Férfi kézi: Matics szerint kellett az új lendület a Tatabányának

Vágólapra másolva!
2020.07.15. 12:17
Már egy hete edz a Tatabánya férfi kézilabdacsapata, és a játékosok láthatóan nemcsak a labdának, hanem egymásnak is örülnek a hosszú kényszerszünet után.
Alaposan kicserélődött kerettel kezdte meg a felkészülést a Tatabánya (Fotó: Tumbász Hédi) 
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Alaposan kicserélődött kerettel kezdte meg a felkészülést a Tatabánya (Fotó: Tumbász Hédi) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Bár még nem minden ugyanolyan, mint a járványhelyzet előtt, mégis visszatért a régi érzés, amikor a játékosok az edzés előtt betolták a kézilabdával teli bevásásárlókocsit a tatabányai Földi Imre Sportcsarnok pályájára. Vladan Matics edző alaposan kicserélődött kerettel kezdte el a felkészülést, és különösen sokat kell majd foglalkoznia a védelem összerakásával, mert a csapat egyik új szerzeménye Debreczeni Dávid, akinek be kell illeszkednie a Grundfos Tatabánya KC hátsó falába.

KELLETT AZ ÚJ IMPULZUS

– Mennyire érezni a játékosokon a kényszerű szünetet?
– A srácok meglepően jó állapotban jöttek vissza – válaszolta Vladan Matics, a Tatabánya edzője. – Frissnek érzem a csapatot, ez a legjobb szó rá, amiben nyilván a nyári fiatalítás is benne van, de kellett is az új impulzus, mert két-három év után szerintem valamennyire elfárad az edző és a játékosok kapcsolata. Bár még ismerkedünk az új társasággal, érzem a lendületet, és nincsenek nyelvi akadályok sem, gyorsan megy köztünk a kommunikáció. Egy hét után korai bármit is mondani, de szerintem jó az irány.

– Hogyan kell fokozatosan felépíteni az edzéseket ebben az új helyzetben?
– Napi egy edzéssel kezdtünk a múlt héten, amihez lassan jött még egy, aztán volt egy felmérés, amely nagyon jó eredményeket hozott. Kiderült, hogy senki sem lustálkodta el otthon ezt a néhány hónapot, hanem elvégezte, amit kértünk tőle. Most, hogy újra együtt edzünk, délelőtt kondizunk és futunk, délután pedig vegyes munkát végzünk, van bemelegítő játék, gyakoroljuk a támadást és a védekezést, és már bizonyos taktikai elemeket is.

– Pontosan mit gyakorolnak az új kerettel?
– A legfontosabb a védelmet felépíteni az idényrajtig, hiszen a Sipos Adrián–Ilyés Ferenc tengely mellé harmadiknak bejött Debreczeni Dávid, akinek szintén olyan alapkőnek kell lennie, mit az előbbi kettőnek. Ehhez idő kell, mert a Fradiban Schuch Timuzsin mellett más rendszerben kellett védekeznie, itt meg kell tanulnia a váltásokat. De profi srác, edzéseken százszázalékosan odateszi magát, az első benyomásom róla és a csapatról is pozitív.

„A klubváltásnál szempont volt, hogy füredi szereplésem után újra nemzetközi kupában játszhatok, és vonzott a kihívás, hogy magasabb szinten álló csapatban próbálhatom ki magam – mondta a Nemzeti Sportnak Debreczeni Dávid. – A Fradiban rengeteget tanultam a védekezésben Schuch Timuzsintól, akinek óriási a tapasztalata, és rengeteget köszönhetek neki az átigazolásom kapcsán is. Itt más a rendszer, amit meg kell szoknom, egyelőre figyelek, és igyekszem mindent magamba szívni.”

Míg a zöld-fehéreknél a két hármas védő közül az egyik rendre kilépett a labdás támadóra, a másik a beállót fogta, a Bányászban hozzá kell szoknia a váltásokhoz a két védőspecialistával, a volt és a jelenlegi válogatott Ilyés Ferenccel és Sipos Adriánnal, akik négy éve a védelem oszlopai.

„Egyelőre kissé szokatlan, de csak idő kérdése az átállás, a lényeg, hogy minden mozdulat ösztönös legyen” – tette hozzá a Budapestet, Gyöngyöst és Balatonfüredet is megjáró 27 éves beálló. És az edzéseken ezzel láthatóan sokat is foglalkoznak, Matics szinte minden egyes támadásnál bement a védők közé, és maga mutatta meg, mit és miért szeretne. De nemcsak Debreczeninek, hanem például a hasonló fizikai paraméterekkel megáldott Zdolik Bencének is, aki szintén a nyáron érkezett Balatonfüredről.

A többi játékos, például a válogatott Balogh Zsolt, Ancsin Gábor, Győri Mátyás, Hornyák Péter, vagy a súlyos sérülésből visszatérő Juhász Ádám mozgásán és lelkes hozzáállásán egyáltalán nem látszott a kényszerű szünet, élvezték a másfél órás edzést, amelyet Marosi László klubelnök is végignézett a lelátón üldögélve. A labda azért még nem mindig ment oda, ahová szánták, és a játék sem volt annyira gördülékeny, mint szokott, de egyrészt lehetett látni, hogy már egy hét után is határozott elképzelés van az edzésen gyakorolt elemek mögött, másrészt ezeknek az edzéseknek erős üzenetük is van: a kézilabda visszatért!

Debreczeni Dávid szerint csak idő kérdése, hogy beleszokjon a tatabányai rendszerbe
Debreczeni Dávid szerint csak idő kérdése, hogy beleszokjon a tatabányai rendszerbe
HIÁNYZOTT A LABDA

GYŐRI Mátyás, a Tatabánya irányítója: „A karantén előtt mindent be tudtunk szerezni, ami az otthoni edzésekhez kellett, és nemcsak azt igyekeztem elvégezni, amit kiadtak, hanem még azon felül is, így úgy érzem, maximálisan kihasználtam a három hónapos kényszerszünetet, és megerősödve kezdtem el a közös edzéseket. Bevallom, kissé nyomasztó volt ez az időszak, ezért nyugodtnak és felszabadultnak éreztem magam, amikor vége lett. Hiányzott már a labda, de nemcsak nekem, mindenkinek. És nem is ment annyira rosszul, mint a hosszú kihagyás után vártam, bár az első labdás edzés után olyan izomlázam volt, hogy reggel alig tudtam kikelni az ágyból.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik