Férfi kézi Eb: új technológia, már a cseréket is vissza lehet nézni – videó

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.24. 13:31
null
Számos technológia segíti a jó döntések meghozatalát
A labdarúgás után a kézilabdában is egyre több technológiai újítást vezetnek be, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy csökkentsék a meccsek során hozott döntésekben a szubjektív faktort. Horvátországban először használták férfi Európa-bajnokságon a videobírót, emellett újdonságként már a cseréket is külön kamera pásztázza.  
A gólvonal-technológiához használt speciális kamerák
A gólvonal-technológiához használt speciális kamerák

A német–szlovén csoportmeccs legvégén használták először férfi Eb-n a videobírót, az más kérdés, hogy nem aratott osztatlan sikert a hosszas videózás után meghozott döntés, mely szerint a szlovénoktól Blaz Blagotinsek piros lapot kapott a középkezdés megakadályozásáért, s a németek időn túli hetest, amivel egyenlítettek.

Először a 2016-os Bajnokok Ligája négyes döntőn hívták segítségül ezt a lehetőséget, amikor a játékvezetők a videofelvétel megtekintése után adtak piros lapot a PSG horvát beállójának, Igor Vorinak a Kielce elleni elődöntőben.

A gólvonal-technológia (mindkét kapuban három kamera van felszerelve) már a 2013-as BL final fouron jelen volt, segítségével könnyen eldönthető, hogy a labda teljes terjedelmével áthaladt-e a gólvonalon, illetve miután össze van kötve a hivatalos időmérő rendszerrel, egyértelműen kiderül, hogy időn belül született-e a találat.

A dudaszó pillanatában LED-fény villan a kapu mögött
A dudaszó pillanatában LED-fény villan a kapu mögött

Szintén nem újdonság, hogy egy LED-fény villan fel az időkérések és a játékrészek végén hallható dudaszóval párhuzamosan. Az volt korábban a tapasztalat, hogy sokszor nem lehetett hallani a dudaszót, ami később vitás helyzeteket szült, ezért vezettek be egy újabb jelzést.

Külön kamera figyeli a cseréket
Külön kamera figyeli a cseréket

A női vb-vel ellentétben itt nem alkalmazzák a nagy piros gombot az időkérések megkönnyítésére, de van így is újdonság, ugyanis külön kamera veszi mindkét kispadnál a cserére kijelölt területet. Ha egy csapat rosszul cserél, de az EHF delegáltja nem biztos benne, hogy melyik játékost kell megbüntetni, visszanézheti a felvételt.

Az EHF Tv összeállítása a használt technológiákról

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik