V. Sz., N, T. 2020.01.17 20:30 Frissítve: 2020.01.17 22:43

Férfi kézi Eb: Ezek is mi vagyunk, néha halványabb teljesítményt nyújtunk – Gulyás

Mint beszámoltunk róla, a magyar válogatott hét góllal kikapott Norvégiától a férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének első fordulójában. A találkozó után Gulyás István szövetségi kapitány arról beszélt, a ma látott csapat is mi vagyunk, de nem szabad csüggedni, mert még további három meccsünk van arra, hogy tovább fejlődjünk.

Gulyás István azt mondja, ugyanúgy büszkék a csapatra, mint eddig (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

 

„Rosszul mentünk bele az első félidőbe, de ezek is mi vagyunk, szerethetők is, de néha halványabb teljesítményt nyújtunk – mondta Gulyás István a Sport Tv kamerája előtt. – A második félidőben azt a harcmodort vettük fel, amit az első három meccsen mutattunk, és egyből versenyképesek voltunk. Biztatnunk kell most a csapatot, hogy van még három meccsünk, nem ért még véget az Eb. Büszkék vagyunk a csapatra ugyanúgy, mint eddig, azért jöttünk, hogy fejlődjünk.”

A KÉPRE KATTINTVA részletes program és menetrend – a 2020-as osztrák, norvég, svéd közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság adatbankja

„Nem erre számítottunk, megzavarodtunk, nem azt játszottuk, amit megbeszéltünk – folytatta a kapitány már a magyar újságíróknak. – Kicsit szűken kézilabdáztunk, középre ragadtunk, pedig nem ez volt a terv, éppen hogy szét akartuk őket húzni, hogy Bánhidi Bencének nagyobb helyet csináljunk beállóban. Elbizonytalanodtunk, voltak pontatlan lövéseink, szerencsénk sem volt, sokszor nem a miénk lett a kipattanó. Annak viszont örülök, hogy a második félidőben a srácok mentek előre és ugyanúgy küzdöttek, mint a csoportmeccseken.”

A ferencvárosi Nagy Bence bátran szállt be a meccsbe, öt gólt lőtt a norvégoknak, majd arról beszélt, hogy nincs okunk és időnk a kesergésre:

„Amennyire tudtuk, annyira élveztük a mai játékot, nyilván nagyon kemény csapattal találkoztunk, Norvégia a torna egyik legnagyobb esélyese. Nincs okunk és időnk se a kesergésre, a következő mérkőzésre kell koncentrálnunk. Nem gondolom, hogy katasztrófa történt, hogy kikaptunk a norvégoktól, az már inkább bosszantóbb, hogy ilyen különbséggel. Ezt mindenki a helyén tudja majd kezelni, és a következő mérkőzésre beleállunk keményen.”

 A NORVÉGOK TUDATOSABBAN JÁTSZOTTAK

– Miért mentek el az elején?
Az első félidőben nekünk nem ment a játék, jobban kellett volna védekeznünk, keményebben kellett volna nekik odalépni – válaszolta ifj. Rosta Miklós, a magyar válogatott beállója. – A szünetben meg is beszéltük, hogy hátul szedjük össze magunkat, és valamennyire ez szerintem sikerült is.

– Ön hogy érezte? Eddig a norvég csapat volta legerősebb ellenfél?
– Gyorsaságban és fizikumban szerintem ugyanolyan szinten voltak, mint a dánok vagy az izlandiak, de nekem egy kicsit úgy tűnt, az előbbieknél tudatosabban játszottak. De ebben az eredményben az is nagy szerepet játszott, hogy ezen az Európa-bajnokságon nekünk most ment leggyengébben a játék.

– Mikor Bánhidi Bencét kiállították, Önre nagyobb teher hárult. Mennyire volt nehéz?
Egyáltalán nem éreztem tehernek, inkább lehetőségnek, hogy megmutassam, mit tudok egy ilyen kemény ellenfél ellen. Remélem, sikerült valamennyire bizonyítanom.

– El vannak keseredve a vereség miatt?
Egyáltalán nem. Arra kell inkább emlékezni, hogy ami az első félidőben nem ment, azt milyen jól ki tudtuk javítani a másodikban.

A negyedik meccset is Mikler Roland kezdte a kapunkban, de már az első félidőben Székely Márton váltotta, és több szép védést is bemutatott. A Veszprém játékosa szerint nem az történt a pályán, amire készültünk.

„Minden másképp alakult a pályán, mint ahogy elterveztük, szöges ellentettjét lőtték, mint amire felkészültünk. Sajnálom, hogy így alakult, de a világ egyik legjobb csapatától kaptunk ki, viszont örülök, hogy itt lehetünk a középdöntőben. Ezt a mai meccset valahogy le kell tudnunk zárni, és fel kell készülnünk a következő mérkőzésre.”

„Inkább kétperces kiállításnak, mintsem piros lapnak éreztem a szabálytalanságomat – jegyezte meg Bánhidi Bence. – Nagyon álmosan kezdtünk, belealudtunk a meccsbe. A norvégok másik tempóban kézilabdáztak, nem voltunk türelmesek, sokat kapkodtunk, elszórtuk a labdákat, amiből gyors gólokat kaptunk, és ezek megpecsételték a sorsunkat.”

„Tisztában voltunk azzal, hogy Norvégia a világbajnokság egyik esélyese, de mint minden vereségből, ebből is próbáljuk leszűrni a pozitívumokat – tette hozzá Ligetvári Patrik. – A hibák, amelyeket elkövettünk, nem történhetnek meg még egyszer velünk ezen az Európa-bajnokságon. Talán most jött ki rajtunk a fáradtság, át kell lendülnünk a holtponton. Jókor jött ez a pofon!”

Christian Berge, a norvég válogatott szövetségi kapitánya így értékelt a sajtótájékoztatón:

„Tudtuk, hogy a magyarok jól védekeznek középen, ezt az Izland elleni meccsükön is láthattuk, ezért a széleken próbáltunk mögéjük kerülni. Nekik akartunk rontani, ezzel sikerült meglepnünk őket. A második félidőben többet kockáztatott ellenfelünk, feljavult a támadójátéka, nekünk pedig akadtak rossz periódusaink, de a meccs végére ismét megtaláltuk a ritmusunkat.”

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 1. FORDULÓ
2. CSOPORT (MALMÖ)
NORVÉGIA–MAGYARORSZÁG 36–29 (20–12)
Malmö, 8078
néző. V: Pavicsevics, Raznatovics (montenegróiak)
NORVÉGIA: Bergerud – Björnsen 2, Röd 3, SAGOSEN 7 (2), ÖVERBY 4, JOHANNESSEN 6, Jöndal 5 (1). Csere: Saeveraas (kapus), Gulliksen, Gullerud 3, O'Sullivan, REINKIND 5, Tamgen, Blonz 1. Szövetségi kapitány: Christian Berge
MAGYARORSZÁG: Mikler – Hornyák P. 2, Máthé 3, Sipos A., Bánhidi 3, LIGETVÁRI 5, Győri. Csere: Székely M. (kapus), Bóka 1, Szita 1, Balogh Zs. 3, Fekete B. 1, ifj. Rosta M. 3, NAGY B. 5, Ubornyák 2, Tóth Á. Szövetségi kapitány: Gulyás István
Az eredmény alakulása. 6. p.: 4–0. 10. p.: 8–1. 18. p.: 15–5. 22. p.: 17–7. 25. p.: 17–10. 34. p.: 22–14. 40. p.: 23–19. 48. p.: 28–20. 55. p.: 34–26
Kiállítások: 8, ill. 10 perc
Hétméteresek: 5/3, ill. –

A TÖBBI MÉRKŐZÉSEN
Szlovénia–Izland 30–27 (15–14)
Ld: Bombac 9, Dolenec, Mackovsek 4-4, ill. Elisson 6, Kristjánsson 5
Portugália–Svédország 35–25 (15–12)
Ld: Ferraz, Magalhaes, R. Silva 6-6, ill. Nilsson, Pettersson 4-4

AZ ÁLLÁS
  1. Norvégia 2 2 70–57 +13  4  
  2. Szlovénia 2 2 51–46 +5  4  
  3. Portugália 2 1 1 63–59 +4  2  
  4. MAGYARORSZÁG 2 1 1 53–54 –1  2  
  5. Izland 2 2 45–54 –9  0  
  6. Svédország 2 2 44–56 –12  0

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI PROGRAMJA
Január 19., vasárnap, 16.15: Szlovénia–Magyarország (Tv: Sport1)
Január 21., kedd, 20.30: Magyarország–Svédország (Tv: Sport1)
Január 22., szerda, 16.00: Portugália–Magyarország (Tv: Sport1)

 

2020.02.23 18:08:06

Kézilabda B. L.

A franciák a 45. percben néggyel mentek, az utolsó másodpercekben az egálért támadtak, de Kiss védett.

2020.02.23 15:10:55

Kézilabda H. D.

David Davis csapata az utolsó kör eredményeitől függetlenül biztosította a második helyét a csoportban.

2020.02.21 10:35:48

Kézilabda BACSKAI JÁNOS

Elek Gábor csapata túl sokat hibázott, a vereséggel biztosan lemondhat a BL-negyeddöntőbe jutásról.

2020.02.17 18:54:47

Kézilabda CSINTA SAMU

A kézilabdázás állócsillagát horrorsérülések hátráltatták – és a mieink ellen rendre remekel.

2020.02.19 14:39:20

Kézilabda T. D.

Juan Carlos Pastor csapata sok hibával, enerváltan játszott, így simán kikapott Németországban.