Férfi kézi Eb: megérezték a vér szagát a csehek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.16. 11:40
null
Mindenkit meglepett a csehek Dánia elleni játéka (Fotó: chf.cz)
A horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság egyik legnagyobb meglepetését aratta a cseh válogatott, amely az első fordulóban 17 gólos vereséget szenvedett a spanyoloktól, majd elképesztő mérkőzésen 28–27-re legyőzte az olimpiai bajnok Dániát.

 

 

Nagy ünneplést tartottak a csehek
A magyar játékosok is nehezen tudtak aludni a cseh örömünnep miatt, a Dánia feletti győzelmet követően ugyanis hajnalig dáridózott Jan Filip és Daniel Kubes együttese. „Még hajnali háromkor is hallottuk a cseheket, ahogy ünnepeltek, dübörgött a zene a hotelben alattunk. Egytől háromig olyan hangzavar volt, mintha lakodalomban lennénk” – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online-nak Szöllősi Szabolcs, a Tatabánya beállója.

Pedig úgy tűnt, az északiak kézben tartják a mérkőzést: az első félidőben 6–3-nál és 7–4-nél, a másodikban 21–18-nál és 23–20-nál is vezettek három góllal. A Górnik Zabrze 38 éves, jelentős Bundesliga-tapasztalattal bíró kapusa, Martin Galia szenzációsan védett, 17 bravúrt bemutatva meccsben tartotta csapatát, amely a nyolcgólos Ondrej Zdráhala (St. Gallen), illetve az ötgólos balatonfüredi Stanislav Kaspárek vezetésével megfordította a mérkőzést.

„Nem volt semmi veszítenivalónk, az elsőtől az utolsó percig élveztük a játékot, és legyőztünk egy nagyszerű csapatot. A spanyolok elleni vereségből sokat tanultunk, de valóban az volt a döntő, hogy most nyomás nélkül játszhattunk. Ennek lett az eredménye ez a nagy győzelem” – nyilatkozta a mérkőzés után Galia.

„Van két pontunk, és szerdán egy hasonlóan kemény ellenfél vár ránk. Magyarország a meccs nagy esélyese, de megpróbálunk hasonlóan kézilabdázni és nyerni” – tette hozzá.

Stanislav Kaspárek alig bírt felocsúdni a meglepetéstől. „Elképesztő, még mindig nem hiszem el, hogy győztünk. Ez életem legnagyobb sikere, Most már van esélyünk a középdöntőre, a magyarok ellen nagy csata vár ránk, de megpróbálunk ismét nagyot játszani” – mondta a Balatonfüred jobbátlövője, aki megerősítette, nem volt irányukban semmi elvárás, ez sokat segített, hogy felszabadultabban játsszanak.

Daniel Kubes, a csehek egyik szövetségi kapitánya azt mondta, a mutatott játék mindenkit meglepett. „Nagyszerűen kézilabdáztunk, úgy gondolom, a közönség nagy része, de talán még mi sem hittük el, hogy sikerülhet a bravúr. Mégis megtörtént, csodálatos estét éltünk át, minden játékos büszke lehet a teljesítményére.”

A cseh szövetség honlapja történelmi győzelemről beszélt, bár az nem derült ki, mire alapozzák a jelzőt. Kubes úgy véli, nem is remélte, hogy az utolsó mérkőzés előtt ilyen jó esélye lesz csapatának a továbbjutásra. „Minden ilyen mérkőzés plusz lehetőséggel jutalmazhatja a játékosainkat. Talán valaki felfigyelt rájuk, esetleg akad olyan klub, amely felfedezi, hogy a cseh fiúkban is van potenciál” – tette hozzá.

A dánok részéről Morten Olsen úgy fogalmazott, nagyon aggasztó, hogy a magyarok elleni sikert követően ekkorát zuhant a csapat: „Nagy esélyt szalasztottunk el, egyértelműen csak magunkat okolhatjuk a csata elvesztéséért. A csehek kapusa nagy napot fogott ki, a tizenhét védéséből tizenkettő százszázalékos ziccer volt.”

Nikolaj Jacobsen hatalmas csalódásként élte meg a mérkőzést (Fotó: AFP)
Nikolaj Jacobsen hatalmas csalódásként élte meg a mérkőzést (Fotó: AFP)

 

Nikolaj Jacobsen szövetségi kapitány hatalmas csalódásként élte meg a mérkőzést. „Elképesztően szomorú vagyok, mert nem csapatként játszottunk. Ami a magyarok ellen jól működött, most teljesen a visszájára fordult. A kezdettől fogva nem úgy működött a támadójáték, ahogy kellett volna, hat-három után kihagytunk két vagy három ziccert, és olyanok voltunk, mint akik teljesen kiégtek. Edzőként mindenre fel kell készülni, de most láthattuk, hogy érzi meg a vér szagát az ellenfél, hogy gyúl szikra a szemekben, főleg a második félidőben” – mondta.

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 2 2 59–40 +19 4
2. Dánia 2 1 1 59–53 +6 2
3. Csehország 2 1 1 43–59 –16 2
4. MAGYARORSZÁG 2 2 50–59 –9 0

A SZERDAI PROGRAM
18.15: Csehország–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport)
20.30: Spanyolország–Dánia (Tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik