NEDELYKOV TAMÁS (Varasd) 2018.01.15 12:00 Frissítve: 2018.01.15 13:57

Férfi kézi Eb: először közös csapatban – egy asztalnál a Dujshebaev testvérekkel

A horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság különleges a korábbi magyar szövetségi kapitány, Talant Dujsebajev és családja életében, ugyanis mindkét fia tagja a spanyol keretnek. Második csoportmeccsünk (kezdés: 18.15, Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n) előtt leültünk Alexszel és Daniellel, akikkel édesapjuk hatásáról, valamint közös válogatottbeli élményeikről is beszélgettünk.

Alex és Daniel immár együtt küzdenek a spanyol válogatott sikeréért (Fotó: Twitter)

 

Amikor egy évvel ezelőtt eldőlt, hogy Alex után Daniel is az édesapjuk által irányított Kielcéhez igazol, úgy tűnt, igazi „családi klub” alakul a lengyel élcsapatnál, ám a fiatalabbik Dujshebaev fiút végül kölcsönadták a szlovén Celjének. Sokat mégsem kellett várni arra, hogy a két testvér először közös csapatban szerepeljen, csak erre nem klubszinten, hanem a spanyol válogatottban került sor.


A KÉPRE KATTINTVA részletes program és menetrend – a 2018-as horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság adatbankja
A MAGYAR KERET – részletes névjegyekkel és jellemzésekkel
AZ ELLENFELEK – csoportmustrával, esélylatolgatással

„Természetesen különleges érzés, hogy az öcsém is itt van velem a válogatottban, de amikor a pályán vagyunk, úgy kezeljük egymást, mint bármelyik másik csapattársunkat, és csak arra koncentrálunk, hogy megnyerjük a mérkőzést – mondta Alex Dujshebaev a Nemzeti Sport Online-nak a csapatoknak otthont adó muraszentmártoni négycsillagos szállodában. – Mindig is arról álmodtunk, hogy egy nap közös csapatban fogunk játszani, a magam részéről azt hittem, hogy ez már korábban megvalósul."

„Meccs közben csak a következő támadás vagy védekezés jár a fejünkben, a hatvan perc után persze odamegyünk egymáshoz, és megbeszéljük a tapasztalatainkat" – vette át a szót a 25 esztendős bátyjánál öt évvel fiatalabb, ugyanakkor valamivel magasabb Daniel Dujshebaev. Mindketten átlövőként játszanak, Alex a jobb, míg Daniel a bal oldalon, de középen is használható. Édesapjuk irányító volt (nem is akármilyen), így érdekes a felvetés, hogyan látják, mit örököltek tőle.

„Daniel esetében talán több a közös pont, mivel mindketten jobbkezesek, míg én balkezes vagyok, és a kézilabdában ez nagy különbséget jelent – felelte Alex. – A stílusunkban vagy a képességekben lehetnek inkább hasonlóságok.”

VRANJES NEM VÁRT CSODÁT

Aki tisztában van az erőviszonyokkal és reálisan látja a helyzetünket, tudja, hogy a keret egy része még nem rendelkezik kellő nemzetközi tapasztalattal, és nem tudunk egy teljes meccset ugyanazon a magas színvonalon végigjátszani – tekintett vissza még az első fordulóra Ljubomir Vranjes, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Lépésről lépésre kell haladnunk, az olimpiai bajnok dánok ellen az első fordulóban negyven percig már egész jók voltunk, de persze tovább is megtarthattuk volna a szoros állást. Abban a periódusban, amikor elléptek tőlünk, túl forró fejűen játszottunk, könnyű hibákat vétettünk, amit az ellenfél kegyetlenül megbüntetett. Talán elég lett volna még további öt-nyolc percig jól játszanunk, hogy máshogy alakuljon a mérkőzés. Apró részletekről van szó, amiben azt szeretném, ha csapatként javulnánk. Ha hatvan percen keresztül jól játszanánk az olyan erős csapatok ellen, mint amilyen Dánia vagy Spanyolország, akkor ott lennénk az éremcsatákban. Azt látni kell, hogy még nem tartunk itt.

Próbálunk kialakítani egy stabil védekezést, de nem egyszerű, mert több olyan fiatal játékosom is van, aki nem igazán szokott védekezni a klubjában, ez pedig látszódik a játékunkon. A válogatottnál így szinte a nulláról kell kezdeni a munkát, márpedig az Eb-n a világ legjobb csapataival szemben kell védekezni. A dánok elleni meccs vége az én hibám volt, mert változtattam a védekezésünkön azzal a szándékkal, hogy labdát tudjunk szerezni. A dánok viszont egyszerűen olyan jó játékosokból állnak egyénileg, hogy simán átjátszottak minket."

Realista vagyok, nem vártam csodát, ha nem így állnék a dolgokhoz, nem tudnánk megtenni a következő lépést. Hogy mi lehet ez? Mondjuk játszunk jól negyvenöt percig a spanyolok ellen. Komolyra fordítva a szót, olyan sokáig tartsuk a stabil játékot, ameddig csak lehetséges. A legfontosabb ezen a tornán, hogy a fiatal játékosok tapasztalatot gyűjthetnek, csak ez az út lehetséges a számunkra. Nem tudok varázslatot bevetni, nem lesz új Nagy Lászlónk egyik pillanatról a másikra. Sok munkára van szükség, de én készen állok rá, és élvezem a feladatot."

A magyar csapat kapitánya, Schuch Timuzsin szemöldöke a dánok ellen felrepedt, a sérülést néhány öltéssel össze kellett varrni, Bánhidi Bence pedig a vállára kapott ütést, de folyamatosan kezeli az egészségügyi stáb, és a csapattal együtt edzett vasárnap.

„Sok mérkőzését láttam játékoskorából, és próbáltam ellesni néhány elemet – tette hozzá Daniel. – Szinte mindennap beszélünk az édesapánkkal, aki persze büszke ránk. Azt szeretné látni, hogy mindkettőnkből nagy játékos lesz és sikereket érünk el."

Mivel a Kielce már megkezdte a felkészülést a szezon második felére, Talant egyelőre nem lehet ott az Eb-n, de megígérte a fiainak, ha az elődöntőbe jutnak, eljön Horvátországba. 

Alex már tavaly nyáron csatlakozott a lengyel csapathoz, így nap mint nap az apja irányítása alatt készült. „Velem is úgy viselkedik, mint a többi játékosával, egyáltalán nem kivételez, és ez a normális. Az én szememben ő a legjobb edző a világon. Mindig nagyon figyelek a tanácsaira, amelyeknek az a lényegük, hogyan lehetnék jobb."

A két testvért arra is megkértük, hogy jellemezzék röviden egymást.

„Alex sokkal tapasztaltabb nálam, így elfogadom, amikor kijavít bizonyos helyzetekben – kezdte Daniel. – Nagyon jól kijövünk egymással, szóval ebből sohasem volt probléma kettőnk között. Intelligens játékosnak tartom, aki nemcsak magának, hanem a társainak is meg tudja teremteni a jó helyzeteket."

„Daniel még fiatal játékos, de az utóbbi időszakban bizonyította, hogy nagy jövő áll előtte. Komplett kézilabdázó, támadásban több poszton is bevethető, és a védekezésben is fenn lehet hagyni. Itt, a válogatottnál szobatársak vagyunk. Könnyebb, ha olyasvalakivel laksz együtt, akivel jól kijöttök és megbíztok egymásban. Az esetünkben ez magától értetődő, míg egy másik játékossal nehezebb lenne megvalósítani" tette hozzá az idősebbik Dujshebaev.

A spanyol válogatott egy könnyed győzelemmel kezdte az Eb-t, esti ellenfelünk 17 góllal győzte le a cseheket a nyitó fordulóban.

„Mindig favoritként emlegetnek minket a nagy tornák előtt. Jól felkészültünk, már csak a pályán kell ezt bizonyítanunk. Lehet, hogy nem nálunk vannak a legnagyobb, legerősebb játékosok, de talán mi játsszuk a legokosabb kézilabdát, mindig csapatként küzdünk, és kitesszük a szívünket a pályára" – mondta Daniel, míg Alex már a mieink elleni találkozóról is szót ejtett.

„Kíváncsi vagyok, mire megy a magyar válogatott ezen az Eb-n azok után, hogy hosszú évek óta először Nagy László nincs ott a csapatban. Rajta kívül is vannak kiváló magyar játékosok, akiket jól ismerünk a Bajnokok Ligájából. A magyar határ közelsége miatt sok magyar szurkoló jött el Varasdra, a hazai pálya mindig előnyt jelent egy csapatnak. Szeretnék egy nagy trófeát közösen megnyerni a testvéremmel, most itt a lehetőség előttünk!"

Az ellenféllel szemben a legutóbbi tétmérkőzésünkön szoros vereséget szenvedtünk, két esztendeje, a lengyelországi Európa-bajnokság középdöntőjében 31–29-es eredmény született. Legutóbb a 2012-es kontinenstornát szereztünk pontot (24–24), amikor Császár Gábor a végjátékban időn túli hétméteresből egyenlített. Az eddigi utolsó magyar siker pedig szinte napra pontosan tíz éve, 2008. január 17-én született: 35–28-ra győztünk a norvégiai Eb nyitó fordulójában.

>> TÖLTSE LE ÉS TÖLTSE KI A TORNA SZURKOLÓI SZOFTVERÉT!

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, HORVÁTORSZÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
D-CSOPORT (VARASD)
18.15:
MAGYARORSZÁG–Spanyolország (Tv: M4 Sport)
20.30: Csehország–Dánia (Tv: Sport2)
C-CSOPORT (ZÁGRÁB)
18.10:
Szlovénia–Németország (Tv: Sport2)
20.30: Montenegró–Macedónia

ELLENFÉLNÉZŐ: SPANYOLORSZÁG
Olimpia:
3. (1996, 2000, 2008), 5. (1980, 1992), 7. (2004, 2012), 8. (1984), 15. (1972)
Világbajnokság: 1. (2005, 2013), 3. (2011), 4. (1996, 2003, 2015), 5. (1986, 1990, 1993, 2001, 2017), 7. (1997, 2007), 8. (1982), 10. (1978), 11. (1995), 13. (2009)
Európa-bajnokság: 2. (1996, 1998, 2006, 2016), 3. (2000, 2014), 4. (2012), 5. (1994), 6. (2010), 7. (2002), 9. (2008), 10. (2004)
A magyarok elleni mérlege: 18 győzelem, 5 döntetlen, 12 vereség
Legutóbbi mérkőzés (2016. január 26., Wroclaw, Eb-középdöntő): Spanyolország–Magyarország 31–29 (15–15)
Magyarország:
Mikler – Hornyák, Nagy L. 9, Nagy K. 5, Bánhidi 2, Bodó 3, Iváncsik G. 1.
Csere: Bartucz (kapus), Schuch 1, Borsos T., Gazdag 2, Faluvégi 1, Dzsamali 3, Zubai Sz. 1,
Ancsin G. 1, Pásztor Á. Szövetségi kapitány: Talant Dujsebajev

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE – NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
KAPUSOK: BORBÉLY Ádám (Wisla Plock – Lengyelország), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
JOBBSZÉLSŐ: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE)
JOBBÁTLÖVŐK: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), BARTÓK Donát (TBV Lemgo – Németország)
IRÁNYÍTÓK: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
BEÁLLÓK: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya), VILOVSZKI Uros (Székelyudvarhelyi KC – Románia)
BALÁTLÖVŐK: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), DZSAMALI Iman (Telekom Veszprém), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
BALSZÉLSŐ: JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya)
Szövetségi kapitány: Ljubomir VRANJES
TARTALÉKOK:
FEKETE Dávid (CYEB Budakalász, balszélső), ORSZÁGH Ádám (Dabas KC VSE, jobbszélső)

A SPANYOL VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Gonzalo PÉREZ DE VARGAS (Barcelona), Rodrigo CORRALES (PSG Handball)
Jobbszélsők: Ferran SOLE (Fenix Toulouse), David BALAGUER (Nantes)
Jobbátlövők: Alex DUJSHEBAEV (Vive Kielce), Eduardo GURBINDO (Nantes)
Irányítók: Raúl ENTRERRÍOS (Barcelona), Daniel SARMIENTO (St. Raphael Var), Daniel DUJSHEBAEV (Celje)
Beállók:
Julen AGUINAGALDE (Vive Kielce), Gedeon GUARDIOLA (Rhein Neckar Löwen), Adrian FIGUERAS (Granollers)
Balátlövők: Joan CANELLAS (Vardar Szkopje), Viran MORROS (Barcelona)
Balszélsők: Valero RIVERA (Barcelona), Aitor ARINO (Barcelona)

AZ EB-CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Split): Horvátország, Svédország, Szerbia, Izland
B-csoport (Porec): Franciaország, Fehéroroszország, Norvégia, Ausztria
C-csoport (Zágráb): Németország, Macedónia, Montenegró, Szlovénia
D-csoport (Varasd): Spanyolország, Dánia, Csehország, MAGYARORSZÁG  
Mindegyik csoport első három helyezettje jut be a középdöntőbe, a magyar válogatott továbbjutása esetén a középdöntős mérkőzéseit is Varasdon játssza.

A MAGYAR VÁLOGATOTT UTOLSÓ CSOPORTMÉRKŐZÉSE AZ EB-N
2018. január 17., 18.15: Csehország–Magyarország (Tv: M4 Sport)

A középdöntő mérkőzésnapjai a CD-ágon: 2018. január 19., 21., 23. és 24.
A középdöntő-mérkőzések kezdési időpontjai: január 19-én, 21-én és 23-án 18.15 és 20.30, január 24-én 16.00, 18.15 és 20.30.

Az elődöntő mérkőzésnapja, és az 5. helyért: 2018. január 26.
Döntő, 3. helyért: 2018. január 28.

A középdöntő helyszínei: Zágráb, Varasd
Az elődöntő, a döntő és a helyosztók helyszíne: Zágráb

 

2019.10.19 19:13:09

Kézilabda nemzetisport.hu

Az ETO minden mezőnyjátékosa gólt lőtt, a Krim sokáig jól helytállt, de a végére elfáradt.

2019.10.19 17:08:32

Kézilabda MURÁNYI DOMONKOS

Az első félidőben Nilsson, a másodikban Lauge parádézott, a címvédő szkopjei alakulat ismét nagy verést kapott.

2019.10.19 13:59:50

Kézilabda B. Á.

Az első félidőben semmi nem jött össze, a másodikban már hengereltek Klujber Katrinék.

2019.10.16 19:19:44

Kézilabda R. Gy.

Igyekezett az Érd, de ez is kevés volt a kiváló formában játszó hazaiak ellen.

2019.10.13 12:26:40

Kézilabda R. Gy.

46 gólt szerzett az ETO BL-csoportjának selejtezőből érkező ellenfele ellen.