MTI 2020.02.24 16:53 Frissítve: 2020.02.24 17:46

Férfi kézi Eb: felújítják a debreceni Főnix Csarnokot

A 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságra felújítják a debreceni Főnix Csarnokot.

Rendezvény a Főnix Csarnokban (Fotó: Kiss Annamarie/Hajdú-Bihari Napló, 2019)

 

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester a helyszínen tartott hétfői sajtótájékoztatón emlékeztetett: a létesítmény a 2002-es torna-világbajnokságra épült, és az elmúlt tizenhét év alatt számos nemzetközi versenynek, legutóbb januárban a rövid pályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságnak adott otthont.

„A csarnok ugyan jó állapotúnak tűnik, de megérett a felújításra” – mondta.

Papp elmondása szerint a beruházás keretében a külső homlokzat javítása, festése mellett új színvilágú belső teret alakítanak ki, felújítják a vizes blokkokat, a burkolatokat, az öltözőket, a gépészeti berendezéseket és a légtechnikát.

Az aréna új hangosítást és vizuáltechnikai berendezést is kap, valamint áttérnek az energiatakarékos LED-világításra. A rekonstrukciónak nem része a lelátóbővítés, így továbbra is 6500 ülőhely lesz majd a sporteseményeken, koncerteken pedig egyszerre mintegy nyolcezer vendéget tud fogadni a Főnix Csarnok, amelyben a kézilabda Eb-re a nemzetközi előírásoknak megfelelő beléptetőrendszert és kamerahálózatot is kiépítik.

A felújítás a tervek szerint 2021 második felére fejeződik be, ezt követően kezdődhet majd a próbaüzem.

Bardóczy Gábor, a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnoksághoz kapcsolódó feladatokért felelős kormánybiztos elmondta: a kormánydöntés értelmében a Főnix Csarnok felújítására 2.5 milliárd forintot fordítanak. Ebből az összegből a küzdőtér is teljesen új sportpadlót kap.

A határidők tartása a kormánybiztos szerint „feszes, kemény menet lesz”, ugyanakkor biztos abban, hogy Debrecen kiváló helyszíne lesz a kontinensviadalnak.

Becsky András, a csarnokot üzemeltető Debreceni Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezetője közölte, a kormánytámogatás mellett további bruttó 300 millió forintot nyertek a Magyar Kézilabda-szövetség pályázatán, amelyhez a debreceni önkormányzat biztosította a harminc százalékos önrészt.

Az összegből többek között új mobilburkolatot vásárolnak a küzdőtérre, és a labdafogó hálókat is lecserélik. Jelenleg a tervezési program összeállítása zajlik, azt követően készül el a rekonstrukció ütemterve.

„A felújítás előreláthatólag a nyáron kezdődhet el” – mondta Becsky, hozzátéve, a munkálatokat úgy próbálják ütemezni, hogy a lehető legkevesebb ideig legyen zárva a létesítmény.

2020.03.27 17:36:41

Kézilabda MKSZ/BALLAI ATTILA

A dánoktól hatgólos előnyről elszenvedett vereség már-már az évezredes magyar sors szimbólumává magasztosult.

2020.03.27 14:47:11

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

NAGYINTERJÚ. A Veszprém edzője a félbeszakadt idényről, saját edzői filozófiájáról is beszélt, és még kedvenc fotóiból is mutatott néhányat.

2020.03.26 21:19:20

Kézilabda MKSZ/BALLAI ATTILA

Húsz év után második olimpiai medálját nyerte a magyar női kézilabdázás.

2020.03.25 22:54:13

Kézilabda Munkatársunktól

Az MKSZ operatív igazgatója szerint a fő feladat most döntést hozni a bajnokságok sorsáról.

2020.03.25 14:32:12

Kézilabda MKSZ/BALLAI ATTILA

A kézilabda-szövetség a női válogatott 1976–1992 közötti időszakát eleveníti fel.