Férfi kézi Eb: Norvégia elcsendesítette a krakkói arénát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.01.23. 22:11
null
Az északiak kifogtak a rendezőkön (Fotó: AFP)
A Lengyelországban zajló férfi kézilabda Európa-bajnokság krakkói középdöntőcsoportjában Norvégia a meccs nagy részében vezetve 30–28-ra legyőzte a házigazdát. A korábbi találkozón Franciaország magabiztosan, 32–24-re felülmúlta Horvátországot.

Kiváló hangulatban, telt ház előtt rendezték meg a lengyel–norvég találkozót a krakkói Tauron Arenában. Bár jobban kezdett a hazai csapat, nem tört meg Norvégia, és Espen Lie Hansen góljaival 7–7-nél utolérte ellenfelét. Erlend Mamelund hamar begyűjtött két kiállítást, így le kellett cseréni.

Az északi válogatott a vezetést is átvette, az ezúttal kevesebb védést bemutató Slawomir Szmalt a szegedi Piotr Wyszomirski váltotta a lengyel kapuban. A születésnapos Karol Bielecki vette hátára a lengyel együttest, de Norvégia így is elment hárommal a szünet előtt. El is csendesedett egy pillanatra a végig állva szurkoló nézőtér, de ez nem tartott sokáig, utána újból rákezdtek a biztatásra, aminek meglett az eredménye. A visszaálló Szmal hetest fogott, Bieleckiék pedig 16–15-re jöttek fel.

A második játékrész elején hamar visszaállt a háromgólos különbség, pedig már minden norvég támadást hangos füttyszó kísért. Ha nincsenek Szmal védései, Lengyelország még nagyobb bajba kerülhetett volna. A hazaiaknál hiába termelte rendesen a gólokat Bielecki mellett Michal Jurecki is, a norvégoknak mindig megvolt a válaszuk.

A hajrában többször is feljött mínusz egyre a lengyel csapat, de egyenlíteni nem tudott, Norvégia 30–28-ra győzött. Lengyelország először kapott ki a tornán, míg Norvégia nagy lépést tett az elődöntőbe jutás, és nem mellékesen az olimpiai kvalifikációs tornán való részvétel felé.

A találkozó után a lengyeleket irányító Michael Biegler úgy fogalmazott, játékosai nem tudtak segíteni a kapusoknak, elkéstek a blokkokkal, így nem tudták hatástalanítani a norvégok technikás lövéseit.

Erlend Mamelund szerint számukra nem meglepetés a mostani eredmény, mert tisztában vannak vele, mekkora munka van mögötte.

Omeyer főszerepet vállalt a nagy különbségű győzelemben (Fotó: EHF)
Omeyer főszerepet vállalt a nagy különbségű győzelemben (Fotó: EHF)

A korábbi meccsen a horvátok csak az első percekben tudtak vezetni, utána átvették az irányítást a franciák. Nikola Karabatic kezét ápolni kellett, ám rövid idő után vissza tudott állni. A veszprémi Ivan Sliskovic találataival 6–6-nál egyenlített Horvátország, de ekkor volt utoljára egál. Cédric Sorhaindo és Luc Abalo tarthatatlannak bizonyult, a félidő hajráját nagyon megnyomta Claude Onesta együttese, amely az ellenfélen átrobogva 16–10-re vezetett a szünetben.

A folytatásban sem változott a játék képe, sőt négy és fél perc alatt csak a franciák találtak be a második félidőben, s a 37. percre kialakult a tízgólos különbség (21–11).

A horvátok Domagoj Duvnjak révén próbáltak zárkózni, azonban nem volt könnyű dolguk, mert Thierry Omeyer egyre jobban belelendült. A „Titi" becenévre hallgató kapus emberelőnyben még be is vette az ellenfél kapuját. A franciák végül 32–24-re nyertek és nagy lépést tettek az elődöntőbe jutás felé.

„Nem sok gólt lőttem eddig a karrierem során, pedig sokszor próbálkoztam. Be kell valljam, kicsit szerencsém is volt" – mondta a meccs után Omeyer, míg a horvátokat irányító Zeljko Babic szerint kemény leckét kaptak a franciáktól.

FÉRFI KÉZILABDA EB, LENGYELORSZÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 1. CSOPORT (KRAKKÓ)
Lengyelország–Norvégia 28–30 (15–16)
Ld:
Bielecki 10, ill. E. L. Hansen 8
Franciaország–Horvátország 32–24 (16–10)
Ld: Abalo 6, ill. Duvnjak 5

AZ ÁLLÁS
1. Franciaország 4 3 1 121–101 +20 6
2. Norvégia 3 3 93–86 +7 6
3. Horvátország 4 2 2 116–111 +5 4
4. Lengyelország 3 2 1 83–78 +5 4
5. Macedónia 3 3 70–88 –18 0
6. Fehéroroszország 3 3 71–90 –19 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik