Férfi kézi Eb: Ezek is mi vagyunk, néha halványabb teljesítményt nyújtunk – Gulyás

V. Sz., N, T.V. Sz., N, T.
Vágólapra másolva!
2020.01.17. 20:30
null
Gulyás István azt mondja, ugyanúgy büszkék a csapatra, mint eddig (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Mint beszámoltunk róla, a magyar válogatott hét góllal kikapott Norvégiától a férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének első fordulójában. A találkozó után Gulyás István szövetségi kapitány arról beszélt, a ma látott csapat is mi vagyunk, de nem szabad csüggedni, mert még további három meccsünk van arra, hogy tovább fejlődjünk.

 

„Rosszul mentünk bele az első félidőbe, de ezek is mi vagyunk, szerethetők is, de néha halványabb teljesítményt nyújtunk – mondta Gulyás István a Sport Tv kamerája előtt. – A második félidőben azt a harcmodort vettük fel, amit az első három meccsen mutattunk, és egyből versenyképesek voltunk. Biztatnunk kell most a csapatot, hogy van még három meccsünk, nem ért még véget az Eb. Büszkék vagyunk a csapatra ugyanúgy, mint eddig, azért jöttünk, hogy fejlődjünk.”

„Nem erre számítottunk, megzavarodtunk, nem azt játszottuk, amit megbeszéltünk – folytatta a kapitány már a magyar újságíróknak. – Kicsit szűken kézilabdáztunk, középre ragadtunk, pedig nem ez volt a terv, éppen hogy szét akartuk őket húzni, hogy Bánhidi Bencének nagyobb helyet csináljunk beállóban. Elbizonytalanodtunk, voltak pontatlan lövéseink, szerencsénk sem volt, sokszor nem a miénk lett a kipattanó. Annak viszont örülök, hogy a második félidőben a srácok mentek előre és ugyanúgy küzdöttek, mint a csoportmeccseken.”

A ferencvárosi Nagy Bence bátran szállt be a meccsbe, öt gólt lőtt a norvégoknak, majd arról beszélt, hogy nincs okunk és időnk a kesergésre:

„Amennyire tudtuk, annyira élveztük a mai játékot, nyilván nagyon kemény csapattal találkoztunk, Norvégia a torna egyik legnagyobb esélyese. Nincs okunk és időnk se a kesergésre, a következő mérkőzésre kell koncentrálnunk. Nem gondolom, hogy katasztrófa történt, hogy kikaptunk a norvégoktól, az már inkább bosszantóbb, hogy ilyen különbséggel. Ezt mindenki a helyén tudja majd kezelni, és a következő mérkőzésre beleállunk keményen.”

A NORVÉGOK TUDATOSABBAN JÁTSZOTTAK

– Miért mentek el az elején?
Az első félidőben nekünk nem ment a játék, jobban kellett volna védekeznünk, keményebben kellett volna nekik odalépni – válaszolta ifj. Rosta Miklós, a magyar válogatott beállója. – A szünetben meg is beszéltük, hogy hátul szedjük össze magunkat, és valamennyire ez szerintem sikerült is.

– Ön hogy érezte? Eddig a norvég csapat volta legerősebb ellenfél?
– Gyorsaságban és fizikumban szerintem ugyanolyan szinten voltak, mint a dánok vagy az izlandiak, de nekem egy kicsit úgy tűnt, az előbbieknél tudatosabban játszottak. De ebben az eredményben az is nagy szerepet játszott, hogy ezen az Európa-bajnokságon nekünk most ment leggyengébben a játék.

– Mikor Bánhidi Bencét kiállították, Önre nagyobb teher hárult. Mennyire volt nehéz?
Egyáltalán nem éreztem tehernek, inkább lehetőségnek, hogy megmutassam, mit tudok egy ilyen kemény ellenfél ellen. Remélem, sikerült valamennyire bizonyítanom.

– El vannak keseredve a vereség miatt?
Egyáltalán nem. Arra kell inkább emlékezni, hogy ami az első félidőben nem ment, azt milyen jól ki tudtuk javítani a másodikban.

A negyedik meccset is Mikler Roland kezdte a kapunkban, de már az első félidőben Székely Márton váltotta, és több szép védést is bemutatott. A Veszprém játékosa szerint nem az történt a pályán, amire készültünk.

„Minden másképp alakult a pályán, mint ahogy elterveztük, szöges ellentettjét lőtték, mint amire felkészültünk. Sajnálom, hogy így alakult, de a világ egyik legjobb csapatától kaptunk ki, viszont örülök, hogy itt lehetünk a középdöntőben. Ezt a mai meccset valahogy le kell tudnunk zárni, és fel kell készülnünk a következő mérkőzésre.”

„Inkább kétperces kiállításnak, mintsem piros lapnak éreztem a szabálytalanságomat – jegyezte meg Bánhidi Bence. – Nagyon álmosan kezdtünk, belealudtunk a meccsbe. A norvégok másik tempóban kézilabdáztak, nem voltunk türelmesek, sokat kapkodtunk, elszórtuk a labdákat, amiből gyors gólokat kaptunk, és ezek megpecsételték a sorsunkat.”

„Tisztában voltunk azzal, hogy Norvégia a világbajnokság egyik esélyese, de mint minden vereségből, ebből is próbáljuk leszűrni a pozitívumokat – tette hozzá Ligetvári Patrik. – A hibák, amelyeket elkövettünk, nem történhetnek meg még egyszer velünk ezen az Európa-bajnokságon. Talán most jött ki rajtunk a fáradtság, át kell lendülnünk a holtponton. Jókor jött ez a pofon!”

Christian Berge, a norvég válogatott szövetségi kapitánya így értékelt a sajtótájékoztatón:

„Tudtuk, hogy a magyarok jól védekeznek középen, ezt az Izland elleni meccsükön is láthattuk, ezért a széleken próbáltunk mögéjük kerülni. Nekik akartunk rontani, ezzel sikerült meglepnünk őket. A második félidőben többet kockáztatott ellenfelünk, feljavult a támadójátéka, nekünk pedig akadtak rossz periódusaink, de a meccs végére ismét megtaláltuk a ritmusunkat.”

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 1. FORDULÓ
2. CSOPORT (MALMÖ)
NORVÉGIA–MAGYARORSZÁG 36–29 (20–12)
Malmö, 8078
néző. V: Pavicsevics, Raznatovics (montenegróiak)
NORVÉGIA: Bergerud – Björnsen 2, Röd 3, SAGOSEN 7 (2), ÖVERBY 4, JOHANNESSEN 6, Jöndal 5 (1). Csere: Saeveraas (kapus), Gulliksen, Gullerud 3, O'Sullivan, REINKIND 5, Tamgen, Blonz 1. Szövetségi kapitány: Christian Berge
MAGYARORSZÁG: Mikler – Hornyák P. 2, Máthé 3, Sipos A., Bánhidi 3, LIGETVÁRI 5, Győri. Csere: Székely M. (kapus), Bóka 1, Szita 1, Balogh Zs. 3, Fekete B. 1, ifj. Rosta M. 3, NAGY B. 5, Ubornyák 2, Tóth Á. Szövetségi kapitány: Gulyás István
Az eredmény alakulása. 6. p.: 4–0. 10. p.: 8–1. 18. p.: 15–5. 22. p.: 17–7. 25. p.: 17–10. 34. p.: 22–14. 40. p.: 23–19. 48. p.: 28–20. 55. p.: 34–26
Kiállítások: 8, ill. 10 perc
Hétméteresek: 5/3, ill. –

A TÖBBI MÉRKŐZÉSEN
Szlovénia–Izland 30–27 (15–14)
Ld: Bombac 9, Dolenec, Mackovsek 4-4, ill. Elisson 6, Kristjánsson 5
Portugália–Svédország 35–25 (15–12)
Ld: Ferraz, Magalhaes, R. Silva 6-6, ill. Nilsson, Pettersson 4-4

AZ ÁLLÁS
1. Norvégia 2 2 70–57 +13 4
2. Szlovénia 2 2 51–46 +5 4
3. Portugália 2 1 1 63–59 +4 2
4. MAGYARORSZÁG 2 1 1 53–54 –1 2
5. Izland 2 2 45–54 –9 0
6. Svédország 2 2 44–56 –12 0

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI PROGRAMJA
Január 19., vasárnap, 16.15: Szlovénia–Magyarország (Tv: Sport1)
Január 21., kedd, 20.30: Magyarország–Svédország (Tv: Sport1)
Január 22., szerda, 16.00: Portugália–Magyarország (Tv: Sport1)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik