Férfi kézi Eb: spanyol siker, a németek az 1. félidőben padlót fogtak

Vágólapra másolva!
2016.01.16. 20:13
null
Maqueda talál, piros! (Fotó: AFP)
Győzelemmel nyitotta a 2016-os férfi kézilabda Európa-bajnokságot a spanyol válogatott, amely 32–29-re nyert Németország ellen. Dánia a hajrában törte meg Oroszország ellenállását.

Németország egyáltalán nem kezdett rosszul a Spanyolország elleni rangadón, 9–7-re vezetett, hogy aztán teljesen szétessen – Hendrik Pekeler gólja után tizenegy és fél perces káosz következett, a spanyolok pedig valósággal átsöpörtek ellenfelükön.

A 11–2-es spanyol roham elég rosszat tett a németeknek, akik viszont jól zárták a félidőt, és 18–15-re felzárkóztak, ráadásul a dél-európaiak meg is fogyatkoztak, miután Jorge Maqueda szabaddobásból a bírók szerint szándékosan fejbe lőtte Steffen Weinholdot, „jutalma” piros lap volt.

A német zárkózásnak itt nagyjából vége is lett, a második félidőben Spanyolország magabiztosan tartotta „követési távolságban” riválisát, három-négy gól előnnyel gazdálkodott. Egy kis megingás után aztán 26–25-re feljöttek a németek, ám Julen Aguinagalde és Joan Canellas rövidesen visszaállította a „megszokott” háromgólos különbséget.

Az utolsó tíz percet kétgólos fórral kezdte Spanyolország, ráadásul Niclas Pieczkowski német szempontból a lehető legrosszabb pillanatban hozott össze egy hétméteres, kiállítás kombinációt, Valero Rivera nem is kegyelmezett. Víctor Tomás az 56. perc elején megszerezte a harmincadik spanyol gólt, gyakorlatilag eldöntve a meccset – Németország innen nem hozhatta vissza a találkozót, és 32–29-re kikapott.

Az első félidei nagy spanyol roham (és német összeomlás) végül döntőnek bizonyult, Dagur Sigurdsson csapata hiába hajszolta az eredményt a szünet után. A spanyol csapat és a mezőny legeredményesebbje a hétgólos Valero Rivera volt, a németeké a hatgólos Christian Dissinger.

A svéd–szlovén találkozó az első félidő alapján nagyon simának ígérkezett: az északiak 3–3 után megugrottak, aztán a félidő hajrájában még rákapcsoltak, és Jonas Källman, valamint Andreas Cederholm vezérletével hét góllal elhúztak (16–9).

Volt ez a második félidő elején nyolc is, ám a közel reménytelen helyzet nem tartotta vissza a szlovénokat, akik egyszer csak nagyon elkapták a fonalat. Mivel a svédek ezzel párhuzamosan teljesen elveszítették azt, a 47. percben már 19–18 volt az állás, majd az 50.-ben meg is érkezett Szlovénia az ellenfél mellé (20–20). A hajrában jócskán lecsökkent a gólok száma, a szlovénok Matej Gaber találata után még reménykedhettek (22–21), ám Fredrik Petersen pár másodperccel a vége előtt döntött, Svédország 23–21-re győzött.

A dán–orosz találkozó kiegyenlített küzdelmet hozott, az első félidőben többnyire az északiak futottak az eredmény után, időről időre utolérve ellenfelüket. A második félidő elején aztán Dánia 17–14-re elhúzott, az északi öröm rövid életűnek bizonyult azonban, mert Dmitrij Zsitnyikov gólja után 19–19-et mutatott az eredményjelző.

A döntés 24–23 után jött el: Hans Lindberg, Anders Eggert, majd kétszer Rasmus Lauge Schmidt talált az orosz kapuba, a dánok átszaladtak ellenfelükön, akik nem találtak a lerohanásokra ellenszert. Dánia végül 31–25-ös vereséget mért az oroszokra, így jobb gólkülönbségének köszönhetően a D-csoport élére állt.

A meccs legeredményesebbje az orosz Szergej Selmenko lett 5 találattal, a dánok elosztották egymás között a góllövés terhét, tizenkét játékosuk talált be, a legtöbbször Mads Mensah Larsen, Mikkel Hansen és Michael Damgaard Nielsen (4-4).

FÉRFI KÉZILABDA EB
C-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Spanyolország–Németország 32–29
(18–15)
Svédország–Szlovénia 23–21
(16–9)
D-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Dánia–Oroszország 31–25
(13–13)
MAGYARORSZÁG–Montenegró 32–27 (16–12)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik