Szenzációs! 53 % - Wyszomirski megsemmisítette a svédeket

Vágólapra másolva!
2014.01.21. 17:16
null
Wyszomirski az Eb eddigi talán legjobb kapusteljesítményét nyújtotta
A férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában Lengyelország a vártnál sokkal simábban, 35–25-re legyőzte a meccs elején még domináló Svédországot, és ezzel életben tartotta elődöntős álmait. A lengyel győzelem letéteményese a csurgói kapus, Piotr Wyszomirski volt, aki becserélése után szenzációs teljesítményt nyújtott, végül 53 százalékos védési mutatóval zárt, a lengyelek pedig négygólos hátrányból előbb egyenlítettek, majd állva hagyták a skandinávokat. A lengyelek szerdán ki-ki meccset vívnak a négy közé jutásért a horvátokkal, míg a franciák így már az elődöntőben vannak.

 

A pontosan büntetőző Zlatko Horvat vezetésével 4–0-s rohanással kezdtek a „kockások”, akik ezzel meg is alapozták a győzelmüket az oroszok ellen. A szélső a horvátok első nyolc góljából négyet szerzett, a 17. percben pedig már 11–3-at mutatott az eredményjelző, nem csoda, hogy a folytatásban a horvátok csökkentett üzemmódban is irányításuk alatt tartották a mérkőzést. Kicsit megemberelték magukat az oroszok, feljebb zárkóztak, de így is hatgólos hátrányban volt a szünetben Oleg Kulesov csapata.

A második félidő elején előbb Marko Kopljar dobott két gólt, majd Igor Vori is belelendült, egymás után háromszor megtalálták a beállót a horvátok, ezzel pedig gyakorlatilag is megpecsételődött az oroszok sorsa (13–22). A hajrában ugyan a Kulesov-csapat szorosabbá is tehette volna az eredményt (25–30), ám az utolsó két perc kiengedése újra fölényessé tette Slavko Goluza játékosainak sikerét.

A horvát–orosz meccshez hasonlóan a francia–fehérorosz sem sok izgalmat hozott, legalábbis ami a győztes kilétét illette. Samuel Honrubia jól kezdett, és a meccs végére alaposan meg is szórta magát, kilenc találatig jutott, nem csoda, hogy ő lett a meccs legjobbja francia részről. Ahhoz képest viszont, hogy a franciák hamar elhúzták, a folytatásban a fehéroroszok is eredményes játékkal rukkoltak ki, három-ötgólos hátrányból üldözték Claude Onesta csapatát. A fehéroroszoknál egyébként a két Rutenka alig kapott lehetőséget, ami Sziarhej esetében meglepő, a barcelonai átlövő Dzianiszhoz hasonlóan csak nyolc percet töltött a parketten a találkozón, ebbe négy rossz lövés fért bele, gól nem – persze a fehéroroszok számára sokkal nagyobb presztízzsel bír a holnapi, oroszok elleni összecsapás.

Szünetben 20–16-tal fordultak a felek, és a védekezésre a második félidőben sem sok gondot fordítottak – elsősorban persze a franciák, a fehéroroszoktól ennyire tellett –, Kazimir Kotlinszki kapujára 47, a franciákéra – Cyril Dumoulin (43) és Thierry Omeyer (33) is harminc százalék felett védett – 46 lövés érkezett. Az utolsó percben megvolt a közte tíz, ám Dimitrij Nikulenkau gólja az utolsó másodpercekben elhalkította a rászámolást, 39–30 lett a vége.

A játéknap előtt arra lehetett számítani, hogy a lengyel–svéd összecsapás lehet a legszorosabb, ám nagy meglepetésre a találkozó véghajrája semmilyen izgalmat nem tartogatott, a találkozó alakulása ugyanakkor alighanem mégis az egyik legemlékezetesebb lesz az Eb-ről.

Hogy mi történt? A meccs első felében a hajszálnyival talán esélyesebb svédek Kim Ekdahl du Rietz vezetésével kézben tartották a meccset, vezettek 5–1-re, 6–3-ra, 10–6-ra. A lengyelek német edzője, Michael Biegler ekkor döntött úgy, hogy Slawomir Szmal helyett beküldi a kapuba Piotr Wyszomirskit, a Csurgó kapusát, és ez az egész Eb eddigi egyik legjobb taktikai húzásának bizonyult. A 10 lövésből egyet sem fogó Szmal helyén Wyszomirski parádézott, volt olyan szakasz, amikor konstans 75 százalék körül volt a védési hatékonysága, ám a mutató a lefújáskor is 53 százalékon állt. Nem volt kérdés, ki a meccs legjobbja.

Miközben Wyszomirski szép lassan elbizonytalanította, megbabonázta, majd megőrjítette a svéd játékosokat, a lengyelek a gyors indításokkal folyamatosan növelték előnyüket. Két és fél perc alatt dobott góllal 11–11-nél egyenlítettek, majd szünetben már hárommal vezettek (15–12). Miután pedig a második félidőt 8–2-es szakasszal nyitották, a folytatás már örömjátékot hozott számukra, nekik minden bejött, a svédek pedig legtöbbször a tiszta ziccereket is elhibázták. Krzysztof Lijewski 6, Jakub Lucak 5 góllal volt a legeredményesebb, a túloldalon Du Rietz lőtte a legtöbb gólt, 6-ot, de 11 próbálkozásból. A Pick Szeged svéd légiósa, Jonas Larholm három gólt szerzett.

A fehéroroszok ellen a vége előtt öt és fél perccel még négygólos hátrányban lévő lengyelek újabb „csodameccsen” vannak túl, és eksztázisból érkezve vághatnak neki szerdán a horvátok elleni ki-ki meccsnek.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, II. CSOPORT, 2. FORDULÓ
Oroszország–Horvátország 25–33
(11–16)
Ld: Poljakov 5, Aszlanyan 4, D. Kovaljov 4/2, ill. Horvat 7/4, Sliskovic, Vori 5-5
Franciaország–Fehéroroszország 39–30 (20–16)
Ld: Honrubia 9, Joli 6/4, Porte 5, Anic, Narcisse, Sorhaindo 4-4, ill. Nikulenkau 6, Bruka 6/5, Baranau, Silovics 4-4
Lengyelország–Svédország 35–25 (15–12)
Ld:
K. Lijewski 6, Lucak 5, Jaszka, Bielecki, Wisniewski, Jurkiewicz, Syprzak 3-3, Kuchczynski 3/3, ill. Ekdahl du Rietz 6, J. Jakobsson 4, Kälmman, Larholm 3-3, Petersen 3/2

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 4 4 129–110 +19 8
2. Horvátország 4 3 1 116–98 +18 6
3. Lengyelország 4 3 1 117–105 +12 6
4. Svédország 4 2 2 108–109 –1 4
5. Oroszország 4 4 102–121 –19 0
6. Fehéroroszország 4 4 104–133 –29 0
Franciaország elődöntős.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik