Férfi kézi Eb: nincs hivatalos elvárás a magyar válogatottal szemben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.08. 11:45
A Magyar Kézilabda-szövetség sajtótájékoztatóval vezette fel a csütörtökön rajtoló férfi Európa-bajnokságot, s elhangzott, hogy nincs hivatalos elvárás a magyar válogatottal szemben, ám Gulyás István szövetségi kapitány szerint az öltözőben egymás között azért meg kell fogalmazniuk valamilyen célt.
Az elutazás előtt sajtótájékoztatót tartott a magyar szövetség (Fotók: Török Attila) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
Az elutazás előtt sajtótájékoztatót tartott a magyar szövetség (Fotók: Török Attila) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

Nagy László alelnök bevezetőjében kiemelte, a nyáron egy új szakmai stábbal indult el a férfiválogatott, ezzel együtt új szemléletet is szeretnének meghonosítani, amit taktikában, technikában és állóképességben az utánpótlás-válogatottaknál is alkalmazni akarnak. Az NB I-es kluboknak köszönetet mondott a plusz edzéslehetőségekért, amik rendkívül hasznosak a 2022-es, hazai rendezésű Eb felé vezető úton.

Meghatározó játékosok estek ki a csapatból, a helyükre olyanokat hívtunk meg, akikre az elkövetkező években is számíthatunk – folytatta Nagy László, aki maga is a szakmai stáb tagja. – Sok játékosunknak ez lesz az első világversenye, 25 év alatt van az átlagéletkorunk, így reálisan kell kezelnie a médiának és a szurkolóknak is a szereplésünket. Mi a stábban türelmesek vagyunk, maximális a bizalom a játékosok felé. Nincs elvárás a szövetség részéről, de ez nem jelenti azt, hogy ne szeretnénk megnyerni a csoportmeccseket. A realitás persze nem az, hogy nagy reményeink lehetnének. A cseh meccs biztató volt, ha ezt a játékot tudnánk stabilan tartani, arra építhetnénk.”

Gulyás István szövetségi kapitány elmondta, 25 edzése volt a keretnek a felkészülés alatt. Három edzőmeccset játszottak, ehhez olyan ellenfeleket választottak, akikkel biztosan felveszik a versenyt. Mint ismert, a magyar együttes Ausztriát 31–26-ra, Csehországot 27–24-re legyőzte, majd a csehektől zárt kapuk mögött 31–22-re kikapott.

Nem szerettünk volna belefutni egy nagy fiaskóba. Az volt a lényeges, hogy olyan csapatok ellen gyakorolhassuk a taktikát, amelyekkel szemben sikerélményben is lehet részünk. Hivatalos elvárás ugyan nincsen, de egymás között az öltözőben meg kell fogalmaznunk valamilyen célt, anélkül nem lehet elmenni egy sorversenyre sem. Nekem az a leglényegesebb, hogy mindenki hozza ki magából a száz százalékot” jelentette ki Gulyás.

A csoportellenfelekkel kapcsolatban elmondta, a nyitó meccsünkön szembe jövő oroszoknak sok találkozóját elemeztük, alaposan felkészültünk belőlük, az egyetlen bizonytalanság, hogy jelen pillanatban nem látható, ki lesz a balkezes lövőjük, de megpróbáljuk meglepni őket. A dánokkal szemben nyílt sisakos játékra kell számítani, nekik kell ugranunk. Az Izland elleni találkozón Gulyás szerint muszáj észnél lennünk, nem adhatjuk a labdákat az északiak kezébe, fontos, hogy inkább lövéssel fejezzük be a támadásokat.

Mikler Roland első alkalommal vág neki csapatkapitányként egy világversenynek, a bizalmat meg is köszönte a szakmai stábnak. „Nekem is új feladat lesz, bízom benne, hogy a rutinommal tudok segíteni a fiataloknak, levenni a vállukról a terhet. Fontos, hogy az utolsó leheletünkig küzdjünk, nálunk jobban az ellenfél sem akarhatja a sikert.”

Bánhidi Bence még nincs 25 éves, mégis az ötödik nagy válogatott tornájára készül, és Mikler után a legtöbb válogatottsággal rendelkezik a keretből. A szegedi beálló úgy látja, ha az első meccset meg tudjuk nyerni, utána bármi megtörténhet. A védekezésünkre kell építenünk, amiből gyors gólokat is szerezhetünk.

Székely Márton ehhez annyit tett hozzá, hogy a belső négyesünkben nincs két méternél alacsonyabb játékos, ami ritka a nemzetközi mezőnyben is. „Mindenki tudja, hogy a hazánkért játszunk címeres mezben, ennél nem kell nagyobb motiváció” – jelentette ki a Veszprém kapusa.

Az osztrák, norvég, svéd közös rendezésű Európa-bajnokság rajtjára 16 játékos nevezhető (a mieink 18 fővel mennek ki), majd a torna során a csoportkör, a középdöntő és a döntő hétvége alatt is egyaránt 2-2 cserére lesz lehetőség.

A magyar válogatott szerda este utazik ki az E-csoport mérkőzéseinek otthont adó svédországi Malmőbe, és január 11-én 16 órakor kezdi meg szereplését Oroszország ellen. Január 13-án az olimpiai és világbajnok Dániával, 15-én pedig Izlanddal találkozunk, az első két helyezett jut a középdöntőbe.

A magyar válogatott akkor vehetne részt az áprilisi olimpiai selejtezőtornák egyikén, ha Dánián, Norvégián, Franciaországon, Németországon, Svédországon, Horvátországon és Spanyolországon kívül legfeljebb egy csapat előzné meg az Eb-n.

A teljes sajtótájékoztató

Fekete lóként meglepetést szerezhetünk – Székely

A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-RE UTAZÓ KERETE
KAPUSOK:
Andó Arián (Balatonfüred), Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém)
JOBBSZÉLSŐK: Fekete Bálint (Cuenca – Spanyolország), Hornyák Péter (Tatabánya), Tóth Ádám (Budakalász)
JOBBÁTLÖVŐK: Balogh Zsolt (Tatabánya), Bartók Donát (Lemgo – Németország), Máthé Dominik (Balatonfüred)
IRÁNYÍTÓK: Győri Mátyás (Tatabánya), Ubornyák Dávid (Gyöngyös)
BEÁLLÓK: Bánhidi Bence (Mol-Pick Szeged), Rosta Miklós (Mol-Pick Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya)
BALÁTLÖVŐK: Ligetvári Patrik (La Rioja – Spanyolország), Nagy Bence (Ferencváros), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
BALSZÉLSŐ: Bóka Bendegúz (Balatonfüred)
Szövetségi kapitány: Gulyás István
Edző: Chema Rodríguez
Csapatmenedzser: Nagy László

FÉRFI KÉZILABDA EB (január 9–26., Ausztria, Norvégia, Svédország)
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-CSOPORT (Graz): Horvátország, Fehéroroszország, Montenegró, Szerbia
B-CSOPORT (Bécs): Csehország, Észak-Macedónia, Ausztria, Ukrajna
C-CSOPORT (Trondheim): Spanyolország, Németország, Lettország, Hollandia
D-CSOPORT (Trondheim): Franciaország, Norvégia, Portugália, Bosznia-Hercegovina
E-CSOPORT (Malmö): Dánia, MAGYARORSZÁG, Izland, Oroszország
F-CSOPORT (Göteborg): Svédország, Szlovénia, Svájc, Lengyelország
A csoportok első két helyezettje jut a középdöntőbe. A magyar csapat továbbjutása esetén a D- és F-csoport két-két továbbjutójával mérkőzik a torna második szakaszában. A középdöntős csoportok első két-két helyezettje kerül az elődöntőbe, a 3. helyezettek az Eb 5. helyéért léphetnek pályára.

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 11. (szombat), 16.00:
MAGYARORSZÁG–Oroszország (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)
Január 13. (hétfő), 20.30: Dánia–MAGYARORSZÁG (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)
Január 15. (szerda), 18.15: Izland–MAGYARORSZÁG (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik