SzPress Hírszolgálat 2020.07.07 08:33 Frissítve: 2020.07.07 09:08

Férfi kézi: Csak a győzelem számít, a cél a BL megnyerése – Siskarjov

Túl van a Balaton-parti lakásának kiválasztásán, a Telekom Veszprém játékosait megillető autója átvételén, a „Királynék Városában” hétfőn betöltött 32. születésnapján, nem utolsó sorban pedig az első két edzésén is Danyiil Siskarjov, akinek a jövetele a „szkopjei vonalat” erősíti David Davis együttesében.

A „szkopjei vonalat” erősítő orosz játékos több poszton is bevethető lesz a veszprémieknél (Fotó: AFP)

 


A kétszeres BL győztes kézilabdázó hat év után hagyta el az északmacedón Vardar együttesét, ahonnan előbb Sterbik Árpád, aztán a brazil Rogerio Moraes és a montenegrói Vuko Borozan útja is Veszprémbe vezetett. Ők hárman, de velük együtt a Szkopjéban négy évig edzőként dolgozó Davis is megkönnyítheti Siskarjov beilleszkedését, aki előtt utoljára 2011-ben volt orosz játékosa a magyar bajnokcsapatnak. Amely akkor még MKB Veszprém néven csatázott itthon és a nemzetközi tornákon.

„Davis mester és a volt csapattársaim mellett a többi veszprémi játékos tudását is jól ismerem, hiszen sokszor mérkőztünk meg egymással, legutóbb például a Bajnokok Ligája tavalyi kölni döntőjében, ami számunkra fiesztába torkollott, mostani csapatomnak viszont bizonyára keserűséget okozott. Hatalmas küzdelmet vívtunk, rászolgáltunk a győzelemre, de ez már csak egy szép emlék a számomra. Mostantól elsősorban az számít, hogy a következő két évben Veszprémben játszhatok, remélem, olyan hasznosan, hogy a megcélzott BL győzelemhez én is hozzájárulhatok”
– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a 124-szeres orosz válogatott Siskarjov.

A nagy küzdőként ismert oroszt szerződtetése után Nagy László, a Telekom Veszprém sportigazgatója úgy mutatta be, mint a Franciaországba visszatért szlovén Dragan Gajic utódját, aki viszont nem csak a jobb szélen, hanem a kettes poszton és „zavaró” játékosként is bevethető lesz.

Spanyol mesterek vezényletével

Amikor 2017-ben a BL döntőben a Vardar egygólos győzelmet aratott a jóval esélyesebbnek tartott francia PSG ellen, a spanyol Raúl González volt a szkopjei kézilabdázók mestere, akit a tehetős párizsi klub azonmód el is csábított. Ezek után sokan egy garasban se fogadtak volna arra, hogy utódjának és honfitársának, a Budakalászról Szkopjéba hívott Roberto García Parrondónak sikerül megismételnie a bravúrt. Pedig a Szegeden is szerepelt, edzői pályája elején járó spanyolból a tavalyi négyes döntőben győztes hadvezér lett, mögötte egy emberként harcoló csapatnyi hőssel.

„Mindkét döntőben a szívünk, a szenvedély és a becsület vitt előre minket, de tavaly még a »csak azért« is – folytatta az orosz sportoló, aki emlékeztetett arra, hogy az első BL győzelmük után nem csak az edzőjük, hanem több játékosuk is elköszönt a Vardartól. – Nehéz időket éltünk meg, többször nem kaptunk fizetést, a jövő sem ígért megoldást. Még sem úgy utaztunk el Kölnbe, mint akik utolsó helyezettként fognak hazatérni onnan. Szerintem a döntőben azért győztünk, mert a sikert mi akartuk jobban, és nem nehezedett nyomás ránk. Képesek voltunk túltenni magunkat az otthoni gondjainkon, csak a célt láttuk magunk előtt, akkor is, amikor a fáradtságtól már alig álltunk a lábunkon.”

Nyitott minden kihívásra

Siskarjov önbizalmával ma sincs baj, késznek érzi magát veszprémi küldetésének a teljesítésére.

„Ismerem azt a játékrendszert, amit David Davis képvisel, pontosan tudom, hogy mire épül a spanyol kézilabda iskola »tanterve«, attól pedig nem riadok vissza, hogy várhatóan nem csak jobbszélsőként kell megfelelnem a várakozásnak. Nyitott vagyok minden feladat megoldására, olyan csapathoz kerültem, amelynél továbbra is csak a győzelem számít, a cél pedig a Bajnokok Ligájának megnyerése. Honfitársam és jóbarátom, Jevgenyij Lusnyikov, aki hét éven át játszott itt, és a védelem oszlopos tagja volt, azzal biztatott, hogy a Telekom Veszprémnél jobb csapattal aligha kötelezhettem volna el magamat. Menj és harcolj, meglátod, a közönség melletted lesz – ez volt a tanácsa” – mondta befejezésül a magyar bajnokcsapat új szerzeménye, aki reméli, hogy az egészségügyi helyzet javulásával az orosz válogatott új vezetői is felveszik vele a kapcsolatot, akik egyelőre tétlenségre vannak kárhoztatva.

2020.08.06 09:33:11

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

„Kaptam egy-két ajánlatot, de nem akartam folytatni, ha nem játszhatok a legmagasabb szinten.”

2020.07.31 16:46:26

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT

INTERJÚ. Szélsőként mindig a biztosra ment • Nehezen dolgozta volna fel, hogy csak a padon ücsörög az ETO-ban.

2020.07.19 21:31:36

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Az utóbbi évtizedek profi hajszájában egyre jobban eluralkodott és nyomasztóvá vált az események sodra és az eredmények kényszere, most ezek híján kezdjük újra felfedezni az idő és figyelem hiányában már egészen háttérbe szoruló nőket és férfiakat.

2020.07.13 18:45:20

Kézilabda PAPP BÁLINT

A három érkező mozdulataiból sugárzik, megtiszteltetésnek veszi, hogy Győrben játszhat.