nemzetisport.hu 2019.05.21 11:22 Frissítve: 2019.05.21 19:31

Férfi kézi: Momir Ilics visszavonul, a Veszprém segédedzője lesz

Nem csupán a Telekom Veszprém csapatától, de a profi pályafutásától is elbúcsúzott Momir Ilics, a szerbek 37 éves balátlövője a jövőben a magyar klub egyik segédedzőjeként dolgozik.

Momir Ilics befejezi aktív pályafutását (Fotó: Koncz György)

 

 

„Hat évet játszottam ebben a klubban, ez volt az utolsó idényem. Egyszer mindenkinek eljön ez az idő, én most mondok búcsút. Nagyon nehéz döntés, hogy végleg befejezzem a pályafutásom. Húsz évet kézilabdáztam profi szinten, ez az életem. Nem is tudom elképzelni nélküle a továbbiakban” – nyilatkozta meghatottan Momir Ilics.

Csík Zoltán, a Veszprém Handball Team Zrt. vezérigazgatója elárulta, hogy Ilics, illetve a csapat edzője, David Davis megegyeztek abban, hogy a klasszis átlövő segédedzői pozícióban a klub mellett marad.

„Megbeszéltem Csík Zoltán vezérigazgatóval és David Davis edzővel, hogy az általam nagyon megszeretett veszprémi egyesületnél maradok, és segítek akár az első csapatnál, akár az utánpótlás-nevelésben – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a kétszeres BL-győztes, Eb-ezüstérmes Ilics, aki a hatodik idényét tölti a veszprémieknél. – Csodálatos és sikeres játékoskarrierre emlékezhetek vissza, de a pontot még további két arannyal, a bajnokival és a BL-ben szerezhetővel szeretném kitenni a végére.”

„ Hálával gondolok az engem Veszprémbe szerződtető Hajnal Csabára, Kálomista Gáborra és Fonyó Károlyra, valamint azokra a trénerekre, akik korábban, majd Veszprémben segítettek. A legtöbbet nevelőedzőm, a szabadkai Nikola Jevremovics tett azért, hogy a legjobbak között is megálljam a helyem, majd tovább fejlődtem Gummersbachban Sead Hasanefendic, Kielben Alfred Gíslason, Veszprémben pedig Carlos Ortega, Xavier Sabaté és David Davis keze alatt. A sok-sok kiváló játékost pedig, akikkel volt szerencsém együtt kézilabdázni, azért nem sorolom, mert egyrészt túl hosszú lenne a névsor, másrészt biztosan kifelejtenék valakit. A fél életem a családomé, a feleségemé és Tadej fiamé, a másik fele azonban a kézilabdáé. Ezért is örülök nagyon, hogy Veszprémben a sportágban maradhatok és klubomnak, a szurkolóknak is visszaadhatok valamennyit a kapott támogatásból, szeretetből.”

Ilics a szülővárosában, a Samot Arandelovacban kezdte profi karrierjét, ahol egészen 2001-ig játszott, majd a Kolubara-Lazarevacba igazolt. 2002-ben a szabadkai Fidelinka Suboticához került, amelyben egészen 2004-ig játszott, majd a szlovén Gorenje Velenjéhez igazolt. Itt a Bajnokok Ligájában szerepelhetett, és ki is használta a lehetőséget, hiszen a Velenjében töltött két szezon alatt 91-szer volt eredményes a legrangosabb európai kupasorozatban. Felfigyelt rá a német Gummersbach, ott 2006-tól 2009-ig játszott, és az utolsó idényében sikerült megnyernie az EHF-kupát.

Ezután a THW Kiel következett, amellyel mindent megnyert: kétszeres Bajnokok Ligája-győztes, háromszoros német bajnok és kupagyőztes és kétszeres német Szuperkupa-győztes lett.

2013-ban a Veszprémhez csatlakozott, öt alkalommal játszhatott a Bajnokok Ligája négyes döntőjében, eddig ötszörös magyar bajnoknak, ötszörös Magyar Kupa-győztesnek, kétszeres SEHA-liga-győztesnek vallhatja magát. 2014–15-ben 114, majd 2015–2016-ban 120 találattal a BL gólkirálya lett. A magyar rekordbajnok színeiben eddig összesen 266 mérkőzésen lépett pályára és 1162 gólt szerzett.

A szerb válogatottban 125 mérkőzésen 456 találat fűződik a nevéhez. A legjobb eredménye a 2012-es, hazai rendezésű Európa-bajnokságon elért második hely, amelyen a torna legjobb játékosának is megválasztották.

A közelgő magyar bajnoki döntőről Ilics az újságíróknak azt mondta: úgy érzi, jó formában van a csapat, a legfontosabb, hogy nyugodtnak és koncentráltnak kell maradni. „Kézilabdázni szeretnénk, hiszen ezt szeretjük csinálni” –  tette hozzá.

David Davis közölte: a csapat a szezon utolsó egy hónapjára a lehető legjobb formába került, ezért magabiztosan várják az előttük álló kihívásokat.  „Elértük a két legnagyobb célunkat, hogy ott legyünk a bajnoki döntőben és bejussunk a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe. Mindenki egészséges és minden mérkőzésünket meg szeretnénk nyerni” – fogalmazott.

Így jelentette be visszavonulását Momir Ilics

2019.11.10 16:09:01

Kézilabda R. Gy.

A végén nagyon feljöttek a norvégok, de így is maradt egy gól az előnyből.

2019.11.17 14:23:39

Kézilabda B. L.

A második játékrészben időnként már a védekezés is előkerült, a győzelem nem forgott veszélyben.

2019.11.16 13:20:57

Kézilabda T. D.

Remek eredmény az iksz, ám ha nincs a 12 perces gólcsend, nem csak egy pontot visz a középdöntőbe az FTC.

2019.09.25 17:45:02

Kézilabda nemzetisport.hu

A magyar válogatott a C-csoportban Romániával, Montenegróval és Spanyolországgal is megküzd.

2019.11.16 13:13:42

Kézilabda T. D.

Az első félidőben még sok volt a hiba, ám a második játékrészben állva hagyta ellenfelét a bakonyi csapat.