Férfi kézi: „Kilencvenkilenc százalék, hogy Lékai nem lehet ott az Eb-n”

Vágólapra másolva!
2019.11.06. 12:25
null
Lékai Máté az őszi szezonban már nem léphet pályára (Fotó: Kielce Handball)
Kiderült, hogy Lékai Máté térdsérülése súlyos, így hónapokig nem számíthat rá sem csapata, sem a válogatott.

 

Egy betörés után Lékai Máté, a Telekom Veszprém magyar válogatott irányítója fájdalmas arccal terült el a lengyel Kielce elleni Bajnokok Ligája-meccs második félidejének elején. Visszaállni már nem tudott, mégis némi reménykedéssel tölthette el a szurkolókat, hogy a meccs végén visszatért pacsizni az ellenféllel.

A Veszprém által kiadott keddi közlemény szerint azonban mégis nagy a baj, a hétfői MR-vizsgálatok megállapították, hogy a játékos sérülése súlyos, hátsó keresztszalag-szakadást szenvedett. A további vizsgálatok döntik el, szüksége lesz-e műtétre a felépüléshez, de az már biztos, hogy Lékai az őszi szezonban nem lép többet pályára. Sőt, egy ilyen sérülés fél év kiesést is eredményezhet.

„Kentin Mahé teljesen felépült, és kész a bevetésre – mondta David Davis, a Veszprém edzője, amikor az irányítókról és az előtte álló lehetőségekről kérdeztük. – Ráadásul Rasmus Lauge is készen áll, aki egyre többet játszik ezen a poszton, és eddig bizonyította, hogy be tud szállni, ha szükség van rá, ezért úgy érzem, Lékai Máté hiányát egyelőre meg tudjuk oldani. Igen sok játékos van a Veszprém keretében, akiket tudok a posztok között mozgatni, így ebből a szempontból szerencsés helyzetben vagyok.”

Lékai kiesése ráadásul a magyar válogatottban is minden felborított, hiszen alapból három irányító van a keretben, ebből ketten utaznak a januári Európa-bajnokságra. A Veszprém irányítója kulcsfigura lett volna, nemcsak mert első számú játékos a poszton, hanem mert a második számú Juhász Ádám (Grundfos Tatabánya KC) is súlyos sérülést szenvedett augusztus utolsó napján, az új szezon első bajnokiján.

„Kedd délelőtt beszéltem az orvossal, kilencvenkilenc százalék, hogy Máté nem lehet ott velünk az Eb-n – mondta a Nemzeti Sportnak Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Jelenleg is sakkozunk, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást ebben a helyzetben. Fiatalokkal kezdtünk dolgozni, de így lehet, hogy még a tervezettnél is fiatalabbak leszünk, hiszen a kiesők helyére jó eséllyel Győri Mátyás és Ubornyák Dávid léphet előre. Ez nagy lehetőség nekik, de nagyobb felelősséggel is jár, meglátjuk, ez a helyzet mit hoz ki belőlük.”

A kapitány szerint Lékai nemcsak játékosként nagy értéke a nemzeti csapatnak, hanem a személyisége miatt is, vezérként sokat segíthet a fiataloknak. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy lehetőségként szóba kerülhet a 35 éves, 247-szeres válogatott Császár Gábor. A svájci Kadetten Schaffhausen játékosa a múlt héten 16 gólt szerzett a Bajnokok Ligájában a dán GOG ellen. Bár a válogatott szakmai stábja úgy döntött, a fiatalok felé nyit, a bő keretnek Császár is tagja, aki már csak tapasztalatával is rengeteget tudna segíteni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik