Férfi kézi Eb: Jöhet bárki, nem félünk senkitől – Balogh Zsolt

VINCZE SZABOLCS (Malmö)VINCZE SZABOLCS (Malmö)
Vágólapra másolva!
2020.01.21. 12:59
null
Balogh Zsolt szerepe a társai megnyugtatása miatt is fontos (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A Szlovénia elleni győzelemmel az olimpiai kvalifikációs torna elérhető közelségbe került a magyar férfi kézilabda-válogatottnak, amely Balogh Zsolt szerint nem fél senkitől.

Nem elég, hogy a magyar válogatott továbbjutott a csoportkörből az Európa-bajnokságon, de azzal, hogy vasárnap 29–28-ra legyőzte Szlovéniát, életben tartotta az esélyét, hogy a középdöntős hatosból az első három hely valamelyikén végezzen, és eljusson Stockholmba, az Eb végjátékába.

EGY LÉPÉSRE AZ OLIMPIA

Mint ismert, az Európa-bajnok egyenesen kijut Tokióba az olimpiára, míg a korábban ötkarikás kvótát vagy selejtezős részvételt nem szerzett együttesek közül a két legjobban szereplő csapat lehet ott a kvalifikáción. Erre a két pozícióra pályázik a magyar válogatott: a selejtező eléréséhez Norvégia, Német-, Svéd-, Horvát- és Spanyolország válogatottjain kívül legfeljebb egy csapat előzhetné meg a mieinket a végelszámolásnál – Szlovénia, Portugália, Izland, Ausztria, Cseh- és Fehéroroszország számít ellenfélnek, közülük kellene ötöt magunk mögött tartani. Kezünkben a sorsunk, hiszen a hátralévő két mérkőzésünkből elég az egyiket megnyernünk ahhoz, hogy biztosan jelenésünk legyen Stockholmban a helyosztókon. A legrosszabb esetben a csoport harmadik helyén végezve – ha ez így lesz, pályára léphetünk a tokiói részvételért.

Ehhez a hátralevő két meccsünkből legalább egyet meg kell nyernünk, ám ennél kézzelfoghatóbb, hogy az olimpiai kvalifikációs torna is elérhető közelségbe került, pedig erre nem sokan tettek volna, amikor fiatal nemzeti csapatunk kiutazott Svédországba…

„Amikor a legkevésbé számít rá az ember, akkor jön a legnagyobb siker. Ezt attól függetlenül mondom, hogy még nincs vége a mostani tornának, de számomra elképesztő az eddigi teljesítményünk, főleg, hogy öt meccs után is a saját kezünkben van a sorsunk – mondta Balogh Zsolt, a magyar válogatott jobbátlövője és egyik legrutinosabb játékosa a Nemzeti Sportnak. – Az az érzésem, hogy jöhet bárki, nem félünk senkitől, nekimegyünk mindenkinek! Azt nem mondom, hogy mindig esélyesek is lennénk, de láttuk, hogy ez eddig sem számított túl sokat.”

A 2017-es és 2019-es világbajnokság, valamint a 2018-as Eb után ez negyedik világversenye a magyar válogatottban, ám úgy gondolja, eredménytől függetlenül talán az elmúlt két hét lesz sportolói karrierjének egyik csúcspontja.

„Mindig is nagy álmom volt, hogy válogatott szinten is el tudjak érni valami igazán szép eredményt, most pedig nagyon közel kerültem hozzá – fogalmazott Balogh, aki Szlovénia ellen 60. alkalommal lépett pályára a nemzeti együttesben. – Sőt, már most is elértünk valamit: a generációváltás után Magyarországnak igenis van férfi kézilabda-válogatottja, amely szerethető, fiatal, harcos, és amelynek büszkén lehet szurkolni.”

Szerinte ennek az Európa-bajnokságnak talán ez a legfontosabb hozadéka, és ebből a szempontból teljesen mindegy, a mieink hányadik helyen végeznek, hiszen a javarészt „ismeretlen” fiatalokból álló gárda megmutatta, nem kell temetni a magyar férfi kézilabdát.

ELLENFÉLNÉZŐ

Svédországnak nem megy ezen a hazai rendezésű Európa-bajnokságon, hiszen középdöntős csoportjában szerzett pont nélkül utolsó. Viszont ne feledjük, hogy két éve ezüstérmet szerzett a horvátországi Eb-n, ahol az elődöntőben a dánokat győzte le, és azt sem, hogy a mi szempontunkból nem épp fényes az elmúlt évek statisztikája. Legutóbb a 2009-es világbajnokságon tudtuk őket legyőzni Zágrábban (31–30), előtte az 1997-es nyíregyházi Eb-selejtezőn (28–24), ugyanakkor a stockholmi visszavágón 31–23-ra intéztek el bennünket.

A győzelmeink túlnyomó részét a hetvenes és nyolcvanas években szereztük.

A mostani csapatból a kapusuk, a Bundesligában edződő 33 éves Andreas Palicka a torna legjobbjai közé tartozik, eddig 34 százalékkal véd, és jól ismerhetjük a Telekom Veszprém beállóját, Andreas Nilssont is, aki a csapat egyik legjobb góllövője négy meccsen szerzett 18 találattal. Kérdés, mentálisan hogyan kezeli a svéd csapat a helyzetet, hogy az elődöntőbe már biztosan nem juthat be, legfeljebb az ötödik helyért játszhat.

Miután 30 évesen Balogh Zsolt a legidősebb mezőnyjátékos Gulyás István csapatában, a szerepe is megváltozott az elmúlt világversenyekhez képest. A szakmai stáb általában biztonságot, nyugodtságot kér tőle, úgy küldik pályára, hogy a támadásoknál higgadtságot sugározzon a többiek felé, akiket nemcsak „visszafogni”, irányítani is kell. A hétméteresek elvégzése is bizalmi kérdés, amit Balogh maximálisan próbál meghálálni: 13 kísérletéből 11-et értékesített, és 24 gólos beállónk, Bánhidi Bence mögött 21 találattal a második legeredményesebb gólszerző a csapatban.

„Az előzetes beszélgetések alapján ilyen szerepre és ennyi játékidőre számítottam ezen az Európa-bajnokságon – folytatta a tatabányai átlövő, aki szerint a fiatalok nemcsak helytálltak, de olyan önbizalommal léptek tovább a csoportkörből, ami azóta is töretlen. – Azt érzem ezeken a srácokon, hogy nekik teljesen mindegy, ki ellen játszunk, milyen nagy nevek vannak az ellenfélnél, ki ott az átlövő, az irányító vagy a kapus. Csak teszik a dolgukat, nem érdekli őket, ki jön velük szembe. Meg akarják mutatni, hogy ők is itt vannak, hiszen eddig vagy peremberek voltak a válogatottnál, vagy még be sem hívták őket… Óriási lehetőség állt és áll előttük, és eddig éltek is vele. Most minden kerek, nagyon remélem, ez a tündérmese tovább íródik.”

Balogh szerint nagyon jó a csapatkohézió, az edzőkkel pedig gördülékeny a közös munka és a kommunikáció. A Szlovénia elleni győzelemmel nagy lehetőséget kapott a magyar válogatott, hiszen ha folytatja menetelését, elődöntőt is játszhat…

„Csalódott lennék, ha ez a lendület nem tartana ki, és nem tudnánk folytatni a remek szereplést. Persze benne van az is, hogy a következő két mérkőzésen nem nyerünk, de most azt érzem, bármire képesek lehetünk – tette hozzá Balogh, aki szerint most csak a svédekkel kell foglalkozniuk, és nem számolgatni, agyalni azon, mi lenne jó nekik. – Éljünk azzal az eséllyel, hogy a saját kezünkben van a sorsunk!”

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 3. FORDULÓ
2. CSOPORT (MALMÖ)
16.00:
Portugália–Szlovénia (Tv: Sport1)
18.15: Norvégia–Izland (Tv: Sport1)
20.30: MAGYARORSZÁG–Svédország (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

A 2. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia 3 3 93–77 +16 6
2. MAGYARORSZÁG 3 2 1 82–82 0 4
3. Szlovénia 3 2 1 79–75 +4 4
4. Izland 3 1 2 73–79 –6 2
5. Portugália 3 1 2 88–87 +1 2
6. Svédország 3 3 64–79 –15 0

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE – NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
KAPUSOK: Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém)
JOBBSZÉLSŐK: Fekete Bálint (Cuenca – Spanyolország), Hornyák Péter (Tatabánya), Tóth Ádám (Budakalász)
JOBBÁTLÖVŐK: Balogh Zsolt (Tatabánya), Máthé Dominik (Balatonfüred)
IRÁNYÍTÓK: Győri Mátyás (Tatabánya), Ubornyák Dávid (Gyöngyös)
BEÁLLÓK: Bánhidi Bence (Mol-Pick Szeged), Rosta Miklós (Mol-Pick Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya)
BALÁTLÖVŐK: Ligetvári Patrik (La Rioja – Spanyolország), Nagy Bence (Ferencváros), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
BALSZÉLSŐ: Bóka Bendegúz (Balatonfüred)
Szövetségi kapitány: Gulyás István
Edző: Chema Rodríguez
Csapatmenedzser: Nagy László

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik