nemzetisport.hu 2019.05.21 11:22 Frissítve: 2019.05.21 19:31

Férfi kézi: Momir Ilics visszavonul, a Veszprém segédedzője lesz

Nem csupán a Telekom Veszprém csapatától, de a profi pályafutásától is elbúcsúzott Momir Ilics, a szerbek 37 éves balátlövője a jövőben a magyar klub egyik segédedzőjeként dolgozik.

Momir Ilics befejezi aktív pályafutását (Fotó: Koncz György)

 

 

„Hat évet játszottam ebben a klubban, ez volt az utolsó idényem. Egyszer mindenkinek eljön ez az idő, én most mondok búcsút. Nagyon nehéz döntés, hogy végleg befejezzem a pályafutásom. Húsz évet kézilabdáztam profi szinten, ez az életem. Nem is tudom elképzelni nélküle a továbbiakban” – nyilatkozta meghatottan Momir Ilics.

Csík Zoltán, a Veszprém Handball Team Zrt. vezérigazgatója elárulta, hogy Ilics, illetve a csapat edzője, David Davis megegyeztek abban, hogy a klasszis átlövő segédedzői pozícióban a klub mellett marad.

„Megbeszéltem Csík Zoltán vezérigazgatóval és David Davis edzővel, hogy az általam nagyon megszeretett veszprémi egyesületnél maradok, és segítek akár az első csapatnál, akár az utánpótlás-nevelésben – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a kétszeres BL-győztes, Eb-ezüstérmes Ilics, aki a hatodik idényét tölti a veszprémieknél. – Csodálatos és sikeres játékoskarrierre emlékezhetek vissza, de a pontot még további két arannyal, a bajnokival és a BL-ben szerezhetővel szeretném kitenni a végére.”

„ Hálával gondolok az engem Veszprémbe szerződtető Hajnal Csabára, Kálomista Gáborra és Fonyó Károlyra, valamint azokra a trénerekre, akik korábban, majd Veszprémben segítettek. A legtöbbet nevelőedzőm, a szabadkai Nikola Jevremovics tett azért, hogy a legjobbak között is megálljam a helyem, majd tovább fejlődtem Gummersbachban Sead Hasanefendic, Kielben Alfred Gíslason, Veszprémben pedig Carlos Ortega, Xavier Sabaté és David Davis keze alatt. A sok-sok kiváló játékost pedig, akikkel volt szerencsém együtt kézilabdázni, azért nem sorolom, mert egyrészt túl hosszú lenne a névsor, másrészt biztosan kifelejtenék valakit. A fél életem a családomé, a feleségemé és Tadej fiamé, a másik fele azonban a kézilabdáé. Ezért is örülök nagyon, hogy Veszprémben a sportágban maradhatok és klubomnak, a szurkolóknak is visszaadhatok valamennyit a kapott támogatásból, szeretetből.”

Ilics a szülővárosában, a Samot Arandelovacban kezdte profi karrierjét, ahol egészen 2001-ig játszott, majd a Kolubara-Lazarevacba igazolt. 2002-ben a szabadkai Fidelinka Suboticához került, amelyben egészen 2004-ig játszott, majd a szlovén Gorenje Velenjéhez igazolt. Itt a Bajnokok Ligájában szerepelhetett, és ki is használta a lehetőséget, hiszen a Velenjében töltött két szezon alatt 91-szer volt eredményes a legrangosabb európai kupasorozatban. Felfigyelt rá a német Gummersbach, ott 2006-tól 2009-ig játszott, és az utolsó idényében sikerült megnyernie az EHF-kupát.

Ezután a THW Kiel következett, amellyel mindent megnyert: kétszeres Bajnokok Ligája-győztes, háromszoros német bajnok és kupagyőztes és kétszeres német Szuperkupa-győztes lett.

2013-ban a Veszprémhez csatlakozott, öt alkalommal játszhatott a Bajnokok Ligája négyes döntőjében, eddig ötszörös magyar bajnoknak, ötszörös Magyar Kupa-győztesnek, kétszeres SEHA-liga-győztesnek vallhatja magát. 2014–15-ben 114, majd 2015–2016-ban 120 találattal a BL gólkirálya lett. A magyar rekordbajnok színeiben eddig összesen 266 mérkőzésen lépett pályára és 1162 gólt szerzett.

A szerb válogatottban 125 mérkőzésen 456 találat fűződik a nevéhez. A legjobb eredménye a 2012-es, hazai rendezésű Európa-bajnokságon elért második hely, amelyen a torna legjobb játékosának is megválasztották.

A közelgő magyar bajnoki döntőről Ilics az újságíróknak azt mondta: úgy érzi, jó formában van a csapat, a legfontosabb, hogy nyugodtnak és koncentráltnak kell maradni. „Kézilabdázni szeretnénk, hiszen ezt szeretjük csinálni” –  tette hozzá.

David Davis közölte: a csapat a szezon utolsó egy hónapjára a lehető legjobb formába került, ezért magabiztosan várják az előttük álló kihívásokat.  „Elértük a két legnagyobb célunkat, hogy ott legyünk a bajnoki döntőben és bejussunk a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe. Mindenki egészséges és minden mérkőzésünket meg szeretnénk nyerni” – fogalmazott.

Így jelentette be visszavonulását Momir Ilics

2020.07.08 22:05:14

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Sorozatunk újabb részében visszamegyünk a kilencvenes évekig, amikor a válogatott történelme egyik legnagyobb sikerét érte el 1997-ben.

2020.07.04 22:02:29

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Játékunkra továbbra is érvényes, ami a labdára: nem a küzdelem, a békétlenség, az indulat, hanem az öröm, az élmény, a szórakozás forrása.

2020.07.03 18:57:56

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Az édesapa piszkosult akart nyerni, a fia szorgalmával kompenzálta, hogy nem volt kiugróan tehetséges. Mindketten válogatottak lettek a sportágukban.

2020.06.21 23:16:12

Kézilabda S. T. J.

A Nemzeti Sport hétfői számából ajánljuk.