HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.02.01 19:47 Frissítve: 2018.02.02 15:45

Férfi kézi: Mocsai nem érti Vranjes kritikáit, meghívta Balatonboglárra

Mocsai Lajos nem érti Ljubomir Vranjes kritikáit, egyúttal – mint azt a DIGI Sport híradójában elmondta – meghívja a férfi kézilabda-válogatott svéd edzőjét a Nemzeti Kézilabda Akadémiához, hogy nézze meg, hogyan dolgoznak.

HIRDETÉS
Mocsai Lajos nem érti Ljubomir Vranjes kritikáit, meghívta Balatonboglárra (Fotó: Török Attila)

 

„Két meccset nyerni az Eb-n, talán ez a reális. De én nem szeretem a realitásokat, szóval megpróbálunk ezen változtatni” – nyilatkozta a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság előtt Ljubomir Vranjes a Sport 24-nek.

Hogy a megálmodott két győzelem mennyire volt a realitás, nem tudjuk, a magyar válogatott mindenesetre három vereséggel kullogott haza az Eb után. Ezek után az M4 Sportnak nyilatkozó szövetségi kapitány nekiesett a hazai utánpótlásképzésnek, erőnlétben gyenge magyar játékosokról beszélt, és azt mondta, a fizikai felkészítést 16 éves korban kellene elkezdeni.

A korábbi női és férfi sikerkapitány Mocsai Lajos másképp vélekedik.

„A kondicionális képességfejlesztés rendszerét 16 éves korban elkezdeni fejleszteni nagyon késő, ott a tárcsás súlyemelésre gondolhatott valójában, mint egy szűkebb területre. De edzéselméleti-módszertani szempontból azért sokkal bővebb az a környezet, amelyben a gyerekekkel kell dolgozni.”

„Az utánpótlásban a Nemzeti Kézilabda Akadémiát a világ kézilabda-szövetsége mintaprojektként próbálja kezelni, és valószínűleg a világ egyik kiemelt kézilabdaképző központja lesz. Tehát azt feltételezni, hogy az ott dolgozó szakemberek és az ott lévő sporttudományos háttér nem tudja, mit kell csinálni – én ezt nem tudom elfogadni” – mondta Mocsai Lajos az általa vezetett balatonboglári akadémiáról.

„Megnyugtatom, hogy ha lejön hozzám, szeretettel meghívom a kézilabda-akadémiámra, hogy megnézze, milyen képességfejlesztés folyik” – üzent Vranjesnak.

A svéd szakember azt is hiányosságként emlegette, hogy a magyarok csak a támadást gyakorolják, és kevesen játszanak kétirányú kézilabdát a klubjukban.

„Ha ő azt feltételezi, hogy mi nem tudjuk, a támadás és a védőjáték azonos mértékben fontos, kiegészítve a lerohanásokkal és a visszarendeződéssel, s nincsen meg nálunk a sporttudományos kutatási háttere, hogyan kell ezt végrehajtani, akkor jelzem, hogy ezen már rég túl vagyunk, mert akkor eddig sem tudtunk volna eredményt elérni” – fogalmazott a Testnevelési Egyetem rektora, aki női kapitányként olimpiai ezüstöt nyert, a férfiakkal pedig Szöulban és Londonban négy közé jutott.

A tavalyi vb-bronzérmes Szlovénia elleni világbajnoki pótselejtezőn viszont tényleg nehéz lesz jó eredményt elérni. Négy éve Mocsai Lajosnak egy talán erősebb magyar csapattal sem sikerült a továbbjutás, ez akkor a mieink olimpiai részvételébe is került.

„Ha jól fel tudunk készülni, kellő idővel, a védelem megfelelő megszervezésével – mert az nem lehet, hogy egy cseh balátlövő tíz vagy annál több gólt lő nekünk úgy, hogy nincs előtte megfelelő védelem –, és ezt meg kell tudnunk szervezni a mostani játékosállományból, akkor van reális esélyünk, hiszen a második mérkőzés Magyarországon lesz, ezért nem látom reménytelennek.”

Mocsai Lajos szerint időt kell adni a kapitánynak, és amiben csak lehet, segíteni.

„Egy jó kisugárzású, eredményes klubedzőről van szó, de egész más terület a nemzeti válogatottnak egy világverseny. Neki ezt az utat meg kell találnia, nekünk pedig azt, hogy miként tudjuk segíteni a munkáját.”

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.18 16:01:28

Kézilabda nemzetisport.hu

Öt gól is volt már a Szeged hátránya, végül egy pontot szereztek Bánhidiék a dánok ellen.

2018.11.17 18:09:04

Kézilabda nemzetisport.hu

Parádés kapusteljesítmény, hatalmas tempó: a címvédő kiütötte és kiejtette a Koprivnicát.

2018.11.17 15:22:15

Kézilabda nemzetisport.hu

A háromgólos idegenbeli vereség után itthon kilenccel nyert a bakonyi együttes.

2018.11.17 14:59:44

Kézilabda BÁLINT MÁTYÁS (Kristiansand)

Nyolc góllal nyertek a norvégok, Lunde lehúzta a rolót.

2018.11.15 13:03:47

Kézilabda nemzetisport.hu

A magyar válogatott a csoportban Hollandiával, Horvátországgal és Spanyolországgal találkozik.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS