiak vagyunk, beleillenek-e az általunk elképzelt játékrendszerbe. A következő válogatott héten már csak azokkal fogunk dolgozni, akikkel az Európa-bajnokságon is számolunk. A fiatalítás elkezdődött, ezt a kétnapos foglalkozást is arra használjuk, hogy megerősítést kapjunk: jó úton járunk.

A MAGYAR KÉZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Andó Arián (Balatonfüredi KSE), Borbély Ádám (Grundfos Tatabánya KC), Székely Márton (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők:
Hornyák Péter (Tatabánya), Tóth Ádám (Budakalász), Tóth Péter (NEKA)
Jobbátlövők:
Ancsin Gábor, Balogh Zsolt (mindkettő Tatabánya), Máthé Dominik (Balatonfüred)
Irányítók:
Győri Mátyás (Tatabánya), Lékai Máté (Veszprém), Ubornyák Dávid (HE-DO B. Braun Gyöngyös)
Beállók:
Bánhidi Bence, ifj. Rosta Miklós (mindkettő Mol-Pick Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya), Szűcs Bence (Veszprém)
Balátlövők:
Bodó Richárd (Szeged), Gábor Marcell (Budakalász), Jerkovic Srecko (Sport36-Komló), Nagy Bence (FTC-HungaroControl)
Balszélső:
Bóka Bendegúz (Balatonfüred)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik