Kéziseinknek ezúttal esélyük sem volt a németek ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.05. 20:12
null
Schuch Timuzsin (jobbra) határozott védőmunkájára szombaton is nagy szükség lesz (Fotó: archív, MTI/EPA/Carmen Jaspersen)
Második felkészülési mérkőzését is elveszítette Németországban a magyar férfi kézilabda-válogatott, amely a pénteki, négygólos (28–24) vereséget követően ezúttal hét góllal (31–24) kapott ki a vendéglátóktól.




FÉRFI KÉZILABDA, FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG 31–24 (16–13)

Lingen, 5000 néző. V: Gjeding, Hansen (dánok)
Németország: BITTER – GROETZKI 5, Weinhold 1, Kneule 1, Wiencek 2, Kneer, Allendorf 4 (1). Csere: Lichtlein (kapus), Pekeler 2, GLANDORF 6, Danner 1, KRAUS 4, Haas 1, Klein 1, Sellin 3
Magyarország: Tatai – CSÁSZÁR 7 (2), Ancsin 3, Ilyés, Schuch, Zubai Sz., Vadkerti. Csere: SZÉKELY (kapus), Gulyás P. 3, Bóka 1, Nagy L. 2, Lékai, Zdolik 2, Szöllösi Sz. 2, Harsányi 3 (2), Bodó 1
Az eredmény alakulása. 6. p.: 2–2. 9. p.: 6–2. 16. p.: 9–5. 23. p.: 12–10. 33. p.: 18–13. 39. p.: 23–17. 44. p.: 23-20. 55. p.: 29–23
Kiállítások: 0, ill. 0 perc
Hétméteresek: 2/1, ill. 5/4
MESTERMÉRLEG
MOCSAI LAJOS:
– A gyengébb kezdés után sok fiatalt játszatva is tartottuk a lépést a németekkel. Vegyesek, de inkább pozitívak a benyomásaim a fiatalokról és az újoncokról, akik tehetségesek, ám még sok munka vár rájuk. Ezt a találkozót az ő kipróbálásukra szántam.
MARTIN HEUBERGER: – Elégedett vagyok és nem csak a győzelemnek köszönhetően. Játékosaink megvalósították, amit megbeszéltünk, magas szinten kézilabdáztak. A magyarok erős, jó edzőpartnerek voltak, remélem, ők is hasznosnak ítélik a pénteki és a szombati meccset.

A két, picit fáradtan, fásultan kezdő együttes közül a németek kaptak előbb lábra, bár ebben döntő részünk volt nekünk, hiszen eladott labdákkal, rossz lövésekkel kontrahelyzetet teremtettünk a házigazdának. A németeknek a félidő elején megszerzett három-négygólos előnyük tartott ki döntően a szünetig. Pedig felállt védekezésünkkel legalább annyira meggyűlt a bajuk a németeknek, mint nekünk az övékkel. Sőt, még talán jobban is. Amíg a házigazdák védőfala a statikus fizikai erőre épített, mi rendre ketten léptünk ki a falból zavarni az akciókat, passzokat, de ráadásként oldalirányba is mindig volt segítő emberünk. Mindezt tisztán, keményen, sportszerűen.

VÉLEMÉNY

CSÁSZÁR GÁBOR: „Sikerült segítenem a csapatnak, de a pályán éreztem, ennél több kell tőlem és társaimtól a szlovénok ellen, akik szerintem erősebbek, mint a németek. Kevés idő maradt a felkészülésre, pedig a legjobb játékunkra lesz szükség júniusban."

A beállós játék kivételével támadójátékunk rendben volt, jöttek az átlövések, közbelövések, olykor még a szélről is eredményesek tudtunk lenni. Igaz, a szélekben rejlő potenciált nem használtuk ki sokszor. A beállósainkat viszont jóformán teljesen eltüntették, és Lékai Máté pályára lépéséig nem nagyon akadt olyan játékosunk, aki gyors mozgásával komoly zavart keltett volna a német hatos előterében. Az átlövéseink azonban ültek, Nagy László, Gulyás Péter, Ancsin Gábor és Császár Gábor is utat talált a kapuig, utóbbi gólerős játéka – a félidőig jutott hat találatig – egyébként meghatározta a szünet előtti magyar teljesítményt (16–13).

A szünet után Mocsai Lajos frissítette, fiatalította a csapatot. Mindez azt jelentette, hogy az újaknak is időbe telt, amíg felvették a tempót. Védekezésünk hatékonysága és keménysége esett vissza látványosan, de a kellő összeszokottság hiányában támadójátékunk is akadozott. A házigazdák rutinosan ráéreztek a lehetőségre, és tovább növelték az előnyüket, így a magukat kipihenő kulcsembereink lassan visszaszivárogtak a pályára. Ismét közel egyenlő erők csatáztak a pályán, védelmünk ismét masszív lett. Támadójátékunk viszont kisebb repertoárból állt össze, döntően egyéni megmozdulásokra, mintsem felépített akciókra építettünk.

A hajrában aztán már a fáradtság jelei is kiütköztek rajtunk – csakúgy, mint tegnap, bár akkor még nálunk volt a vezetés –, ráadásul Császár Gábor, majd Lékai Máté is kisebb sérülés miatt vált ki a játékból, így klasszikus irányító nélkül maradtunk a végjátékra. De az eredmény szempontjából akkor már mindegy is volt, hiszen az volt a kérdés, mennyi lesz közte. Az utolsó tíz perc előtt még élt a felzárkózás reménye, utána aztán már biztosra vehettünk: több lesz közte, mint pénteken. A vége aztán hét lett (31–24), de ennek a mérkőzésnek a rutinszerzés, az összeszokás volt a célja, az igazi eredményt majd a szlovénok elleni vb-pótselejtezőn kapjuk júniusban. Vagy a fiatalokat tekintve talán még később is...

ONLINE KÖZVETÍTÉS!

56–60. perc: Lékai nem túl durva, inkább peches levadászásával indult az utolsó öt perc, másik irányítónk is cserét kapott. A házigazdák már a közte hétért támadhattak, de annyira nem piszkálta föl őket a lehetőség. Két irányítónk kiválásával Nagy lett a karmesterünk a végjátékban. Harsányi újabb hetest értékesített másfél perccel a vége előtt. Egy jól felépített támadással feleltek a németek, majd kontra után, még rendezetlen védekezésünkkel szemben is eredményesek voltak (31–24).

51–55 perc: Ancsin gólja vezette fel a záró tíz percet, védekezésben Császárt sajnos nagyon megverték egy az egyben a szélen. Irányítónk támadásban a földön maradt, és kis ápolásra szorult. Glandorffal nem tudunk mit kezdeni, védővel a nyakán is ziccerig küzdötte magát a betörésnél, majd be is talált. Harsányi váltott gólra egy hetest, de nem tudjuk érdemben megközelíteni a házigazdát, a különbséget állandósítjuk (29–23).

46–50. perc: Bodó Richárd is pályára lépett, első lövése nem sikerült, a második viszont már igen. Mocsai Lajos forgatja a csapatát rendesen, első sorunk meghatározói visszaszivárogtak ki pihenő után. Glandorf nagy lendülettel érkezve lőtte át a magyar falat, az őt ütemkéséssel megtámasztó Schuch pedig kapott két percet. Tizenegy perccel a vége előtt Mocsai Lajos időt kért. Védekezésünk megint összeállt, de támadójátékunk változatlanul esetleges. Igaz, ilyen felforgatott összeállításban ez nem is csoda (26–21).

41–45. perc: Rendezettebb magyar védelemmel találták szembe magukat a németek, a cseréink is felvették a ritmust. Szándékos lábhasználat miatt fogyatkoztak meg ismét a németek. Óvatosabbak lettek az idővel is játszó németek, nem úgy Harsányi, aki a szélről lőtte ki a hosszú felsőt. Székely büntetőt védett lábbal, a kezdeti nehézségek után ismét felvettük a versenyt a házigazdákkal (24–20).

36–40. perc: A fiatalos védekezésünk érdeme volt viszont, hogy kontránál nem jöttek zavarba, gyorsan visszazártak. Ellenben nem volt ütközés, és kellően hatékony blokk sem. Bóka viszont a szélről fiatalos pimaszsággal megejtette a német kapust. Glandorf lőtt nagy gólt, érzik a németek, hogy megléphetnek. Császár betörés utáni kapufás gólja sem volt éppen csúnya, főként nekünk tetszett. Kraus közbelövése pedig a házigazdáknak. Szöllősit ütközték le a falban ketten, egyikük vétkes lett, így kerültünk megint emberelőnybe, de Ancsin lövése a blokkban végezte, Zdolik passza után azonban Szöllősi büntetett (23–18).

31–35. perc: Bóka és Zdolik is pályán, frissít és fiatalít is egyben Mocsai Lajos. Sellin a szélről lőtte a második félidő első gólját. A kapunkban Székely Márton, aki második nekifutásra már védeni is tudott. Kraus lőtte át a falunkat, támadásban nagyon érződött a fiatalos összeszokatlanságunk és rutintalanságunk, Zdolik azonban már kétszer is utat talált. És persze védekezésünk sem kellően hatékony (20–15).

2. félidő

26–30. perc: Császár pattintott büntetőből a német kapuba, de nem tudtuk megközelíteni a németeket, akiktől ezúttal Glandorf volt eredményes. Szöllösi harcolt ki büntetőt, de Császár ezúttal a kapufát találta telibe. Császár kipattanót összegyűjtve tette jóvá hibáját a következő magyar akciónál. Danner kibrusztolt gólja és egy magyar kiállítás vezette fel a szünet előtti hajrát. Császár emberhátrányban is meglátta a rést, és fejmagasságban lőtt közbe, újabb remek gólt szerezve. A félidőt német akció zárta, akit sikerrel kivédekeztünk (16–13).

21–25. perc: A németek remek ejtést, mi Gulyás révén egy pazar kínait adtunk el – a túlszélről kapta a passzt –, picit megnyílt a gólzsák. A védekezés kissé felőröl minket, ez támadásban érződik inkább, a beállóst nem találjuk meg labdával, és kevés a betörés. Nagy László viszont a szaggatottról is simán átlőtt. Tatai hiába védett ziccert bravúrral, a házigazdák büntetőt kaptak – erős jóindulattal –, amit kihasználtak. A gyors lábú Lékai érkezett, kompenzálandó statikusságunkat, de előbb csak szabaddobásokat harcolt ki betörései után, majd büntetőt is (14–10).

16–20 perc: A sértett Wiencek góllal büntetett, négy német vitte a kontrát Tataira, de a következő akciónál is kiszolgáltatott volt a magyar kapus, igaz, akkor „csak” két ellenfél érkezett. Labdavesztéseinket – akadt belőlük pár – azonnal büntette az ellenfél. Zubai harcolt ki hetest és újabb kiállítást Wienceknek, Császár pedig gólra váltotta a büntetőt. Felállt falunk előtt körülbelül annyira hatékony a német válogatott, mint a magyar, csak nem teszi meg azt a szívességet, hogy ajándékba adott labdákkal kontrát adjon az ellenfélnek. Időt kértek a németek, ők sem muzsikáltak tökéletesen, de a ziccereiket legalább értékesítették. A magyar falból rendszeresen kiléptek a védők, és egyébként is sokat mozgunk, nehéz felbontani minket. Nagy László aztán a balátlövő helyére keveredve lőtte első találatát. (10–8).

11–15. perc : Az emberfór alatt felpörgettük magunkat, jó védekezés és Tatai védése után Gulyás a szélről húzott be egy újabb magyar gólt, ám ezzel le is pörgött a fórunk, amelyet rögtön német találat követett. Ancsin tört be bátran, és lőtt gólt, üröm az örömben, hogy nagyot esett az oldalára, be is kellett jönni hozzá ápolni. Viszont megállítottuk a német rohamokat, és kiegyenlítetté vált a játék képe. Vadkerti egy sárgáért cserébe tíz méteren belül három németet faultolt le, utolsó „áldozatát”, Wienceket ápolni is kellett a hatosunkon.Viszont a labda a miénk lett… (7–5)

6–10. perc: Gulyás a szélről felkanyarodva jutott átlövésig és gólig, de végül a németek is szereztek gólt felállt fal ellen. Hat perc kellett nekik a védekezésünk feltöréséhez. Elpuskázott támadásunk után rendezetlen védekezésünket kihasználva lőtt újabb gólt a házigazda, amely előbb kapta el saját fordulatszámát. Amíg mi úgy maradtunk, a németek nem – közte négynél Mocsai Lajos időt kért a 9. perc végéhez közeledve. Nehezen találjuk a rést a német hatosfalon, Wiencek kapott két percet, miközben Császár átlövésből gólt szerzett (6–3).

1–5. perc: A németek három, a mieink két támadását hagyta ki – közben Schuch szorult kisebb ápolásra, mert egy lövés után leérkező ellenfél elvitte a támaszkodó lábát. Picit lassú, ütemtelen a játék, érződik még a lábakban és a fejekben a tegnapi ütközet. Aztán a 4. perc elején Ancsin átlövésével mi jutottunk vezetéshez. Erre a házigazda az 5. perc közepén labdaszerzés utáni kontraziccerrel válaszolt, amit kevéssel később megismételt (2–1).

A magyar férfiválogatott kerete
Kapusok:
Mikler Roland (Pick Szeged), Tatai Péter (Pick Szeged), Székely Márton (Balatonfüred)
Jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB-MVM Veszprém), Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Nagy László (MKB-MVM Veszprém)
Irányítók: Császár Gábor (PSG, francia), Lékai Máté (Celje, szlovén)
Beállók: Schuch Timuzsin (MKB-MVM Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
Balátlövők: Bodó Richárd (Grundfos Tatabánya), Ilyés Ferenc (Pick Szeged), Putics Barna (VfL Gummersbach, német), Zdolik Bence (Balatonfüred)
Balszélsők: Vadkerti Attila (Pick Szeged), Varsandán Milán (B.Braun Gyöngyös), Bóka Bendegúz (Balatonfüred)
Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos
Edző: Juhász István

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik