Férfi kézi: költségracionalizálásra készül a Veszprém és a Szeged

NAGY PÉTER, VINCZE SZABOLCSNAGY PÉTER, VINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.03.27. 21:50
null
A nyáron klubot váltó Dragan Gajicot (labdával) valószínűleg idén már nem láthatjuk Veszprém-mezben (Fotó: Szabó Miklós)
Hiába a nemzetközi szövetség törekvése az idei BL-szezon befejezésére, a kényszerszünet gazdaságilag érzékenyen érinti a magyar klubokat: Szegeden a veszteség viseléséből mindenkinek ki kell venni a részét, és Veszprémben is szóba került a költségracionalizálás.

Azt már az elején szögezzük le: a jelenlegi helyzetben nincs jó megoldás – persze ettől még a realitás talaján kell(ene) maradni... Mint ismert, a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) a koronavírus-járvány terjedése miatt augusztus végére halasztotta a férfi Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjét, ami sokaknál kiverte a biztosítékot. A hetek óta karanténban lévő sportolók közül elsőként a PSG dán klasszisa, Mikkel Hansen fejezte ki nemtetszését, mondván, számos játékos a nyáron klubot vált, így hiába is jutnának be csapatukkal, a németországi final fourban már nem vehetnének részt. Vagy igen, de ellenfélként...

Egy biztos, az EHF-nél minden követ megmozgatnak azért, hogy végigmenjen az idény, már csak azért is, mert az elitsorozatban nagy pénz forog kockán: nemcsak az európai szövetség, de a klubok, a játékosok is sokat veszíthetnek, ha az idén nem hirdetnek bajnokot Kölnben. A Mol-Pick Szegedet a címvédő északmacedón Vardarral, a Telekom Veszprémet a lengyel Wisla Plockkal sorsolták össze a legjobb 16 között a BL-ben.

„Ha igaz, hogy a járvány csak június-július körül tetőzik hazánkban, nehezen elképzelhető, hogy a magyar bajnokság folytatódik, illetve a Magyar Kupát lejátsszák. Ha a hazai sorozatokat nem lehet megrendezni, a Bajnokok Ligája-mérkőzések júniusi lebonyolítására sem látunk sok esélyt. Pillanatnyilag a Pick Kézilabda Zrt. veszteségeinek felmérése és a válságkezelés zajlik, de az megállapítható, hogy a kialakult helyzet miatt jelentős anyagi hátrányokat szenved el klubunk. A játékosokkal tárgyalni fogunk, meggyőződésünk, a veszteség viseléséből mindenkinek ki kell vennie a részét. Nem tervezzük a jövő évi keretünk módosítását, a jelentős veszteségek ellenére a tulajdonosnak, a szponzoroknak, valamint az elmúlt évek eredményes gazdálkodásának köszönhetően stabil lábakon áll a Mol-Pick Szeged” – mondta a Nemzeti Sportnak Szűcs Ernő Péter, a szegediek elnöke.

Csík Zoltán, a Veszprém Handball Team Zrt. vezérigazgatója jó szándékú időhúzásnak tartja, hogy az EHF augusztusra tolta a BL négyes döntőjét, a sportvezető szerint az európai szervezet érthetően szeretné életben tartani a trófea megszerzésének lehetőségét. Csíknak ezzel az a problémája, hogy e szerint májusra mindennek vissza kellene állnia a régi kerékvágásba, ráadásul nemcsak hazánkban, hanem minden érintett országban. Ez pedig nagyon nehéz lesz.

„Nem tudjuk, mi lenne a megfelelő reakció, hiszen hasonló a mi életünkben még nem történt – mondta lapunknak Csík Zoltán. – Nem szabadna bajnokot hirdetni, ha nem játsszuk le a döntő küzdelmeket, de még akkor sem vagyok biztos benne, hogy reális képet kapnánk egy ilyen csonka szezon után. Egyelőre sokismeretlenes egyenletnek látom, hogyan határozzák majd meg, mely csapatok jutnak a négyes döntőbe” – tette hozzá a veszprémi vezető, aki szerint a játékosok szerződése is érdekes helyzetet teremt, hiszen minden felborult, ami a szerződéseken alapult.

„A jelenlegi ex lex állapot, amiről nem tehetünk. A játékosokkal és a stábbal már beszéltünk a költségracionalizálás lehetőségeiről, és azt gondolom, hálásak lehetünk a kormánynak, hogy a sportot beemelte abba a kategóriába, amelyet mentesít a járulékfizetési kötelezettség alól” – fogalmazott a veszprémi elnök.

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) a koronavírus-járvány terjedése miatt az eredetileg május 30–31-re tervezett férfi Bajnokok Ligája négyes döntőjét egy későbbi időpontban, augusztus 22–23-án rendezné meg Kölnben. Az EHF versenynaptára szerint legkorábban júniusban kezdődhetnek újra a nemzetközi kupaküzdelmek, és mindössze négy hét alatt lezavarnák a BL-ből visszamaradt fordulókat, úgy, hogy csak a final four maradjon hátra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik