Férfi kézi NB I: káprázatos idényt zár a Budakalász

S. J.S. J.
Vágólapra másolva!
2017.05.13. 12:51
null
A budakalászi játékosoknak aranyat ér a negyedik hely Fotó: CYEB Budakalász)
Káprázatos idényt zár és megsüvegelendő a Budakalász, hiszen NB I-es újonc létére a negyedik helyen végzett, és indulhat a férfi kézilabda EHF-kupában.

Talán merész az összehasonlítás, de a CYEB Budakalász csillagának hirtelen, ugyanakkor megérdemelt emelkedéséről a Veszprém jutott eszünkbe. A bakonyi férficsapat 1981-ben került fel az NB I-be, és rögtön ezüstérmet nyert. Az első osztályban ebben az évadban bemutatkozó kalásziaknak ez a bravúr nem sikerült, de az újoncként szerzett negyedik helyre, és az ezzel járó EHF-kupa-indulásra teljes joggal lehetnek büszkék.

„Szinte hihetetlen, hogy ilyen sikeres, szép ívű idényt zárhatok bajnoki negyedik helyet szerző csapatommal. Ezután talán érthető, hogy nem is töprengtem sokat, amikor menedzserem, Szörnyi Attila a minap arra kért tőlem választ, elfogadjuk-e a vezetők egyéves szerződéshosszabbítási ajánlatát. Igent mondtam, hiszen nagyon tetszik az ősztől ránk váró újabb óriási kihívás, az EHF-kupa-szereplés, valamint a bajnokságban is szeretnénk megőrizni előkelő helyünket” – mondta Horváth Attila, a Budakalász edzője.

Mégis szerényen beszélt a néhány napon belül záruló idényről az együttes remek eredményeinek két kovácsa, Horváth Attila edző és Horváth István sportigazgató. Mindketten azt emelték ki, hogy a nyáron jelentősen megerősített Budakalász gond nélküli, biztos bennmaradása nem is lehetett kérdés, ám a szezon közben pozitív irányban módosították a céljukat.

Januárra ugyanis kiderült, hogy a hatba jutás is reális terv lehet, aztán a tavasz még ennél is jobban sikerült. Mi volt a titok? A vezetők szerint semmi különös, remek elegyet alkottak a feltörekvő tehetséges fiatalokkal az olyan rutinos volt válogatottak, mint a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes Roberto Parrondo, Martin Mazák, Sutka Norbert, Józsa Máté vagy Czina József. A válogatott kapuján dörömbölő ifjak közül kiemelkedett a házi góllövőlista élén álló, súlyos lábsérülés után visszatérő Nagy Bence és az őt követő Koncz András, valamint Bohács Sándor – valamennyien 22-23 évesek.

Amikor a szerződésük meghosszabbításának örülő játékosokat faggattuk a lassan befejeződő idényről, a többségük a csapat védekezését és a fiatal kapusokat, Boros Tamást, Tamási Zsoltot és Váczi Dánielt emelte ki. Mazák az együttes mentális erejét és Horváth edző egyéni stílusát és munkamódszerét is dicsérte. Beálló társa, Józsa a gárda remek állóképességét, jó erőbeosztását hangoztatta. A több egy-két gólos győzelem értékét és a fiatalok, öregek gyors összecsiszolódósát, a csapategység fontosságát magyarázta Sutka. A védőspecialista Czina – mi mást? – a Kalász betonvédelmét, a védekezésből indított lerohanásokat méltatta.

„Jó döntés volt, hogy Szegedről ide szerződtem, a családommal együtt kiválóan érzem magam, és különösen sokat ér nekünk Budapest közelsége – mondta a Nemzeti Sportnak a spanyol Roberto Parrondo, a Budakalász legfényesebb gyémántja. – Sok kiváló játékossal szerepelhetek együtt, a csapatunk legfőbb erénye, hogy minden helyzetben biztatjuk és jól megértjük egymást. Szerencsére elkerültek a sérülések, sok gólt lőttem, szóval elégedett vagyok, ezért maradok is.”

A következő idényre csupán két-három helyen változik a döntően továbbra is magyar játékosokra épülő keret.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik